Pokemon’lar Almanya’da Holokost anıtlarında İngiltere’de Yahudi mezarlığında

Pokemon Go çılgınlığı Almanya’da Holokost anıtlarına, İngiltere’de Yahudi mezarlığına sıçramış durumda. Bu ülkelerdeki Yahudi yetkililere göre, bu durum aslında oyunun yaratıcısının önleyebileceği bir vurdumduymazlık.

Dünya
22 Eylül 2016 Perşembe

Hayim Kan

 

Haber kaynaklarına göre, oyuncular büyük bir neşe içinde, akıllı telefonlarını kullanarak, Aşağı Saksonya’nın Aurich şehrinde II. Dünya Savaşı’nda katledilmiş 320 Yahudi’nin anısına yapılmış olan anıtta Pokemon arıyorlar. Pokemon Go oyununda oyuncular, program tarafından belirli coğrafi alanlara yerleştirilmiş Pokemon karakterlerini, onlara yeterince yaklaşmaları durumunda ‘yakalayabiliyorlar.’

Doğu Frisia Bölgesi, Almanya-İsrail Cemiyeti yönetim kurulu üyesi Gunter Siebels-Michel’in, online haber kuruluşu olan NWZ’ye yaptığı açıklamada bu durumu gerçek bir hakaret ve tamamen uygunsuz bir davranış olarak nitelendirdi. Siebils-Michel, üyesi bulunduğu cemiyetin, oyunun yaratıcısı Amerikan Niantic firmasına bir şikayet başvurusunda bulunmaya hazırlandığını belirtti.

Bu anıt, son zamanlarda Pokemon Go oyuncularının belirdiği anıtlardan sadece bir tanesi. Oyuncular, ziyaretçilerin iki binden fazla beton kütüğün arasında kendini kaybettiği Berlin’deki Holokost Anıtında bile görülmeye başlamışlar. Anıtın sözcüsü basına yaptığı açıklamada, bir yandan anıtın civarında oyunun oynanmasının yasaklanmasına çalıştıklarını, diğer yandan da ziyaretçilerden anıtın civarında uygun ve saygılı bir davranış içinde bulunup oyunu oynamamalarını beklediklerini belirtti.

Londra’da ise Pokemon Go oynayan gençler, Edmonton’daki Yahudi Mezarlığı’nda, sanal canavarları yakalamak için mezarların üstünde dolaşırken görüldü. The Jewish News of London’dan yapılan açıklamaya göre, yerel bir tarihçi olan Stanley Kaye, gençleri bu davranışlarını bir daha tekrarlamamaları konusunda uyardı.

Aurich şehri yakınlarındaki Sandhorst bölgesinde, 1944 yılında anti-tank hendekleri kazmaya zorlanmış esir işçilerin anısına yapılmış olan anıt da, Pokemon Go oyuncuları tarafından doldurulan bir başka II. Dünya Savaşı anıtı.

Güney Almanya Bölgesi’nde ise, Bavaria Bölgesi Anıtlar Direktörü Karl Freller, Niantic’e, Dachau ve Flossenburg ölüm kamplarındaki anıtların uygulamanın dışında tutulması konusunda başvuru yaptığını belirtti.

Aşağı Saksonya’daki Anıtlar Vakfı’nın yaptığı açıklamaya göre, Bergen-Belsen Kampı’nın civarında henüz Pokemon Go oyuncuları görülmedi. Ancak bu durum, öğrencilerin bu sezonda bu gibi yerleri daha az ziyaret ediyor olmasından da olabilir.

Polonya’da ise, Auschwitz-Birkenau kampı yönetimi, Niantic’e, kamp bölgesini uygulamadaki oyun alanına dahil etmemesi konusunda gerekli başvuruyu yaptı.

Bir yandan bu gibi anıtların yönetimleri Pokemon hayranlarını kendi bölgelerinden uzak tutmaya çalışırlarken, diğer yandan müzeler kendilerine gelen ziyaretçi sayısından memnun. Müze yöneticileri “Ziyaretçiler sergilenen eserlerden ziyade kendi cep telefonlarına bakıyor olsalar bile ziyaretçi sayısı artmış durumda” diyerek mevcut durumu özetliyor.

Rusya’da ise, en yaygın Yahudi kuruluşu olan The Federation of Jewish Communities of Russia (Rusya Yahudi Cemaatleri Federasyonu) sinagogların ve diğer cemaat kuruluşlarının civarında oyunun oynanmasından rahatsız olmadıklarını açıkladı. Habad yanlısı organizasyon, ibadetlerini engellemediği sürece oyunun oynanmasına karşı değil. Federasyonun Sözcüsü Andrei Glotser, Tass Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Herkes gelip Pokemon arayabilir, belki Pokemon ararlarken kendilerine yarayabilecek başka şeyler de bulabilirler.”

Hatta St. Petersburg’daki Büyük Choral Sinagogu yönetimi, sinagog arazisinde Pokemon yakalayanlara bir ödül verileceğini açıkladı; bir şişe koşer şarap!