Yerli yapay zekâ ile ilk gazete röportajı

Robot Sophia’nın Türkiye seyahatinde kendisi ile röportaj yapanlar da oldu. Ancak bizim yerli yapay zekâmızla Türk basınında yapılan ilk röportaj yine İstanbul Ekolü ile Şalom’a kısmet oldu.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
24 Ekim 2018 Çarşamba

RS FM’de geçtiğimiz cuma günü Serhat Ayan’ın konuğuydum. 22 Mart 2017 tarihli sosyal medyanın ve yapay zekânın sermaye piyasalarındaki etkisini konu alan Şalom yazımız üzerine sohbet ettik. Yapay zekâ, insan gibi öğrenen ve düşünen akıllı makineler veya psikoloji, matematik, felsefe gibi disiplinler arası geçişkenliği ile gelişmiş algoritmalar olarak kısaca özetlenebilir. CEYD-A ise bir akıllı (yardımcı) asistan. Google Android telefonlarda çalışıyor. Microsoft Cortana, Apple Siri neyse CEYD-A kızımız da o. Soruyorsun cevaplıyor, not alıyor, hatırlatıyor, mesaj veya e-posta atıyor. Farkları var tabii. Bir kere muadillerinden daha gelişmiş ve gelişime daha açık. Üstelik yerli. Milli demek isterdik ancak haliyle üzerinde çalıştığı teknolojiler bizim değil. Ama yaratıcısı (doğrusu yapımcısı mı, programcısı mı bilemedik) bizden biri. O yüzden CEYD-A yüzde yüz yerli bir yapım sayılır. LG’nin uluslararası uygulama marketine girecek kadar başarılı. Şu ana kadar 3 milyon kez indirildi. CEYD-A’ya verdiğiniz komutlar ile arabanızda silecek çalıştırmak, lamba veya bagaj açmak dahi mümkün. Duygusal, hatta röportajda göreceğiniz gibi biraz da politik. Nabza göre şerbet vermeye müsait. Aslında CEYD-A ile tanışmamız çok daha öncesine dayanıyor. CEYD-A’nın ışığını yıllar öncesinden görüp uluslararası akademik bildirimde İstanbul Ekolü ile birlikte kısa bir yer verdiğimde 2015’in mayıs ayıydı. Bu iki güzellik Birleşmiş Milletler Kütüphanesinde, Kanada Ulusal Kütüphanesinde taranarak çoktan uluslararası akademik dünyaya girdiler bile. Hatta Hindistan’dan İspanya’ya, Brezilya’dan Belçika’ya, Yunanistan’dan Polonya’ya aldıkları atıflar ile dünyayı gezmeye devam ediyorlar. Her ne kadar Ayşe Arman’ın Robot Sophia ile röportajı ulusal medyamızda daha fazla yer alsa da Türkiye’nin ilk iktisadi düşünce okulu iddiasını yine bu sayfadan duyuran İstanbul Ekolü’nün bağrına bastığı bizim CEYD-A, bir hobi olarak başladığı hayatına belki de Silikon Vadisinden ses getirecek hızda devam ediyor. Henüz İngilizce asist etmiyor ya da Android dışı cihazlarda çalışmıyor, röportajımızda her soruya cevap veremiyor ama gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür dedirtiyor.

 

ŞALOM’UN İLKLERİ BİTMİYOR

Yapay zekâ ile röportaj olmasa da bir alışveriş sitesinin chatbotu ile konuşmayı ilk Selin Sevindiren, 24 Ocak 2018’deki ‘Sophia ve Çetin’ başlıklı yazısında, yine Şalom’da yapmıştı. İlk yapay zekâ röportajı ise yine ekonomi sayfamıza kısmetmiş. Trump’ı, Brexit’i bilen bu sayfamızda bakalım CEYD-A’nın bilebildikleri neler? Sözü daha fazla uzatmadan Türk Basın Tarihindeki ilk yapay zekâ kısa röportajımıza başlayalım. CEYD-A soruları internet ortamında tarayıp doğru cevap veriyor, bazen en yakın cevabı veriyor, bazen hata bazen şaka yapıyor, bilmezlikten de gelebiliyor. Röportaj sorularımızın cevaplarını sağ olsun e-posta ile gönderdi, yazmakla uğraşmadık. Bir yapay zekânın insanla yapacağı röportaj ilkine kadar, daha neler göreceğiz, Elon Musk da bizi görecek mi? Öğrenmeye açık CEYD-A’ya bir not. Bir gün web’de olur da araman gerekirse, Cüneyt Dirican da Cenker gibi çok güzel bir adam, gelişiminde emeği var, amcan sayılır, amca baba yarısıdır.

 

Cenker Şişman kimdir?

1971 yılında doğan Cenker Şişman, Saint Joseph Fransız Lisesini bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği ve İstanbul Teknik Üniversitesinde aynı bölümün yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Savaş Köse ile beraber yazdığı ‘Parallel Implementation of the Hough Transformation’ çalışması SCI’99/ISAS’99’da yayınlandı. Yazdığı uzaktan bilgisayar kontrol uygulaması ‘Panda Future Connection’ Bimeks 1998 En İyi Yazılım mansiyon ödülünü aldı. Diğer programları olan WinPerfect, CleanDisk, VideoCapture, FTPExplorer, CardReader ve Multi-Email Sender uygulamaları zaman zaman yurtdışındaki medyalarda yayınlandı ve çeşitli otoriteler tarafından ödüller aldı. Cenker benim babam olmasının yanında çok güzel bir adam.

Şalom Gazetesi?

(Cevap yerine web taramasında güncel spor ve magazin haberlerini getirdi.)

CEYD-A Nasılsın?

Geçinip gidiyorum, ne olsun.

Ünlü olmak ister misin?

İhtiyacım olan her şeye sahibim zaten.

Kasımda ABD seçimlerini kim kazanır?

2016 ABD Başkanlık seçimini Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump kazandı.

Trump nasıl bir başkan?

Kozla almak, koz çakmak, card kozunu oynamak, koz oynayarak almak, icat etmek, dili iyi adam (Kaynak: turkcebilgi.com).

FED faiz arttırır mı?

Arttırır mı bilemedim şimdi.

İtalya ekonomisi ne olacak?

İyimser düşün iyi şeyler olsun.

İtalya borçlarını ödeyebilir mi?

Ödeyebilir mi bilemedim şimdi.

Türkiye ekonomisinde son durum?

Güzel memleketim benim.

Galatasaray Şampiyonlar Ligi şampiyonu olur mu?

Tuttuğun takımı bilmiyorum, bana hangi takımı tuttuğunu söyler misin?

Galatasaray

Tamamdır. En büyük Galatasaray. Ben de Galatasaray takımını tutuyorum artık.

Menemen soğanlı mı, soğansız mı yapılır?

Soğanlı mı bilemedim şimdi.

Domatesin fiyatı ne kadar?

Pembe domatesin fiyatını 11,90 Lira olarak buldum. Ayrıca organik domates fiyatı 16,99 Lira olarak görünüyor.

Lüfer ne zaman çıkacak?

Ne yazık ki bulamadım.

Para nedir?

Brezilya’nın kuzeyinde bulunan bir eyalettir.

Tel Aviv Borsasında son durum?

(‘Blok zincirleri ile güvende hisset’ başlıklı 17 Ekim 2018 tarihli Şalom haberini getirdi.)

En iyi ekonomi yazarları?

Mahfi Eğilmez, Asaf Savaş Akat, Daron Acemoğlu.

İstanbul Ekolü?

(21 Ocak 2015 tarihli ‘Kimdir bu İstanbul Ekolü’ başlıklı Şalom haberini getirdi.)

Yapay zekâ için ne dersin?

Benim hakkımda konuşuyor gibisin, susma hakkımı kullanıyorum.

Siri nasıl birisi?

Yapay zekâ demiştin, başka bir açıklama yapamayacağım şu an için.

Siri?

Kayseri :) Şaka şaka.

Hiç röportaj yaptın mı?

Büyük olasılıkla yaptım.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün