Guguk Kuşu ve World Cup 2018

2018 Dünya Kupası sona erdi. Dünya Kupası, 14 Haziran 2018 tarihinde Rusya-Suudi Arabistan maçıyla başladı. Karşılaşma Luzhniki Stadında oynandı. Ve turnuva 15 Temmuz 2018’de Moskova’da oynanan Fransa-Hırvatistan final maçıyla sona erdi. Zorlu eğitim süreci, ardından yoğunluklu iş hayatı insanları futboldan, pratik spor yapmaktan uzaklaştırmış olsa da futbol maçı izlemek vazgeçilmezliğini koruyor.

Perspektif
18 Temmuz 2018 Çarşamba

Armine Gül Korkmaz

 

Eskiden radyodan takip edilen, insanları bir araya getiren futbolun değişime ayak uydurduğu günümüzde televizyon ekranları bu vazifeyi devralmış durumda. Zorlu eğitim süreci, ardından yoğunluklu iş hayatı insanları futboldan, pratik spor yapmaktan uzaklaştırmış olsa da futbol maçı izlemek vazgeçilmezliğini koruyor.

Futbol insanlar için sanıldığından çok fazla şey ifade ediyor. Özellikle de Dünya Kupası maçları. İnsanlar mensubu olmadığı milletlerin maçlarını izlerken kendi değerleri ölçüsünde taraf olurlar, tarafı oldukları takımın galip gelmesini isterler. Maç esnasında o ülkenin yönetim biçiminden tutun da, sinemasına, geçmiş tarihine kadar uzanan ateşli sohbetler de yaparlar. Carlo Ancelotti’nin dediği gibi futbol hâlâ “Küçük şeylerin en büyüğü”dür. Her sınıftan insanı bir illüzyonla bir araya toplar, böler, dağıtır ve yeniden toplar. İnsanlar mahpus olduğu hapishanede, hasta yattığı hastanede dahi maçları takip etmek isterler. Milos Forman’ın ünlü yapıtı ‘Guguk Kuşu’nu izleyenleriniz hatırlayacaklardır... Jack Nicholson’un oyunculuğuyla hayat verdiği Randle Patrick McMurphy isimli karakter ve Hemşire Ratched... İkili arasındaki çatışma daha önce hiçbir maçını kaçırmayan McMurphy’nin Amerikan futbolu finallerini Hemşire Ratched izin vermediği için izleyememesiyle yükselerek artar. Islahevinde kalan ve uyumsuzluk gösteren McMurphy akıl hastası olabilir şüphesiyle akıl hastanesine yollanmıştır. Kâğıt oyunları ve basit sporlar aracılığıyla orada kalan diğerleriyle iletişim kurmaya ve vakit öldürmeye çalışır. Hepsinin iç acıtıcı yaşam öyküleri vardır. Hep birlikte oldukları salonda insanca, normal bir şeyler paylaşmaya, normal hissetmeye çabalarlar. Ne ki Hemşire Ratched’in otoritesi altında acımasızca ezilirler. İlgilerini çekmeyen bir TV kanalı sürekli yayındadır. McMurphy, futbol finallerini izlemek için kanalın bir süre değiştirilmesini teklif eder hemşireye. Hemşire ancak oyçokluğuyla buna izin verebileceğini ifade eder. Kendilerine söyleneni anlamayacak kadar ağır hasta olanlar oylamaya katılamaz ve oyçokluğu sağlanamaz. Bu defa McMurphy bir maç spikeri gibi heyecanlı heyecanlı maçın hamlelerini anlatmaya başlar. Tüm salon kulak kesilir ve ardından sahici bir maç izlermiş gibi tezahüratlar gelir.

World Cup’a günler kala İsrail yönetiminin, ‘Hamas üyesi’ Filistinli mahkûmların 2018 Dünya Kupası maçlarını izlemesini yasakladığı bildirildi. İsrail basını menşeili haberlerde İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan, yaptığı açıklamada, Hamas’ın Gazze’de iki İsrailli askerin cenazesini elinde tuttuğunu belirterek, böylesi bir süreçte İsrail hapishanelerindeki tutuklu Hamas üyelerinin Dünya Kupası maçlarını izlemelerine izin vermeye niyetli olmadıklarını dile getirdi.

Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 450’si idari tutuklu, 12’si milletvekili ve 300’ü çocuk olmak üzere yaklaşık 6 bin 500 Filistinli bulunuyor.

Mahpus olacak kadar suç işlemişler için hapishanelerin yeteri derecede cezalandırma olmadığını düşünenler, onların sevdiklerinden ve doğadan yalıtıldıklarını nasıl unuturlar? Ve aslında bu uzaklaşmanın onlar için en büyük ceza olduğunun. Daha önemlisi hapishanedeki olumlu koşullar suçlunun ıslah edilmesinde büyük öneme sahiptir. İnsanların hayata tutunmasını sağlayan kültürel destekler (kitap-TV-internet) ellerinden alındığında ruhsal olarak da zarar görürler.