Müslümanlara zulme Holokost Müzesinden büyük tepki

ABD Holokost Anma Müzesi, Arakan Bölgesindeki Müslüman azınlığa yönelik askeri operasyonların sona ermesi için çağrıda bulundu.

Dünya
13 Eylül 2017 Çarşamba

 ABD’deki Holokost Anma Müzesi (US Holocaust Memorial Museum - USHMM), Myanmar’da Arakan bölgesindeki Müslüman azınlık Rohingyalar’ın uzun süredir kendi hükümetleri tarafından zulme uğramalarına son vermesi nedeniyle 2012 yılında Elie Wiesel Ödülü kazanan Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi’yi uyardı.

USHMM, Rohingyalı sivillere yönelik devam eden saldırılardan korktuklarını belirterek, Myanmar hükümetine askeri operasyonlarına son erdirmesi için çağrıda bulundu.

Müzenin Simon-Skjodt Center for the Prevention of Genocide (Soykırımı Önleme Merkezi) Direktörü Cameron Hudson açıklamasında, “Hükümetin Rohingyalı vatandaşların haklarını yok sayma çabaları, onların hareket ve inanç özgürlüklerini kısıtlamaya çalışması ve en temel insani ihtiyaçlarını göz ardı etmesi soykırımın önde gelen belirleyici unsurları arasındadır” ifadelerine yer verdi.

Müze 2012 yılında Myanmar lideri Aung San Suu Kyi’ye ideallerinden ötürü Elie Wiesel Ödülünü layık görmüş ve en üst dereceyle ödüllendirmişti.

USHMM’nin açıklamasında Suu Kyi’ye hükümetteki pozisyonu kullanması, Burma’daki Rohingyalar’ın uzun süredir maruz kaldığı zulüm ve şiddeti durdurması ve de yüksek ideallerini devam ettirebilmesi için sesini daha kuvvetli bir şekilde duyurması için çağrıda bulundu.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler, Myanmar’dan Bangladeş’e kaçan 300 binden fazla Rohingyalı Müslümana yiyecek, barınak ve sağlık hizmeti sağlayacağını açıkladı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric cuma günü gazetecilere verdiği demeçte geçtiğimiz iki hafta boyunca Bangladeş’e karadan kaçmayı başaran 270 bin kişiye ek olarak daha fazla Rohingyalı’nın da deniz yoluyla kaçmaya çalıştığına dikkat çekti.

Açıklamasında Rohingyalar’ın karaya ayak bastığı yer olan Cox’s Bazar’da BM ekiplerinin yardım için beklediğini söyleyen Dujarric, BM acil yardım fonundan bölgeye 7 milyon doların aktarıldığını sözlerine ekledi.

Dujarric ayrıca Genel Sekreter António Guterres’in geçtiğimiz çarşamba Myanmar lideri Aung San Suu Kyi ile görüştüğünü ve kendisine aynı mesajları ilettiğini vurguladı.

Gutteres, salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada hükümetin kısır döngüye girmiş şiddet eylemlerine son vermesi gerektiğini ve acilen uzun süredir devam eden politikalarına son vererek Rohingyalı Müslümanlara özgürce hareket edebilmeleri, iş sahibi olabilmeleri ve eğitim alabilmeleri için  vatandaşlık verilmesi ya da ya yasal bir statü sağlanması gerektiğini dile getirmişti.