En eski modern insanın kalıntıları ilk kez Afrika’nın dışında İsrail’de bulundu

İsrail’deki buluşla Doğu Akdeniz ülkelerinde modern insanın ortaya çıkışı bildiğimizden en az 50 bin yıl geri sardı.

Kültür
7 Şubat 2018 Çarşamba

İsrail’de Carmel Dağının batı eteğindeki Misliya Mağarasında bütün halinde korunabilmiş çene kemiği ve ona bağlı sekiz diş bulundu. Kalıntının 177 ila 194 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor. Bu buluş, modern insanın Doğu Akdeniz’de bildiğimizden 50 bin yıl önce var olduklarını gösteriyor.

Tel Aviv Üniversitesi Anatomi ve Antropoloji Profesörü Israel Hershkovitz buluşun modern insanın yayılmasına ve evrimine bakış açımızı temelden değiştirdiğini belirtiyor. Hayfa Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen çalışma Science Academic dergisinde yayımlandı.

Antropologların genel kanısına göre modern insan Etiyopya’da bulunan fosillere göre Afrika’da 160 bin ila 200 bin yıl önce ortaya çıkarken 100 bin yıl önce de Afrika’dan göç başladı.

Prof. Hershkovit buldukları fosilin Homo Sapienlerin evrimini en az 100-200 bin geriye iteceği anlamına geldiğini dile getirdi. Diğer bir deyişle, modern insan 200 bin yıl evvel Afrika’dan hareket etmeye başladıysa o zaman Afrika’da 300 bin ila 500 bin yıl önce ortaya çıkmış olmalılar.

Bugüne dek Afrika dışında bulunan fosiller yine İsrail’de olup en fazla 90 bin ila 120 bin yıl öncesine aitti. Çin’de ise 80 ila 100 bin öncesine ait bir fosil bulunmuş; buna mantıklı bir açıklama getirilememişti. Şimdi Misliya Mağarasındaki buluş ile göçün çok daha evvel başladığı kanıtlı bir zemine oturdu.

Bulunan fosil modern insanın yanı sıra neandertallerin ve başka insan türlerinin de izini taşıyor. Bu da türümüzün Afrika’da başlasa da bazı özelliklerimizin Afrika dışında evrildiğinin veya elde edildiğinin göstergesi. Çalışmaya göre Misliya Mağarasında yaşayanlar bizon, alageyik ve ceylan avlamış, ateşi kullanmış, taştan aletler yapmış ve inovatif teknikleri kullanabilmiş.