Çocuklar ve teknoloji

Gelişen teknolojiyle beraber çocuklar teknolojinin içinde doğuyor ve büyüyor.

Riella VARON Teknoloji
19 Mart 2014 Çarşamba

Bu nedenle gün geçtikçe daha çok teknoloji ile yakınlaşıyor ve birçok şeyi keşfetme olanağı buluyorlar. Teknolojiyle beraber çocuklar okuma-yazmayı öğrenmeden dokunmatik ekranları, cep telefonlarını ve de tablet kullanımlarını keşfederek, büyüklerden daha yetenekli kullanıcılar olmayı becerebiliyorlar. Öte yandan, gelişen internet kullanımı sayesinde sosyal medya araçlarında bile var olabiliyorlar.

 FashionPlaytes’in çocukların, sosyal medya kullanımıyla ilgili araştırmalarına baktığımızda, 12-17 yaş arasındaki çocukların internet kullanım oranının yüzde 95 olduğu, sosyal medya kullanım oranının ise yüzde 81 olduğunu görüyoruz.  Bu oranlara baktığımızda, çocukların yarısının günde en az 1 defa on-line olmak üzere sosyal medya hesaplarına giriş yaptıklarını ve yüzde 51’nin de akıllı telefonlara sahip olduklarını gözlemleyebiliyoruz. Yapılan araştırmalara göre çocuklar, yüzde 45 oranında en çok YouTube’da, yüzde 15 oranında Facebook’ta, yüzde 10 oranında ise Instagram’da (özellikle kız çocukları), yüzde 2’lik bir oran da twitter’da vakit geçirmeyi sevdiklerini ifade etmişlerdir. Çocuklar arasında yüzde 2 orana sahip olan sosyal medya aracı ‘twitter’ özellikle 15-17 yaş aralığındaki çocuklar tarafından da en çok tercih edilenler arasında.

Bu istatistikî veriler doğrultusunda çocuklar internete yüzde 35 en yüksek oranla laptopla, ardından yüzde 32’lik bir oranla tabletten internete bağlanmayı tercih ediyorlar.  Bu nedenle 4 – 14 yaş grubundaki çocuklarda tablet kullanım oranlarının, bir önceki yıla göre yüzde 13’lere dek ulaştığı belirtilmektedir. Halen çocukların bir numaralı gözdesi olan oyun konsolları olsa da, tabletlerin bu denli popülerlik kazanması, oyun konsollarını unutturması açısından, an meselesi gibi gözüküyor. Çocukların tabletlere olan ilgilerinin hayli artış göstermesinin iki temel nedenini kısaca özetleyecek olursak:

Kullanımlarının çok kolay olması. Dokunmatik ekranlar, çocukların cihazlar ile etkileşimde bulunmalarına olanak sağlamakta.

Tabletlerin çocukların beklentilerini birden fazla alanda karşılıyor olması. Oyun oynuyor olabilmeleri, aynı cihazla film izleyebilmeleri, müzik dinleyebilmeleri ve fotoğraf çekebiliyor olmaları tableti kompakt bir şekilde kullanmalarına olanak sağlamakta.

Tüm bu kullanımla ilgili saptamalara baktığımızda çocukların bu teknolojik çağda internetle beraber geçirdikleri sürenin çok uzun olduğunu görebiliyoruz. Bu anlamda,  çocuklarımızın akıllı telefon ve tabletlerde geçirdikleri zamanı daha etkin kullanabilmeleri için ebeveynler olarak onlara ne yapabiliriz? Bu aşamada kendilerine daha eğitici ve yaratıcı çözümler sunmalıyız. Sizler için kısa bir araştırma yaparak çocuklara faydalı olabilecek uygulamaları ve uygun olan siteleri belirledim.

ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALI UYGULAMALAR VE SİTELER

www.tipeez.com

Türkiye’nin İlk Çocuk ve Gençlik Portalı olan Tipeez, çocukların her şeyi bir arada bulabileceği güvenli bir eğlence portalı. Çocuklar için birbirinden farklı güncel oyunların yer aldığı, çizgi filmlerin, sohbet kanalının ve de daha birçok kanalın yer aldığı www.tipeez.com‘a girerek çocuklarınızla beraber bu siteyi sizler de keşfedebilirsiniz. 

PET BINGO

İtunes uygulaması olan Pet Bingo, çocukların matematiksel algıları üzerine, eğlenceli yap bozlar yaparak, eğitici oyunlar oynayabilecekleri farklı ve eğlenceli bir uygulama.

https://itunes.apple.com/us/app/pet-bingo-by-duck-duck-moose/id726307725#sthash.ew7SNQWM.dpuf

 

WWF TOGETHER

WWF (Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı)’nın geliştirmiş olduğu bu oyunda, çocukların dünya üzerindeki değişik hayvanları eğlenceli bir şekilde, tablet ekranlarını kullanarak interaktif bir şekilde öğrenmelerini sağlayan faydalı bir uygulama. 

https://itunes.apple.com/us/app/wwf-together/id581920331?mt=8#sthash.ew7SNQWM.dpuf

 

STAR WALK

Çocuklara gece ve gündüz oluşumlarını anlatabilmek için farklı ve ilginç bir uygulama olan Star Walk, tablet aracılıyla gökyüzünde istediğiniz yere doğrultarak, ekranda çocukların baktığı bölge ile ilgili bilgiler verebilmektedir. Çocukların uyumadan önce, gökyüzündeki farklıları keşfedebilecekleri bir diğer uygulama.

https://itunes.apple.com/us/app/id363486802?mt=8&src=af#sthash.ew7SNQWM.dpuf

 

 MINECRAFT

Lego oyunun cep ve tablet uygulamasına indirilmiş olan bu sürüm, çocukların Minecraft oyunu içerisinde kendi kendilerine istedikleri nesneleri  yaratmasını sağlayarak, yaratıcılıklarının boyutunu arttırmaya yönelik bir başka oyun uygulamasıdır.

https://itunes.apple.com/us/app/minecraft-pocket-edition/id479516143#sthash.ew7SNQWM.dpuf

 

FRIENDSTRIP

Fotoğraf çekmeyi seven çocuklar için geliştirilmiş olup; çocuğunuzun çekmiş olduğu veya daha önce çekilmiş fotoğrafları komik efektler kullanarak, karikatür formatında eğlenceli hikâyeler oluşturmasını sağlayabilmeye ilişkin eğlenceli bir uygulama.

https://itunes.apple.com/us/app/friendstrip-kids-pro/id687451368#sthash.ew7SNQWM.dpuf

 

Meraklı çocuklar internetten edindikleri bu bilgiler sayesinde bilgi dağarcıkları şekillenmekte, algıları genişlemektedir. Bu açıdan internet, teknolojik oyunlar ve sosyal medya sanıldığı gibi bireyin edilgen değil, etken bir rol oynamasını sağlamaktadır. Düşüncelerini ifade etmede özgür ve rahat davranışlarda bulunabilmeleri bu sayede mümkün olabilmektedir. Ayrıca bilgisayar oyunları, çocuğun amaca yönelik stratejileri belirlemesinde de çok önemli algısal bir yer teşkil etmektedir. Sonuç olarak, etrafımızı saran bu internet ve elektronik ortam sağlık açısından birtakım olumsuzluklar yaşatsa da, akıllı cihazların da hayatımıza girmesi de günümüzde kaçınılmaz olmuştur. Tüm bunların yanı sıra kitaplar, dergiler vb. araçların yok olması da mümkün görülmeksizin, çocukların yaşamlarında olmazsa olmazların yanında tüm bu teknolojik gelişmelerle birlikte varlıkları hep sürecektir.