Bir seyyahın gözünden Endülüs anlatımı

Toplum
26 Nisan 2017 Çarşamba

Süleyman Demirel Üniversitesi Endülüs Medeniyet Araştırmaları Merkezi (ESMAM) tarafından düzenlenen ‘Seyyah Gözüyle Endülüs’ konulu konferans Hayati Sages’in sunumu ile gerçekleşti.

Konferansın açılış konuşmasını ESMAM Merkez Müdürü Prof. Dr. Ramazan Erdem yaptı. 2016 yılında kurulan Endülüs Medeniyet Araştırma Merkezinin amacına değinen Erdem, ‘Endülüs’ten Günümüze Bakış’ konulu I. Ulusal Makale Yarışması ile dereceye girenleri İspanya’ya Endülüs medeniyetinin izlerini görmeye ve gezmeye göndereceklerini ifade etti.

Konuşmasında bu maceraya başlama sürecini anlatan Hayati Sages, turizmci bir aileden gelmenin kendini araştırmaya ittiğini belirterek Flamenko’ya olan ilgisi sonucunda da kendisini İspanya’da bulduğunu söyledi. İspanya’nın tarihinin Emeviler, Bizanslılar ya da Romalılarla başlamadığını, bölgenin daha eski bir tarihe sahip olduğunu vurgulayan Sages, İspanya’da bulunan tarihi eserlerden ve tarihinden örnekler verdi.

İspanya’nın stratejik konumunu dile getiren Sages ülkenin 17 bölgeden oluştuğunu, her bölgenin farklı başkenti ve dili olduğunu belirtti. Bu durumun çok sayıda medeniyetin bir arada yaşayabileceğinin dünyaya gösterilmesi adına önemli olduğunu vurgulayan Sages Emevilerin uyguladıkları hoşgörü politikaları bu oluşumun en önemli etkenlerinden biri olduğunu hatırlattı.

Sages, yer altı ve yer üstü birbirinden çok ayrı zenginliklerle dolu bir ülke olan İspanya’nın Emevi döneminin tarihini anlattı. “Egemen oldukları dönemlerde birçok esere imza atan Emeviler, İspanya’nın tarihinde çok önemli bir konuma sahiptirler. Öyledir ki, İspanyollar Emevilerden sonra bile yaptıkları eserlerde Emevilerin mimarisini kullanmışlardır” diyen Sages, Emevilerin medeniyete verdikleri değerin çok büyük olduğunu ifade etti.