Türk Yahudi kültürü ve gelenekleri hikâyeler eşliğinde tanıtılıyor

Yahudi Kültürü Avrupa Günü, 14 Ekim Pazar günü gerçekleşecek.

Toplum 1 yorum
3 Ekim 2018 Çarşamba

Yahudi Kültürü Avrupa Günü, 14 Ekim Pazar günü, Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinde gerçekleşecek. Türk Yahudi kültürü, müziği, dansı, lezzetleri ve gelenekleri, ‘Hikâyelerle Biz’ teması çerçevesinde bir dizi etkinlikle tanıtılacak.

Avrupa’da 35 farklı ülkede düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri, Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla düzenlenmekte. Etkinliklerin Türkiye ayağı bu yıl 14 Ekim Pazar günü Neve Şalom Sinagogu ve Kültür Merkezi ile 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinde yapılacak. Tamamı halka açık olan etkinliklerde müzik dinletileri, söyleşiler, kitap tanıtımları, belgesel film gösterimleri, sergiler ve çeşitli geleneksel lezzetler ile Neve Şalom Sinagogunda gerçekleşecek temsili düğünden oluşan program, ziyaretçileri Türk Yahudilerinin geleneklerine doğru bir yolculuğa çıkaracak.

Geçtiğimiz yıl 1300 kişiyi ağırlayan etkinliğin bu yılki programının detayları şöyle:

Naim A. Güleryüz’ün yeni kitabı

500. Yıl Vakfı kurucu üyesi, Türk Musevileri Müzesi’nin 2002-2016 yıllarında Küratörü, Türk Yahudi Tarihi üzerine birçok kitap yazmış olan araştırmacı Naim A. Güleryüz son kitabı ‘Tarih Boyunca Trakya ve Anadolu’da Yahudi Yerleşim Yerleri’ni ilk kez bu gün tanıtacak. Güleryüz, söyleşisinden sonra kitabını imzalayacak.

Müzikle ziyafet

Prodüktör İzzet Bana, müzik direktörü ve orkestra şefi Yusuf Cefi Sağlamlar ile solistler Cenk Rofe ve Ediz Bahar’ın, vokalde de Estreyikas D’Estambol Çocuk Korosunun olduğu ‘Poptan Müzikallere, Müzikallerden Klasiklere Yolculuk’ konseri dini müziklerden pop müziğe uzanan bir müzik ziyafeti yaşatacak.

Yaşayan Kütüphane

‘Gelin Tanış Olalım’ ekibinin Yaşayan Kütüphane adlı etkinliğinde ziyaretçiler gün boyu Yahudilik hakkında bilmek istedikleri veya merak ettikleri tüm soruları canlı kitaplara sorabilecek.

 

Belgeseller

Alberto Modiano’nun bir zamanlar Galata’da Yahudi yaşamını anlatan tiyatro oyununu anlatan belgesel filmi ‘Kula 930’, Deniz Alphan’ın hazırladığı Sefarad Yahudilerinin konuştuğu Judeo-Espanyol dili ve Sefarad Mutfağını anlatan ‘Kaybolan Dil, Kaybolan Mutfak’ isimli belgeseli ve Eytan İpeker’in yönetmenliğini yaptığı Balat’ta eski Yahudi yaşamını anlatan kısa filmi ‘Dantelacı’ da izlenebilecek.

Judeo-Espanyol tanıtımı

İspanya’dan göç eden Yahudilerin, günümüzde ölmeye yüz tutsa da halen konuşulan Judeo- Espanyol dili geçmişi ve etimolojisi ile tanıtılacak.

Çocuklara özel...

Gün içinde aileler etkinliklere katılırken, çocuklar da hikâyeleri el işine dökerek yaratıcılıklarını gösterecek, keyifli zaman geçirecek.

Sefarad Mutfağı Lezzetleri

‘Birlikte Pişirelim’ bölümünde Sefarad Mutfağı’na ait bazı örnekler, hikâyeleri ile birlikte tanıtılırken, ziyaretçiler müzenin Gerez Cafesi’nde Sefarad lezzetlerini de tadabilecek.

Temsili İzmir Yahudi düğünü

Etkinlik gününün sonunda Yahudi geleneklerinin önemli bir parçası olan ‘Yahudi Düğünü’ İzmir Sefarad Yahudilerinin geleneklerine göre temsili olarak canlandırılacak. Neve Şalom Sinagogunda gerçekleşecek düğünün ardından Şemeş Karmiel Grubu’nun danslarıyla gün son bulacak.

1930’lu yılların Galata’sında  rehber eşliğinde nostaljik yolculuk

Yahudi toplumunun ağırlıklı olarak yaşadığı mahalleleri keşfetmek için etkinlik günü, profesyonel tur rehberi ile başta sinagoglar olmak üzere, adım adım Galata’yı gezmek de mümkün.

Üç farklı sergi

SEHAK’ın düzenlediği ‘Anne Frank: Günümüz İçin Bir Tarih Sergisi’, ödüllü fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar’ın ‘Türkiye’de Yahudi Yaşamı’nı aktaran fotoğraflarından bir seçki ve bir döneme tanıklık eden, sözlü tarih projesini anlatan ‘Centropa Sergisi’ gün boyunca izleyicisiyle buluşacak.

Etkinliklerin tam programına www.muze500.com  adresinden ulaşılabilir.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün