“Yahudilerin gurbeti bitmeyecek” diyen Filozof Bauman 91 yaşında hayata veda etti

Sosyoloji konusunda 50’den fazla kitap kaleme almış olan ünlü Polonyalı Yahudi Filozof Zygmunt Bauman, 91 yaşında İngiltere’de hayata gözlerini yumdu.

Dünya
10 Ocak 2017 Salı

İsrail ve İngiltere’de üniversitelerde kürsü sahibi olmuş Sosyolog Bauman, kitaplarında sosyal kimliğin belirlenmesinden modern toplumlardaki aşırı tüketim meyillerine kadar değişik konuları analiz etmişti. 2. Dünya Savaşı’nda Berlin’i Nazilerden kurtaran öncü birliğin askerlerinden biri olan Bauman, kitaplarında, Holokost ve totaliter rejimlerin insan doğasına aykırı olduğunu, ancak aynı zamanda modern zamanların mantıksal bir sonucu olduğunu belirtti. 

1925 yılında Polonya’da  fakir bir Yahudi aileye doğan Bauman, 2. Dünya Savaşı’nın başlaması ile SSCB’ye gitti. 1944 yılında direnişçi Polonya ordusuna  katılan Bauman, Berlin için yapılan kanlı çatışmada rol aldı.

1945 ile 1953 yılları arasında SSCB’nin en radikal iç kontrol örgütlerinden Stalinist  Komünist Karşı İstihbarat Birimi’nde çalışan Bauman bu geçmişinden dolayı Soğuk Savaş sonrası Polonya’da büyük eleştiri almıştı.

1968’de Varşova Üniversitesi’nden Yahudi olması sebebi ile kovulan Bauman,  1969 ile 1971 yılları arasında Tel Aviv ve Hayfa’da üniversitelerde dersler verdi.  1971 yılında İngiltere’deki Leeds Üniversitesine transfer oldu ve burada Sosyoloji Departmanı Dekanı oldu.

Son zamanlarda İsrail’in Filistin halkı politikalarına da büyük eleştiriler getiren Bauman, son kitabı (Strangers at Our Door)  ‘Kapımızdaki Yabancılar’da dünyayı saran mülteci krizini ele aldı.

Polonya asıllı filozof 2009’da yaptığı bir söyleşide Yahudilerin modern plüralist toplum ile eninde sonunda entegre olacakları konusunda iyimser olduğunu belirtmiş ancak diaspora psikolojisinin Yahudi karakterini asla terk etmeyeceğini ifade etmişti.

Bauman’ın sözleri şöyle idi: “Şunu söylemem gerekir ki, biz Yahudilerin içindeki gurbet hissi hiç gitmeyecek. Dolayısı ile yabancı bir ülkede yabancı olduğumuz hissi ile yaşamayı öğrenmeliyiz. Hep yabancı kalsak bile bu birbirimizi sevmemize ve sevilmemize  engel değil.”