Bel ağrısı korkunuz olmasın!

Bel ağrısı erişkinlerde yaygın görülen hastalıklardan biridir. Tüm erişkinlerin yaklaşık yüzde 80’i yaşamları boyunca en az bir kez bel ağrısı atağı geçirir. Bel ağrısını engelleyebilmek için bazı kurallara dikkat etmek gerekir.

Sağlık
20 Şubat 2019 Çarşamba

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Nicola Azar Or-Ahayim Hastanesi

 

Yaşamın belirli bir kesitinde tüm erişkinler aynı anda sorgulanabilse yüzde 15’inde bel ağrısı olduğu görülür. Bel ağrısı; travma, ağır kaldırma, seyahat sırasında uzun oturma gibi durumlarda oluşabilirken bilinmeyen nedenlerle de başlayabilir. Bel ağrısının nedenleri arasında, gövdeyi dik tutan omurganın yapısına katılan tüm kemik, eklem, kas, bağ ve sinir dokusunun çeşitli hastalıkları olabilir. Bel ağrıları en sık olarak disk kökenli ağrılardır. Yaşlanma ile beraber diskin içeriğinde su oranı azalır. Yapı değişikliğine bağlı çevreye yansıttığı yüklerin dağılımı değişir. Bunun sonucunda küçük travmalar ile zayıflayan anulus fibrosus tabakasında yırtık oluşur. Bel ağrılarının yaklaşık yüzde 50’si iki hafta, yüzde 80’i altı hafta içerisinde azalarak geçer. Bir kez bel ağrısı atağı geçiren kişilerin yüzde 30’unda bel ağrısı tekrarlayabilir ve kronikleşebilir. Altı hafta geçmesine rağmen geçmeyen bel ağrısı kronikleşmiş sayılır.

Nadir olarak başka bir hastalığın bulgusu olarak başlayabileceği gibi genellikle bel ağrısı mekanik bel ağrısı olarak tanımlanan şekildedir. Genel olarak bel ağrısı atağı geçiren kişinin ağrısının nedeninin araştırılması için bir hekime müracaat etmesi önerilir. Bel ağrısının doğal seyri kendiliğinden iyileşmektir. Fakat bu ağrılı dönemin daha rahat geçirilmesi için hekim bazı önerilerde bulunabilir. Kısa süreli (dört gün) yatak istirahatı, ağrı kesici ve adale gevşetici ilaçlar bu önerilerden bazılarıdır. Bu süreçte hekimin saptadığı başka hastalık belirtisi yoksa direkt grafi, manyetik rezonans görüntüleme gibi radyolojik incelemelere gerek yoktur. Altı hafta geçmesine rağmen bel ağrısı devam ederse radyolojik inceleme yapılır.

Bel sağlığınız için küçük tüyolar büyük fayda sağlar

Egzersiz: Düşük tempolu aerobik egzersizlerle, bel gücü ve dayanıklılığınızı artırarak kaslarınızın daha iyi çalışmasını sağlayabilirsiniz. Yürüyüş ve yüzme iyi seçimlerdir. Doktorunuz sizi en doğru egzersize yönlendirecektir.

Sağlıklı kilo: Fazladan her bir kilo, belinize beş kiloymuş gibi yansır. Fazla kilo, bel ağrılarınızın düzelmesini engellediği gibi ana sebebi de olabilir.

Doğru duruş: Uzun süre ayakta durmanız gerekirse, belinizi biraz rahatlatmak için bir ayağınızın altına 10-15 cm’lik bir basamak yerleştirin. Belli aralıklarla ayaklarınızın pozisyonunu değiştirin. İyi duruş, bel kaslarındaki stresi azaltabilir.

Doğru oturuş: Bel desteği, kolçağı ve döner tabanı olan bir koltuk seçin. Belinize bir yastık veya havlu koyun. Dizlerinizi ve kalçalarınızı koruyun. Konumunuzu en az yarım saatte bir değiştirin.

Doğru kaldırma: Ağır kaldırmaktan kaçının. Mecbur kalırsanız, bacaklarınızdan destek alın. Belinizi dik tutun ve sadece dizlerinizi bükün. Yükü vücudunuza yakın tutun. Nesne ağır veya dengesiz ise mutlaka yardım isteyin.

“Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir.”

 

 

 

Ne zaman doktora gitmek gerekir?

λ Altı hafta geçmesine rağmen geçmeyen bel ve/ veya bacak ağrısı,

λ Bacakta güç kaybı, uyuşma hissedilmesi,

λ İdrar yapmakta veya tutmakta güçlük,

λ Makat bölgesini içeren uyuşukluk hissi,

λ Kısa mesafe yürüyüşlerde bile her iki veya tek bacakta gelişen uyuşukluk, yorgunluk hissi…

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün