Negev Çölünde Mars’a yolculuk simülasyonu

Kızıl gezegen Mars’a benzerlik gösteren coğrafyasıyla Negev Çölü, D-Mars projesine ev sahipliği yapıyor. Benzer projeler Şili, Güney Afrika, Namibya, Fas, İtalya, ispanya, Kanada, Antarktika, Rusya, Çin, Avustralya, Hindistan, Almanya, Norveç, İzlanda ve ABD’nin dokuz eyaletinde gerçekleştiriliyor.

Kültür
19 Şubat 2018 Pazartesi

Dört gün boyunca hayali Mars koşullarında yaşayan altı İsrailli bilim insanı, kuraklığı, coğrafyası ve görünüşü ile kızıl gezegene benzeyen İsrail’in en ıssız bölgesi Negev Çölündeki Mitzpe Ramon kasabasında Mars’ta yaşam koşullarını test etti. İbrani Üniversitesi önderliğindeki D-Mars (Desert Mars Analog Ramon Station) adını taşıyan proje ile aynı zamanda İsrail’in uzay programının temelleri atılıyor.

Yapılan deneyde, ileride Mars’ta insanların olası yerleşkesinde kullanılacak uydu haberleşme sistemleri, radyasyonun ölçülmesi, toprakta yaşam izlerinin aranması ve yalıtılmış ortamda yaşamanın psikolojik etkileri test edildi. Gün içinde harcanan su, elektrik ve gıda ölçülerine bakılarak tüm misyon için hesaplamalar yapıldı.

Araştırmaya katılan İbrani Üniversitesinden Nükleer Fizik Profesörü Guy Ron, projenin amacının sadece Mars’a yolculuk için teknik veriler elde etmek değil, İsrail kamuoyunda Mars konusunda farkındalık yaratmak ve öğrencilerin uzay ve STEM (Bilim, teknoloji mühendislik ve matematik) alanlarına ilgilerini çekmek olduğunu belirtti.

İsrail şu anda da NASA ile Ay’a ve Mars’a insan yollamak üzere Orion programında işbirliği yürütüyor. İsrail Uzay Ajansı Genel Direktörü Avi Blasberger Orion misyonu için radyasyon koruyucu yelekler ürettiklerini belirtti. Orion 2019’da insansız olarak Ay’a 26 günlük bir seyahat gerçekleştirecek.