Roş Aşana’da hava ve Atlantik’te bu sefer MARIA

Deyvi MULİNAS ŞALOM Meteoroloji
19 Eylül 2017 Salı

Öncelikle tüm okuyucularımızın Roş Aşana Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, herkese sağlıklı mutlu bir sene diliyorum.

ÇARŞAMBA GÜNÜ BİRÇOK YERDE SICAKLIK REKORU GELEBİLİR

Eylül ayının ortalarına girdiğimiz şu günlere oldukça sıcak ve nemli, adeta temmuz sonu - ağustos başı sıcaklarını yaşıyoruz. Bu durum yarın çarşamba günü zirveye çıkıp - şu anda görünen - sezon finali yapacak. Çarşamba İstanbul’da bazı yerlerde 37 derece sıcaklık ölçülebilir. Daha evvelki bültende bahsettiğim gibi daha sonra hava sıcaklığı yaklaşık 8-10 derece düşecek, rahat bir nefes alacağız. Bu durum çarşambayı perşembeye bağlayan gece yarısı daha çok hissedilecek. Çarşamba günü beklenen yüksek sıcaklıklar sadece İstanbul’da değil yurt genelinde de etkili olacak. Yurdun bazı yerlerde eylül ayının en sıcak günü rekoru kırılabilir. Buna İstanbul da dahil.

Aslında beklentim serinlemenin çok daha kuvvetli olmasıydı. Portekiz’in batısında, Lizbon’un yaklaşık 1500 metre batısında Atlantik üzerinde Azor Adalar Topluluğu yer alır. Bu bölge bir yüksek basınç merkezidir. Bizim tabirimizle ‘Azor Yüksek Basıncı’… Bu yüksek basınç artıp kuzeye doğru genişleyip Orta Avrupa’nın da kuzeyine sokulduğu zaman daha doğuda biriken soğuk havanın güney enlemlere inmesine yardımcı olur. İşte önceki modellerde bu durumun gerçekleştiğini görmemize rağmen sonra güncellenen modellerde bu sefer bir alçak basınç deposu olan İzlanda bölgesinde oluşan bir siklonun bu yüksek basıncın daha yukarıya çıkmasını engellediğini gördük. Yüksek basınç böylece kuzey enlemlere tam olarak yükselemedi. Bu yüzden biz 15-20 derece sıcaklık beklerken şimdi sıcaklık 24-26 dereceye kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca perşembe yağmur da gelebilir.

PERŞEMBEYE DİKKAT!

Burada önemli bir ayrıntı var. Modeller ve 72 saate kadar geçerli olan sınırlı alan modelleri an itibarıyla etkili bir yağış göstermiyor perşembe için… Yalnız daha evvelden de tecrübe ettik ki bu tip çok sıcak havalardan sonra yukarıdaki seviyedeki ani soğuma ciddi bir kararsızlığa neden oluyor ve gök gürültülü sağanak, dolu, anlık fırtına gibi neticeleri oluyor. Özellikle denizden geçerken yağış kuvvetleniyor. Perşembe günü yağışın Ege tarafından yani güneybatıdan kuzeybatıya ve batıya hareket edeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle Marmara Denizinden yaklaşırken gücünü arttırma ihtimalini mutlaka unutmayalım. Bu sebeple perşembe günü için şemsiyelerimizi yanımızda bulundurmamızda ve ani olaylara karşı önlem almamızda fayda var.

İstanbul’da salı günü en yüksek sıcaklığı 32 derece bekliyoruz; hava açık. Çarşamba, dediğim gibi 36 derece sıcaklık bekliyoruz. Belirli yerlerde sıcaklık 37 dereceyi bulabilir. Perşembe ise yukarıda anlattığım hususlara dikkat. Yağış ihtimali var, sıcaklık 25-26 dereceye kadar düşecek.

Başkent Ankara üç gün daha aşırı sıcakların etkisinde... Ortalama 35 derece sıcaklık bekliyoruz.

İzmir’de salı ve çarşamba 35 derece olacak olan sıcaklık, perşembe günü serinlemenin gelmesiyle yaklaşık 8-9 derece düşecek ayrıca poyraz da kuvvetli esecek. Yağış ihtimali var ama net değil.

Marmara Bölgesinde salı ve özellikle çarşamba günleri, birçok şehirde aşırı sıcaklar var. Bölenin batı ve güneyinde 40 dereceye yakın sıcaklıklar ölçülmesi muhtemel. Perşembe hava sıcaklığı bölge genelinde 8-10 derece düşerken Trakya ve batıdan giren yağış zamanla bölgeyi sarıyor.

Ege Bölgesinde de salı ve çarşamba sıcaklıklar çok yüksek, yaklaşık 36-37 derecelerde... Perşembe 8-10 derecelik serinleme var.

Karadeniz Bölgesinin özellikle batı kesiminde salı ve çarşamba hava sıcaklığı 40 dereceye yaklaşıyor. Beklenen serinleme bu bölgemizde de perşembe hissedilecek ve yağış girecek. Bu bölgemizde yağış muhtemelen cumartesiye kadar kalabilir.

Akdeniz Bölgesi üç gün boyunca yağışsız ve ortalama 32-35 derece aralığında günler geçirecek.

İç Anadolu Bölgesinde de üç gün yağış beklemiyoruz ancak bölgenin batı kesimlerinde neredeyse 35 derecelere çıkan sıcaklık perşembe günü düşecek.

Doğu Anadolu Bölgesinde de üç gün yağış yok. Gece sıcaklıkları 10 derecenin altında. Gündüz 28-31 derece aralığında.

Güneydoğu Anadolu bölgesi de üç gün sıcak. Sıcaklık ortalama 36-38 derece arasında seyredecek ve yağış beklemiyoruz.

ATLANTİK’TE MARIA ÇOK GÜÇLENDİ, LEE DE TAKİPTE

 

 

 

 

 

 

(http://www.nhc.noaa.gov/)’dan alınmıştır.)

Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı gibi Atlantik Okyanusu yaramaz çocuk gibi rahat durmuyor ve yeni kasırgalar üretmeye devam ediyor. Aslında Harvey hariç diğer kasırga oluşumlarının hepsi Batı Afrika’daki Cape Verde Adaları civarında oluştu. Şu anda aktif olan Maria ve Lee de aynı enlemlerde. Tabii üstlerinde ki yüksek basınç ve kaotik atmosfer yapısı nedeniyle rotalarında sapmalar olması çok doğal...

MARIA NEREYİ ETKİLER?

Önce Harvey, sonra İrma Kasırgaları Amerika Birleşik Devletleri’ni direk etkilediği için akla hep şu soru geliyor. Yine oraya ulaşır mı? Bunun cevabına geçmeden önce esas tehlikenin Karayip Adalarında olduğunu belirtelim. Yol aldıkça oldukça güçlenen yaklaşık beş saat önce 5. Kategoriye yükselen, son güncellemede ise 4. Kategoride gözüken kasırga tüm gücüyle daha İrma’nın yaralarını saramamış Karayipler ve Dominik Cumhuriyetine doğru yaklaşıyor. Muhtemelen salı akşamı ve çarşamba o bölgeyi vuracak. Sonrasında Birleşik Devletler’e ulaşması için şu andan itibaren yaklaşık bir hafta zaman var. Bu durumda net bir şey söylemek zor. İki ihtimal var. Kasırganın kuzeyindeki yüksek basınç alanı kuzeye çekilir o zaman Amerika’ya ulaşamadan kuzeybatı Atlantik’te kaybolur. (Jose’de olduğu gibi) Ya da o yüksek basınç alanı Amerika’nın doğusuna kadar sokulur ve saat yönünde kasırgayı kuzeyden Florida, Carolina tarafına ve belki biraz daha kuzeyine yaklaştırır. Bu net değil... Tek gözüken Karayiplerin yine çok yıkıcı bir kasırgaya neden olacağı…

Bir de diğer kasırgalarda gördük, karaya ulaştığı yeri adeta haritadan silerken kendisi de yara alıyor ve güç kaybediyor. Örneğin İrma karaya ulaştığında özellikle Puerto Rica Küba arasında ciddi güç kaybetmişti. Maria Amerika’ya yaklaşsa da yine karalara uğrayacağı için şahsen güç kaybedeceğini düşünüyorum.

JOSE VE LEE

Jose artık tamamen kollara ayrıldı ve kuzeydoğu Atlantik’te kaybolmak üzere. Çok şükür ki karada ciddi bir etki ve hasar yaratmadı.

Lee kasırgası da yavaş yavaş ekvator tarafından tropik bir fırtına şeklinde batıya doğru ilerlemeye başladı. Şu an için ne boyutta olacağını, nereyi vuracağını, kaçıncı kategoriye çıkacağını söylemek çok zor. Takipte kalmaya devam edeceğiz.