Yunanistan’da ‘taşınmaz’ alımı ve Altın Vize (Golden Visa)

Bilindiği üzere, Yunanistan’da taşınmaz fiyatlarının oldukça düşük seviyelere inmesi ve devletin belli değerlerin üzerinde yapılan alımlar için bu kişilere ailesel Altın Vize vermesi Yunan taşınmaz pazarını Türk yatırımcısı için oldukça cazip hale getirdi. Bu konuda Türk ve Yunan iş adamları ve yatırımcılarına verdiği hizmetlerle destek olan ve Selânik’te firma sahibi olan Selim Dentes, taşınmaz yatırımı ve Altın Vize uygulaması hakkında önemli bilgiler sunuyor.

Ekonomi
26 Nisan 2017 Çarşamba

Bu Bir Reklamdır

Edna Sarfati


Yunanistan’da taşınmaz alımı ile ikâmet tezkeresi (oturma izni) konusu hakkında haberler okumaktayız. Bunun esasları hakkında bilgi verir misiniz?

Elbette. Öncelikle kanun şunu ifade etmektedir: Avrupa Birliği üyesi olmayan herhangi bir diğer ülke yatırımcısının, Yunanistan içinde izin verilen bölgelerde bugünkü yasanın öngördüğü asgari 250,000 Euro veya üstü taşınmaz alımı yapması durumunda, kendisine, ebeveynlerine ve koşulların sağlanması durumunda çocuklarına beş (5) yıllık ikâmet tezkeresi (Altın Vize) verilir.

Cümleden anlaşılacağı üzere dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır. Yunanistan’ın her yerinden serbestçe taşınmaz alma imkânı bulunmamaktadır. Ancak serbestçe alım yapılabilecek yerler arasında Selânik, Atina, Mikonos gibi birbirinden güzel ünlü kentler bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarının yaklaştığı bu dönemde Karayibler’den kat kat güzel ve tek kelime ile doğa harikası olan cennet Halkidiki de izin verilen kentler arasındadır ve Selânik’e çok yakındır. Dolayısıyla öncelikle sınırlama bulunmayan ve izin prosedürlerine girişilmeden rahatlıkla taşınmaz alınabilecek bir bölgenin seçimi yatırımcının işini kolaylaştıracaktır.

Altın Vize (Golden Visa) nedir?

Kısaca özetlemek gerekirse özel statüsü bulunan bir vize türüdür. Yukarıdaki kriterlere ve tutarlara uygun taşınmaz satın alan ve bunun bedelini satıcının Yunanistan’ın içinde bulunan bir banka hesabına transfer etmek ve belgelemek yoluyla, yatırımcıya ve yukarıda izah edildiği üzere ailesine verilen 5 yıllık ikâmet tezkeresidir.

Altın Vize (Golden Visa) kalıcı bir vize midir?

Yatırımcı satın aldığı taşınmazını satmadığı sürece geçerlidir. Süre bitiminde, taşınmazını elinde muhafaza ettiği taktirde vize yenilenir. Bu manada bir kalıcılığı bulunmaktadır.

Altın Vize başka yatırım kategorilerine de verilmektedir. Yunanistan’da devletin desteklediği büyük yatırım gerektiren ayrıcalıklı dev projeler bulunmaktadır. Bu projeler çerçevesinde yatırım yapanlara da Altın Vize verilmektedir. Ancak konu çok teferruatlı olup, şu anki görüşmemizin dışında olduğundan ve sadece büyük yatırımcının ilgi konusu içine girdiğinden konuyla ilgilenenlerin doğrudan tarafımızla temas etmesi daha isabetli olacaktır.

Altın Vize’yi müteakiben vatandaşlık alabilir miyim?

Altın Vize ile vatandaşlık apayrı konulardır. Şu anda konuştuğumuz konuda vatandaşlık hakkı söz konusu değildir. Sadece ikâmet tezkeresinin yukarıdaki şekilde alınması ve yenilenmesi mümkündür. Yunanistan’da vatandaşlık konusu çok ciddi ve zor bir konu olup, bir çok gerekliliğin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu konuda web sitemizde kısa bir bilgi bulunmaktadır. Ancak konunun yasal yönü bulunduğundan, ilgili kişinin bir Yunanlı avukat ile temas kurması ve çalışması gerekecektir. Elbette, bu noktada firmamızın da ilgili kişiye epeyce yardımı dokunacaktır.

Altın Vize ile ilgilenmeyen küçük yatırımcılara neler söyleyeceksiniz?

Yunanistan’da taşınmaz fiyatları şu an en alt seviyelerdedir. Türkiye’den Yunanistan’a son yıllarda inanılmaz bir turist trafiği yaşanmaktadır. Yunanistan yatırım fırsatlarının yanı sıra Türk insanının çok sevdiği, doğası ve de özellikle eğlencesine hayran olduğu bir ülkedir. Dolayısıyla burada yazlık veya kışlık çok ekonomik fiyatlarla tatil ve/veya yaşam beldeleri satın alabilir, bu aldığı taşınmazı ailecek değerlendirebilir veya arzu ettiği zaman kiralayıp kira geliri elde edebilir.

Gerek taşınmaz satışlarında gerekse diğer işlemler sırasında güvenli bir çalışma nasıl sağlanıyor?

Her yerde olduğu gibi ticaret hayatında da yanlış yaklaşımlarda bulunan kişi ve firmalara bolca rastlanmaktadır. Tabiri cayiz ise “O yabancı yatırımcı, buraları bilmez daha yüksek fiyat sunalım mantığı” elbette ki yaşanan olaylar arasındadır. Daha kötü tecrübeler de yaşandığı kulağımıza gelmektedir. Firmamız Yunanistan’da yıllarca hizmet vermekte olan, dürüstlüğüyle tanınmış bir kuruluştur. T.C. Selânik Başkonsolosluğu ile yeminli tercümanlık işbirliği içinde bulunmaktadır. Doğru ekiplerle işbirliği içindedir. Onun için firmamız sadece Selânik’te değil Atina ve diğer bir çok Yunan kentinde de yüksek kaliteli hizmetleri ile bilinmekte, bizim ile işbirliği yapan müşterilerimiz yüksek bir güven duygusuyla kendi ana dilleri olan Türkçe dilinde işlerini kolaylıkla sürdürebilmektedirler.

Bu konu sadece bir taşınmazın bir emlak ofisi kullanılması suretiyle bulunup alınarak bitirilecek basit bir konu değildir. Sistem Türkiye’deki gibi çalışmamakta olup, Yunanistan’da oldukça farklıdır. Doğru yolun takip edilememesi ve doğru kişilerden bilgi alınamaması durumunda taşınmaz alınamama durumuna düşebilmekte, yapılan ön ödemeler de kaybedilebilmektedir. Dolayısıyla esas çalışma bu noktada başlamakta olup, işin ince noktaları burada gizlidir. Her halükârda İngilizce gibi yabancı başka dillerle ilk etapta iletişim kurulsa bile, resmi işlemlere başlanması ile beraber satış dahil tüm işlemler kanun gereği Yunanca olarak yapılmak zorundadır. Bu aşamalarda yasa, resmi bir tercümanın da bulunmasını emretmektedir. Satış sözleşmesine imza atan taraflardan biridir ve kendisinin hukuki sorumluluğu vardır. Esasen tüm ince noktalar bu işlemlerde kayıt altına alındığından, daha evvel başka dillerde konuşulan ve anlaşmaya varılan hususların doğru olarak yazılı belgelere geçtiğinden Yatırımcının emin olması gerekmektedir. Bu noktada müşterimize sağladığımız katma değer, sözlerle ifade edilemez.

Arzu eden yatırımcının Yunanistan’da banka kredisi kullanması mümkün müdür?

Şu anda artık mümkündür. Bilindiği üzere ülkede “Capital Controls” uygulaması bulunmaktadır. Dolayısıyla bankacılık işlemleri Yunan vatandaşları için belli şartlarla gerçekleştirilebilmektedir. Ancak yabancı yatırımcıya bu konuda kolaylıklar, ayrıcalıklar sağlanmaktadır. Özellikle bireysel banka kredisi kullanmanın önü açılmıştır. Bu konuda ilgi duyan yatırımcıya banka ile yapacakları görüşmelerine, iletişim ve bürokratik işlemlerine bizlerde yardımcı olmaktayız.

Belli bir araştırmayı daha önceden başlatıp, karar veren ve alım aşamasına varan bir yatırımcıya ne şekilde destek olmaktasınız?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu aşamaya gelen bir yatırımcının yapması gereken bir hayli bürokratik işlem bulunmaktadır. Bunlar da tamamen Yunanca dilinde yapılmak zorundadır. Eğer yatırımcı icra edilmesi gereken mühendislik, avukatlık, noterlik, bankacılık, vb gibi resmi işlemler için güvenebileceği bir ekibe sahip değilse, kendisine bu konularda doğrudan yardımcı olup, satın alım işlemini emniyetli bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktayız. Elbette arzu ederse, daha sonra Altın Vize alınması ile ilgili hukuki yardımları da kendisine sağlayabilmekteyiz.

Firmanızın faaliyetleri hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Firmamız Yunan kanunlarına göre kurulmuş bir firma olup, merkezi Selânik’tedir. Firmanın temel faaliyetleri arasında yeminli tercümanlık hizmetleri, Türk ve Yunan işadamları ve yatırımcılarına destek ve Yunanistan’da taşınmaz yatırımı yapmak isteyenlere emlak sağlanması, ikâmet tezkeresi ve bununla ilgili diğer yasal hizmetlerin sunulmasını içermektedir.

Özellikle yazılı ve sözlü iletişim ile ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Selânik Başkonsolosluğu tarafınca onaylanmış ve Yunanistan’da Panhellenic Çevirmenler Birliği’nin resmi üyesi olarak her türlü resmi tercümanlık hizmetlerini müşterilerine sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, gerek Türkiye’de gerekse Yunanistan’da işadamları ve kurum temsilcilerinin seyahatlerine refakat edilmek suretiyle; şirket kuruluşları, iş toplantıları, kongre, seminer, bayi toplantıları, fuar seyahatleri, kurumsal organizasyonlar, resmi görüşmeler, mahkeme duruşmaları gibi bire bir veya toplu görüşmeler için ihtiyaç duyulabilecek her türlü ticari, hukuki ve yargısal hizmeti de müşterilerine sunmaktadır.

Diğer taraftan, yukarıda da belirtildiği üzere taşınmaz alımı konusunda bugün Yunanistan içinde oldukça cazip imkânlar mevcuttur. Ancak anlaşılacağı üzere Yunanistan’da taşınmaz alımı konusu belirli prosedürlere tabidir. Gayrimenkul çalışmalarının içinde Tapu Dairesi, Vergi Dairesi, Noter, Yetkili Tercüman, Avukat, Mühendis, kredi kullanılması durumunda bankalar gibi bir çok kurum ve kişinin görev alması gerektiğinden, taşınmaz alımı konusunda oldukça dikkatli ve hassas bir çalışma yapılmalıdır. Bu noktada işin başarıyla tamamlanabilmesi amacıyla firmamız araya girmekte, taşınmazın bulunmasından tüm alım prosedürünün tamamlanmasına kadar ki gerekli koordinasyonu taraflar arasında yapmaktadır. Elbette ki talep edilmesi durumunda, firmamız yatırımcının ihtiyacı olabilecek kısmi hizmetleri de sunmaktadır.

Bu konularla ilgili olarak ilgi duyan yatırımcılar sizinle nasıl temas kurabilirler?

Öncelikle web sitemiz olan www.yunanemlak.com.tr'yi ziyaret edip daha fazla bilgi alabilirler. Ancak genelde yatırımcıların çok fazla sorusu olduğundan ve yerinde görerek çalışma yapmayı arzu ettiklerinden, tarafımla doğrudan temas etmelerinde ve imkânlar doğrultusunda Selânik’e gelmelerinde yarar bulunmaktadır. İrtibat için sabit tel: + 30 2310 412181 veya  GSM: + 30 697 852 32 60'tan (belirtilen GSM Yunan cep telefonu olup, bu hatta Whatsapp, Skype ve Viber hizmetleri de bulunmaktadır) veya [email protected] e-posta adresinden tarafımla temas kurabilirler.

Selim Bey, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.