Alman merkez bankası Nazi dönemindeki geçmişini inceleyeceğini açıkladı

Almanya’nın savaş sonrası merkez bankası olarak görev yapan Deutsche Bundesbank, gerek kendilerine gerekse kendilerinden önce merkez bankası görevi yapmış kuruluşlara ait ulusal banka sisteminin hareketlerini incelemeye alacağını açıkladı. Banka açıklamasında, 1923-1969 arası dönemin ele alınacağını fakat Nazi yıllarına özellikle odaklanılacağını belirtti.

Dünya
15 Kasım 2017 Çarşamba

London School of Economics’ten tarihçi Albrecht Ritschi ve merkezi Münih’te bulunan Çağdaş Tarih Enstitüsünden Magnus Brechtken’in liderlik edecekleri projede, Nazi döneminin merkez bankası Reichsbank, savaş sonrası görevi devralan Bank Deutscher Länder ve 1957’de kurulan Deutsche Bundesbank’ın ilk yıllarının kayıtları değerlendirilecek.

Bundesbank’tan gelen açıklamaya göre, Nazi yıllarına özellikle odaklanacak araştırmada, o dönemde işgal altında bulunan ülkelerdeki banka yönetimleri ve politikaları da ele alınacak. Araştırmacıların, bankanın savaş stratejilerine katkısı ve birbiri ardına göreve gelen banka yöneticilerinin, Weimar Cumhuriyeti döneminden savaş sonrası bölünmüş Almanya’ya kadar politika üzerindeki etkileri konularına da eğilecekleri bildirildi.

Ritschi, Bundesbank’ın tarihi analizlerine bakıldığında, ‘bazı rahatsız edici soruların sorulmadıklarını’ gördüğünü belirtti. Ritchi buna örnek olarak, yakın zamanda bankanın kuruluşunun 60. yılı için çıkarılan bir kitapta Nazi döneminin sadece üç sayfa ile geçiştirilmesini gösterdi. Ritschi ayrıca, savaş zamanında merkez bankası görevinde olan Reichsbank’ın Nazi işgalindeki Yunanistan’da enflasyonu ve kıtlığı tetikleyerek, yerel para birimini değersizleştirdiğini de belirtti. Tüm bunlara ek olarak, Reichsbank’ın Nazilerin çaldıkları altınları aklamaya yardımcı olduğu da iddia ediliyor.

Projenin dört yıl sürmesi ve üç milyon Euro’ya mal olması bekleniyor.