Yahudi Toplumumdan kısa kısa...

Toplum
14 Ağustos 2017 Pazartesi

Cuma, Cumartesi, Pazar sergisi Kınalıada’da

Farklı din ve mezheplerden fotoğrafçıların birbirlerinin kültürüne ve inanç ritüellerine bakışını yansıtan ‘Cuma, Cumartesi, Pazar’ başlıklı fotoğraf sergisi Kınalıada S. Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesinde bir kez daha sanatseverlerin beğenisine açılıyor.

Alberto Modiano, Emine Ülkerim, Mıgırdiç Arzivyan, Niko Manginas ve Berge Arabian’ın çalışmalarının yer aldığı sergi Ermeni Patrikliği himayesinde S. Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesinin katkılarıyla gerçekleşiyor. Sergi ücretsiz olarak gezilebilecek.

İzzet Keribar’ın objektifinden  ‘Bir Bursa Masalı’

Bursa Büyük Şehir Belediyesinin sponsorluğunda gerçekleşen, Fotoğraf Sanatçısı İzzet Keribar’ın Bursa fotoğraf çekimleri kitap haline getirildi. ‘Bir Bursa Masalı’ adlı eser, diğer beş ayrı eser ile birlikte 10 Ağustos Perşembe günü Bursa Hançerli Medresesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

Kitaplara yoğun emek veren yazarları tebrik eden Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bir Bursa Masalı adlı eser, İzzet Keribar tarafından bir yıllık bir çalışma ile ortaya çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl sanat yaşamının 61. yılında olan usta sanatçı, tarihi ve turistik mekânlarından doğal güzelliklere, geleneksel ve kültürel mirastan sosyal yaşama kadar tüm detaylarıyla Bursa’daki yaşamı gözler önüne sunan bir çalışma gerçekleştirdi ve bir sergi ile bu çalışmayı Bursalıların ilgisine sunduk. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen proje kapsamında sanatçımız, 6 binden fazla kareyle Bursa’yı fotoğrafladı. Bu sayede çok geniş bir Bursa fotoğrafları arşivi de oluşturulmuş oldu. Bursa’mızın doğal, tarihi, kültürel ve sosyal hayatına ışık tutan bu karelerin bazılarından da bir kitap oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Golden Age Dostları Kilyos’ta buluştu

8  Ağustos Salı günü Golden Age Hanımları eşliğinde servislerle Kilyos’ta bulunan Huzur Bahçe Restaurant’a gelen katılımcılar Başkan Sara Hazak ve arkadaşları tarafından karşılandı.

Mekâna gelen Golden Age dostları yeşillikler arasında temiz hava ve sohbetin tadını çıkardılar ve mekanın işletmecisi Ali Bey ve ekibinin yakın ilgisi ve güzel servisi ile kendileri için hazırlanan ikramları yediler.

 

500. Yıl Vakfı Müzesinden: Düğün öncesi gelenekler

Çeyiz geleneği, farklı toplumlarda olduğu gibi Türk Yahudilerinde de önemli bir yere sahiptir. Çeyiz, düğüne birkaç gün kala, gelinin evinde, akrabalara ve arkadaşlara göstermek amacıyla sergilenirdi (Aparar ashuar).

Ancak Türk Yahudilerinde bu geleneğin farklı bir boyutu vardı. Toplumun önde gelenlerinden iki-üç kişi, ‘presyadores’ (değer biçenler) eve gelip çeyizi inceler ve her bir eşyanın değerini gösteren ayrıntılı bir liste