Değerli Ebru Sanatçımız BEKi HODARA ALMALEH (1931-2017)

Naim GÜLERYÜZ Perspektif
13 Mart 2017 Pazartesi

İstanbul Ortaköylü Moiz Hodara ve İzmirli Catherine Ruso’nun kızı Beki, 17 Ocak 1931’de İstanbul’da doğdu. Öğrenimini Beyoğlu Özel Musevi Lisesinde tamamlayan ve 1969 yılında Davit Almaleh ile evlenen sanatçı, değişik şirketlerde muhasebe şefi ve muhasebe ve mali işler müdür yardımcısı olarak 35 yıllık mesaisini takiben 1984 yılında emekliye ayrıldı.

1987 - 1988 yıllarında Seramikçi ve Ressam Saniye Fenmen’le karakalem ve suluboya çalışan Beki, 1988 yılında, Yıldız Sarayına bağlı Türk Kültürüne Hizmet Vakfının açtığı kursa kaydolarak klasik ebru öğrenimine başladı. Yedi ay süren bu kurstan sonra Mayıs 1992’de, Kanada’da Üniversite Öğretim Üyesi Arkin Allen’in derslerine devam etti.

1989 yılından itibaren profesyonel olarak çalışmaya başlayan sanatçı, birçok kişisel sergi açtı ve eserleri ile 50’den fazla karma sergiye katıldı, değişik ödüllerle onurlandırıldı.

Sanatçının özgün kompozisyonları Nisan 2014’te Türkiye’deki Sefarad sanatçıların, Barcelona’daki Pere Pruna Kültür Merkezi salonlarında tertiplenen sergisinde, Nisan 2014’te Madrid’deki lmprenta Municipal/Artes Del Libro Merkezinde açılan Uluslararası Ebrucular Sergisinde büyük takdir kazandı.

Ağustos 2015’te yeni restore edilen Edirne Sinagogunda 36 ebrusu ile kişisel bir sergi açan Beki Hodara Almaleh’in birkaç eseri Türk Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı tarafından, İsviçre’de uluslararası bir komitenin seçtiği bir diğer eseri de 2001 yılında UNICEF tarafından tebrik kartı olarak bastırıldı.

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli yayınlarda ve özel koleksiyonlarda yer alan eserlerinden ikisi Çin’de Urumchi Sanat ve Eski Eserler Müzesinde ve beşi ABD Chicago kentindeki The Newberry Library Kütüphanesi Norma Rubovitz Koleksiyonu kısmında görülebilir.

5 Mart 2017 Pazar günü kaybettiğimiz değerli sanatçı Beki Hodara Almaleh’i rahmetle anıyoruz.