Türk Yahudi Kültürü ve Mirasına Yolculuk

5 Kasım’da Yahudi Kültürü Avrupa Günü çerçevesinde Türk Yahudi kültürü ve mirasını müziği, dansı, lezzetleri ve gelenekleri ile tanıtan bir dizi etkinlik, Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinde gerçekleşecek.

Toplum
1 Kasım 2017 Çarşamba

Avrupa’da 35 farklı ülkede düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri, Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla düzenleniyor. Etkinliklerin Türkiye ayağı bu yıl 5 Kasım Pazar günü Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinde yapılacak. Tamamı halka açık olan etkinliklerde müzik dinletileri, söyleşiler, kitap tanıtımları, belgesel film gösterimleri, sergiler ve çeşitli lezzetler ile Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşecek temsili düğünden oluşan program, ziyaretçileri Türk Yahudilerinin geleneklerine doğru bir yolculuğa çıkaracak.

 

 

 

 

 

Dr. Siren Bora ‘Anadolu Yahudileri’ kitabını tanıtıyor

Yahudi tarihi üzerine yazdığı tez ve çalışmalarla tanınan Dr. Siren Bora, ‘Anadolu Yahudileri’ adlı son kitabında, Anadolu topraklarında aslında iki bin altı yüz yıllık bir geçmişi olan Anadolu Yahudileri olgusunun tarihsel kökenlerini somut belgeler ışığında açıklıyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da önsözüyle destek verdiği kitabın ilk kez tanıtımı yapılacak bu etkinlikte, yazar bir söyleşi yapacak ve kitabını imzalayacak.

Yahudi müziklerinden bir ziyafet

Osmanlı Türk Sefarad Kültürü Araştırma Merkezinin direktörü Karen Gerson Şarhon’un ‘Sefarad Müziği’ konulu müzikli sunumunun ardından Yako Taragano ve Sefarad İlahileri Korosu misafirlere ‘Sefarad Sinagog İlahileri’nden oluşan bir konser verecek. Sefarad İlahilerinin Türk Sanat Musikisi ile benzerlikleri dinleyenleri şaşırtacak.

Bir diğer müzik etkinliği de prodüktör İzzet Bana, müzik direktörü ve orkestra şefi Yusuf Cefi Sağlamlar ile solistler Cenk Rofe ve Ediz Bahar’ın, vokalde de Estreyikas D’Estambol Çocuk Korosunun olduğu ‘Poptan Müzikale, Müzikallerden Klasiklere Yolculuk’ konseri.

1930’lu yılların Galata’sında rehber eşliğinde nostaljik bir yolculuk

Yahudi toplumunun ağırlıklı olarak yaşadığı mahalleleri keşfetmek için etkinlik günü, profesyonel tur rehberi ile başta sinagoglar olmak üzere adım adım Galata’yı gezmek de mümkün.

Farklı konularda fotoğraf sergileri

Üç ayrı alanda üç farklı sergi; Silvyo Ovadya’nın küratörlüğünde ‘Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri Sergisi’, fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano’nun küratörlüğünde ‘İstanbul Sinagogları Fotoğraf Sergisi’, Focus Fotoğraf Grubu üyelerinin çektiği ‘Usta Eller Fotoğraf Sergisi’ gün boyunca izleyicisiyle buluşacak.

Yaşayan Kütüphane ile her türlü soruya cevap

‘Gelin Tanış Olalım’ ekibinin Yaşayan Kütüphane adlı etkinliğinde ziyaretçiler gün boyu Yahudilik hakkında bilmek istedikleri veya merak ettikleri tüm soruları canlı kitaplara sorabilecekler.

Yahudi yazarlardan kitap sohbetleri

Aaron Nommaz ‘Yahudi Casus Jozef Nasi’ kitabı ile ilgili sunumunun ardından kitabını imzalayacak. Selin Feldman Nahmiyas, İdil Hazan Kohen ve Ester Almelek de kitaplarını imzalarken ziyaretçiler kendileriyle sohbet etme imkânı bulacak.

Şalom Gazetesi’nin karikatüristlerinden İzel Rozental ‘Türküm Yahudiyim Karikatürcüyüm’  konulu bir söyleşi yapacak ve sonrasında kitaplarını imzalayacak.

Tüm kitaplara o gün müze dükkânından ulaşılabilecek.

Müzede bir gün ve  belgesel film

Gün boyunca müze rehberler eşliğinde gezilebilecek. Ayrıca, Enver Arcak’ın hazırladığı Ankara Yahudilerini anlatan ‘Hermana’ isimli belgeseli de izlenebilecek.

 

Etkinlik gününün sonunda Yahudi geleneklerinin önemli bir parçası olan ‘Yahudi Düğünü’ Aşkenaz ritüellerine göre temsili olarak canlandırılacak. Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleşecek düğünün ardından Şemeş Karmiel Grubu ve Gençler’den oluşan ekibin danslarıyla gün son bulacak.

Etkinliklerin tam programına

www.muze500.com   adresinden ulaşılabilir.