Gerçeğin Ötesini Yansıtmak

İsrailli Koreograf ve Sanat Yönetmeni Ohad Naharin’in yıllarca geliştirdiği hareket dili Gaga, geçtiğimiz hafta Akbank Sanat’ın ev sahipliğinde İstanbul’daydı.

Elda SASUN Toplum
20 Şubat 2019 Çarşamba

16 Şubat Pazar akşamı Beyoğlu Akbank Sanat’ta İsrail Konsolosluğunun katkılarıyla ‘Mr. Gaga’ filminin gösterimi gerçekleşti.

Senarist ve yönetmen Tomer Heymann imzalı film İsrail’in ünlü dans grubu Batsheva Dance Company’nin Gaga adını verdiği, ‘hareket dili olarak’ nitelendirilen dans felsefesinin sanat yönetmeni Ohad Naharin’in hayatını ele alıyor. Çekimi sekiz yıl süren film sadece Naharin’in sıra dışı yaşamını anlatmakla kalmayıp, çarpıcı dans dizileri ile İsrail’deki son 25 yıllık değişimlere de değiniyor.

Belgesel filmleriyle ünlü yönetmen Tomer Heymann, Mr. Gaga filminin doğuşunu şu sözlerle anlatıyor: “Filmin tohumları yaklaşık 20 yıl önce Batsheva Dans Grubunu ilk defa seyretmeye gittiğimde atılmıştı. O geceden sonra Batsheva dansçılarının müzik, enerji, duygusallık ile karışan hareketlerindeki dil olan Gaga’ya aşık oldum.”

Heymann, 1970 yılında İsrail’in ufak bir kasabası olan Kfar Yedidia’da doğdu. Kendisi ile film sonrası sohbet etme ve film merakının nereden geldiğini sorma fırsatı bulduğumda Heymann, “Sinemayı her zaman çok sevdim. İki yıl sinema eğitimi aldıktan sonra bu zevkimi mesleğe dönüştürdüm” dedi. Heymann’ın ilk filmi 2001 yıl yapımı, ‘It Kinda Scares Me.’

Heymann ilgisini çeken konularda, ödüller almış çok başarılı diziler ve filmlere imza atmış bir yönetmen. İnsanları incelerken, onlarının yaşamındaki acıları, sevinçleri ve yüreğine dokunan olayları seyircileriyle paylaşırken siz de adeta filmin içinde onlarla birlikte yaşıyor, nefes alıyorsunuz. “Konu seçmiyorum, konu bana geliyor” diyor. “Film öncesi plan yok, konu kendiliğinden gelişiyor.” 2015 yapımı ‘Mr. Gaga’ filminde de çağdaş dansçı, koreograf ve Batsheva Dans Grubunun 1990-2017 yıllarındaki ünlü sanat yönetmeni Ohad Naharin’in yaşamını ve kişiliğini çekerken defalarca düzenleyip edit etmiş. Heymann, Naharin için duygularını şöyle ifade etti: “Ohad beni çok etkileyen bir sanatçı ve kişilik. Çalışmalarında her zaman açık bir sosyal ve politik vicdanı var, ancak danslarının politik olması amaçlanmamış. Dünya onu tanısın istedim. Filmim dansı sevmeyenlere de hitap etsin istedim. Naharin’in özündeki adalet ve barış duygularını, insan haklarına olan saygısını, İsrail’in bir başka boyutunu, gerçek dediklerimizim ötesini yansıtmak istedim.”

Film Ohad Naharin’in eşi ve büyük aşkı ünlü dansçı Mari Kajiwara’ya ithaf edildi. Mari ile New York’ta tanışan Ohad 1990 yılında İsrail’e dönme kararı alınca eşi ile birlikte Batsheva Dans Grubu için büyük emek verir. Aslen Japon bir aileden gelen Amerikan vatandaşı Mari doğup büyüdüğü şehrin özlemini çeker fakat Ohad ile aşkı her şeyden daha önemlidir. Mari maalesef yaşamını elim bir hastalık sonucu kaybeder. Yönetmen bu filmi ona ithaf ederek sevgi ve saygıyla anıyor.

Heymann, İstanbul Akbank Sanat’taki filmin gösterimine son anda katılabildi. “Salonun tamamıyla dolu olması beni çok mutlu etti, filmimi görmek için gelen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Mr. Gaga Türkiye dışında Çekya, Güney Amerika ve Rusya’da gösterilmiş ve daha birçok ülkede gösterilmesi için davetler alıyor. İki saate yakın süren filmden sonra Heymann seyircilerin sorularını cevaplandırdı. Birçok dansçı ve sanatçıların davetli olduğu salonda yoğun duygu ve ilgiyle izlenen film katılımcıların uzun alkışları ile son buldu.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün