Beni Türk doktorlarına emanet ediniz

Türkiye’de birçok başarılı akademisyen yenilikçi, inovatif çalışmalara, dünyada ses getirecek buluşlara imza atıyor, başarılı akademik makale, kitap, dergi ve yayınlar çıkarıyor.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
15 Mart 2017 Çarşamba

Bugünlerde 4. Sanayi Devriminden iş ve ekonomi dünyasında sıkça söz ediliyor. Robotik ve Yapay Zekâ ise bu devrimin en önemli bileşenlerinden ve oyuncularından. Türkiye’de birçok başarılı akademisyen yenilikçi, inovatif çalışmalara, dünyada ses getirecek buluşlara imza atıyor, başarılı akademik makale, kitap, dergi ve yayınlar çıkarıyor. Sanayi ve üniversite işbirliğinde rahatlıkla vaka çalışması olabilecek, bize ait uluslararası akademik dergilerde yayınlanabilecek makalelere imza atmak mümkün ve her geçen gün bunların sayısı artıyor. O nedenle bu haberimizde yer alan konu tek başarı öyküsü değil. Dolayısıyla yazımızın başlığındaki sözün önemini ve anlamını her Türk akademisyeni biliyor, kendisini onlara emanet edecek işletmeler ve bireyler de. Bu haberin yazarının kendisine ait bir akademik çalışmasını konu yapmak nepotizm oluyor mu bilinmez ama haberdeki çalışmayı överek Narsisizme ulaşmadan konuyu toparlamak lazım. “Bal tutan parmağını yalar” atasözümüz sanırım bu durumu en iyi özetleyecektir. Bu meyanda Şalom’un hakkını ödeyemem ve bu sayfadaki yarattığı imkânlardan dolayı her zaman müteşekkirim.

2015 yılında yazdığım ve İstanbul Üniversitesinin düzenlediği ‘1. Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı’nda sunduğum1 ‘The Impacts of Robotics And Artificial Intelligence On Business And Economics’ başlıklı bildirim İspanya’da Granada Üniversitesinde düzenlenen felsefe konferansında ‘Robot ve İnsan’ temalı bildiriden, Hindistan’da bilgisayar mühendisliği makalesine, İsveç’te ‘Chalmers University of Technology and University of Gothenburg’ tarafından düzenlenen Yapay Zekâ kurslarının bitirme şartı olan makale yazımında, kursiyerlere ekonomi başlığında dünyadaki beş makale örneğinden biri olarak gösteriminden, yapay zekâ ve robotik üzerine dünyada düzenlenen birçok konferansa konuşmacı olarak davet edilmeye kadar bir yaygınlığa ulaştı. Aslında buraya kadar ilginç ve farklı olan bir şey yok. Akademik dünyanın zaten gereksinimi ve özelliği budur. Bilgi paylaştıkça çoğalır ve akademik buluşlar, yayınlar kaynak olarak başka hipotezlerde ve tezlerde yer alır. Bence bu haberi ilginç kılan özellik, Sciencedirect’de (Elsevier) 2015’te yayınlanan bu bildirime ilham kaynağı olan esas haberdir. Şalom’da yine bu sayfada 3 Aralık 2014’te yayınlanan2 ‘Geleceğin İş ve Ekonomi Dünyasına Hazırlık Atölyesi’ başlıklı haberimin farkı ve önemi ise Nouriel Roubini’nin Davos’da ‘4. Sanayi Devrimi’ temalı World Economic Forum’da tweet’lediği (kendi) site(sin)deki3 8 Aralık 2014 tarihli benzer robotik konulu makalesinden beş gün önce yayınlanmış olmasıdır. Bu sayfamızda çeşitli yazılarımızda bir iddiada bulunmuştuk. Finans merkezi adayı İstanbul’un Avusturya Ekolü, London School ve benzerleri gibi bir iktisadi yönetim ekolü olmalıdır. İstanbul Ekolü’nün ilkleri gerçekleştirme vizyonu ile Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi ve Uzay Ekonomisi başlıklarında, iş ve ekonomi dünyasına etkilerini konu alan ilk akademik çalışması olmasına karşılık, Roubini’yi veya HBR’ı her fırsatta haberleştiren ulusal basınımızda benzer birçok değerli, başarılı, akademik ulusal ve uluslararası çalışma, bilim insanlarımız, akademisyenlerimiz, hekimlerimiz yeterli yer bulamadığı için, bugün Şalom’da affınıza sığınarak kendimizden örnek vererek bu konuyu haberleştirmek ve emanete verilen öneme sahip çıkmak istedim. Tabii, ülkemizde düzenlenen G-20 gibi uluslararası toplantılarda küresel konulardan çok liderlerin yemek menüsünü haber yapan, Trump’ın küçük kızını, Hollywood’u Türkler giydiriyor gibi başlıklarla başarıda ortak payda yaratmak isteyen haberler gibi yazımızın haber değeri taşıması ve önem derecesini fark ettirmek için bir ortak payda yaratarak konuyu kapayalım. İstanbul doğumlu, İran Yahudi’si Roubini ile Horasan’dan göç eden sufi dedelerimin anısına babaannem tarafından konulan İstanbul doğumlu Farsi ismim ile robot fikrini dünyada ilk kez dile getiren Türk–İran kökenli bilim adamı İbn Sina bu yazının ortak paydaları.

1http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042815036137 

2https://www.salom.com.tr/haber-93230-gelecegin_is_ve_ekonomi_dunyasina_hazirlik_atolyesi.html

3http://www.economonitor.com/nouriel/2014/12/08/rise-of-the-machines-downfall-of-the-economy/

 

 

********************