KOBİ’lerin koçuyla bu da var

Girişimciler, KOBİ’ler, esnaflar için 2018’e ışık tutmak adına son gelişmeler dahilinde ajandalarda “bu da var” dedik.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
18 Ekim 2017 Çarşamba

Emekli öğretmen bakkal Salih Amca ve kitlesel fonlama ile Instagram’da domates salçaları için sanal mağaza açmayı düşünen girişimci karşı komşu Ayşe Teyze için “bana ne bunlardan” diyemeyeceği gelişmeler var.

Öncelikle 2018 yılında Uluslararası Finansal Raporlama Standardı 9 ile ‘Finansal Enstrümanlar’ başlığında birçok hesaplama değişikliği devreye girecek.

Yine Avrupa Birliğinin perakende ödemeler, yatırım, likidite ve kaldıraçla ilgili direktiflerinin 2018 başı ve içinde devreye girmesi ile Avrupa bankalarında önemli değişiklikler olacak.

Basel 3 yerine yakında Basel 4 gelecek. Haliyle finansal olmayan finansal kurumların finansal ürün ve hizmetleri bankacılığa tüm dünyada baskı yapıyor. Bankalar tüm dünyada Bitcoin ve benzerleri ile rekabetin yoluna bakıyor. Wall Street’le sermaye piyasalarından fon bulma imkanının artması da yatırım bankacılarını sevindirirken kredi bankacılığını zorluyor.

Tüm bunlar başta bankacılık sektörü üzerinde önemli baskılar yaratacak. Fonlama maliyetlerini zorlayacak bu gelişmeler haliyle sermaye maliyetini de etkileyecek. Özetle, krediye ulaşmakta zorlanan küçük orta boy işletmeler daha fazla teminat ile daha az veya daha maliyetli kredi temini ile karşı karşıya kalabilir dünyada… Haliyle sendikasyon kredileri kanalı ve merkez bankalarının da faiz artışı ve bilanço daraltması kararları ile likiditeye olan ihtiyaç daha da artabilir.

KGF destekli veya KOSGEB teşvikli krediler bizim tarafta can suyu oldu esnafa, tüccara. Şimdi imalat ve ihracata yönelik olarak yatırım ve istihdama gitmesi hedefleniyor. Yeni destek paketleri yolda. Tarıma da verilecek bu teşvikler. Büyüme üzerinde olumlu etkisi oldu ve dünya ile kıyaslandığında başarılı da oldu iş modeli. 2018 yılı ise farklı vadelerdeki bu kredilerin dönüş yılı olacak. Haliyle likiditeye olan talep yükselecek. Bankalarımızdaki mevduat/kredi oranı dikkate alındığında, olası FED faiz artışı ile beraber enflasyonun çift haneli yılı kapaması durumunda haliyle bu gecelik borçlanma oranlarına baskı yaratabilir. Her ne kadar bankaların faiz oranlarını aşağı yönlü gözden geçirmesi noktasında söylemler olsa da kurumlar vergisi ve dağıtılmayan karlar üzerine gelen ek vergi oranları bir süre sonra bankalarda aktif kârlılığı oranlarına baskı yapabilir. Bu da spot kredi kullanımını bugün cazip hale getirebilir. Salih Amca ve Ayşe Teyze için özetlersek, nakit kraldır, likidite candır. Tabii tüm bunlar birer olasılıktır. Olasılık hesaplarına karşı en güzel hazırlık bütçe planlamasıdır.

Bir de Endüstri 4.0 var. Herkesin dilinde ama henüz kimse dalganın boyutunu tam olarak kestiremedi. Şu anda o dalganın karşısında tüm işletmeler KOBİ kıvamında.