Yahudi toplumundan kısa kısa:

Toplum
17 Nisan 2019 Çarşamba

Nino Varon İsrail’deki dostları ile buluştu

Gitarıyla altmış yıldan fazladır müzisyenlik yapan, 70’li yılların Türk Pop müziğini şekillendiren Nino Varon, 13 ve 14 Nisan tarihlerinde, İsrail’deki Türkiyeliler Birliği lokalinde düzenlenen iki gecede eski dostları ile bir araya geldi.

Türk Pop Müziği dalında prodüktör sıfatıyla pek çok müzik albümüne imzasını atan Nino Varon, söz, beste yazarı olarak dönemin ünlü sanatçıları ile uzun yıllar birlikte çalıştı. Bu süre boyunca birikmiş anılarını dostları ile paylaşan Nino Varon dönemin ünlü şarkıcısı Nilüfer’i çocuk yaşta nasıl keşfettiğini şarkılar eşliğinde anlattı.

1944 yılında Kudüs’te doğan Nino Varon, Saint-Michel Lisesi’ndeki orta öğretim yıllarından başlayarak, Fransa ve ABD yıllarını, askerlik sonrası Odeon’da müzik hayatına nasıl başladığını ve kısa bir süre önce çıkardığı ‘Şarkı Gibi Şarkılar’ albümünün hikâyesini yine şarkılar eşliğinde dile getirdi.

Çok sevdiği eşi Jenny’i kaybetmesinin ardından bestelediği ‘Bir kadın bu kadar özlenmez ki!’ şarkısı seslendirildiğinde bütün seyirciler duygulandı. Tanju Okan’dan, Ajda Pekkan ve Kayahan’a prodüktörlüğünü yaptığı dönemin ünlüleri ile ilginç anılarını paylaşan Varon, İsrail’de yaşayan çok sayıda çocukluk ve gençlik arkadaşı ile de bir araya gelmenin mutluluk ve heyecanını yaşadı.

Müzik sanatının yanı sıra resim sanatındaki çalışmaları ile de tanınan Nino Varon, ‘Faytonda’ şarkısı eşliğinde, kara kalem ile yaz kış yaşadığı Büyükada sevgisini dile getiren bir çizim gerçekleştirdi.

İlk gecesini Elda Sasun, ikinci gecesini Yakup Barokas’ın sunduğu etkinliğin sonunda Türkiyeliler Birliği Başkanı Ovi R.Gülerşen, müzik alanında toplumumuzda tanınmış bir kişiyi aramızda görmekten memnun olduğunu belirtti. Ayrıca Gülerşen, eğitim fonlarına sağladığı katkıdan dolayı Nino Varon’a teşekkür niteliğinde bir sertifika ve Jackie Arditty imzalı bir obje sundu. 

Eytan İpeker ve Yoel Meranda’ya ‘Color Up’ ödülü

38. İstanbul Film Festivali kapsamında 14. kez Anadolu Efes’in katkılarıyla düzenlenen ‘Köprüde Buluşmalar’ın kazananları ödüllerini aldılar.

Köprüde Buluşmalar atölyelerinde yapılan uluslararası sunumların ardından ödül ve fon desteği alan proje ve filmler, 12 Nisan Cuma akşamı Fransız Sarayı’nda düzenlenen gecede açıklandı.

Bu yıl atölyeye Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımı devam eden sekiz film katıldı. Renk düzenleme ve on line kurgu işlemlerini kapsayan ‘Color Up’ Ödülü Colorist Burak Turan tarafından ‘Miss Holokost Survivor’ filminin yönetmeni Eytan İpeker ve yapımcısı Yoel Meranda’nın oldu. 

Müzede Pazar etkinlikleri sürüyor

14 Nisan Pazar günü Türk Musevileri Müzesi ziyaretçileri ve müze dostları Neve Şalom Sinagogunda, bundan sonra da çoğu pazar günü gerçekleşmesi planlanan, konsere katıldılar.

Kemanda Musa Albukrek, gitarda Cem Küçümen ve viyolonselde  Deniz Küçümüen’den oluşan Pre Kalsik Ensemble Oda Müziği Konseri’nde Handel, Bach, Sanz, Corelli ve Burgmuller’in eserleri çalındı.

Pazar günleri Müze’de gerçekleşen bu etkinlikleri müzenin web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilebilir.

 

ALEF’TE DAY CARE KATILIMCILARIYLA KEYİFLİ SAATLER

Alef’te haftada iki kez toplanarak birlikte keyifli saatler geçiren Day Care katılımcılarının bu haftaki etkinlik saatini Alef Kadınlar Komisyonu hanımlarının dağıttığı bez alışveriş torbalarına desenler çizip boyama etkinliği oluşturdu. Alef hanımlarının şekilleri çizmede ve boyamada yardımcı oldukları torbalar büyük beğeni topladı. Etkinlik, katılımcılara ve Alef hanımlarına keyifli saatler yaşattı.

 

Pesah Bayramı ile ilgili Bet Din duyurusu

Türkiye Hahambaşılığı, Pesah Bayramı için tüm dindaşların faydalanabileceği aşağıdaki bilgileri paylaştı.

• Bu sene Taanit Behorot duası 19 Nisan Cuma günü Şişli, Kemer, Ortaköy ve Aşkenaz Sinagoglarında saat 7.30’da, Caddebostan Sinagogunda saat 7.00’de, Yeniköy Sinagogunda 7.15’te yapılacak.

• Son Hamets yeme saati  (Biur Hamets) 19 Nisan Cuma günü saat 09.46.

• Bu sene Aviv marka Matsot, matsa unu, çikolata kaplı matsa ve kepekli matsa satışa sunuldu.

• Türkiye Hahambaşılığı denetimi altında Kavaklıdere firmasında imal edilen ‘Kaşer Lepesah’ şaraplar mevcut.

• Türkiye Hahambaşılığı kontrolünde imal edilen ‘Kaşer Lepesah’ beyaz peynir, kaşar peynir ve peynir çeşitleri, Denet Gıda marka peynirler mevcut.

• 1 kiloluk kutularda Meysu marka ‘Kaşer Lepesah’ süt satışa sunuldu.

• Hahambaşılığın nezareti altında, ‘Kaşer Lepesah’ pudra şekeri ve karabiber imal edildi, ayrıca Dardanel marka light ton balığı konserveleri özel olarak üretildi. Tüm bu ürünler, satış noktalarında satışa sunuldu.

• Or Yom, Or Ahayim ve Mişne Tora’dan (ÖYD) Pesah için özel yemekler ve tatlılar Hahambaşılık kontrolü altında imal ediliyor.

• Robelyu, İstanbul Yemek Dağıtım ve La Casa evlere ‘Kaşer Lepesah’ yemek servisi yapıyor.

• Şişli’deki La Casa restoranında Hol Amoed günleri ‘Kaşer Lepesah’ yemek servisi yapılacak.

• Caddebostan Denet ve Levent Denet mağazalarında kaşer et ve tavuk satışı yapılıyor.

• ‘Kaşer Lepesah’ ürünler ayrıca Migros, Carrefoursa, Macrocenter, Üçler Market, Simar Market’in bazı şubelerinde perakende fiyatlarla satılıyor.

• Levent Denet ve Caddebostan Bet –El Sinagogunda Denet Gıda’nın açtığı şubede toptan fiyatlarla Pesah mamulleri, doğrudan satışa sunuldu. (www.denetgida.com.tr)

Bet-Din’den önemli açıklama

Pesah süresince gıda maddesi olarak tüketilmesi uygun olan ürünler ‘Kaşer Lepesah’ mührünü taşımaktadır. Bu mührü taşımayan ürünler Pesah süresince tüketime uygun değildir. Satın alınacak ürünlerde ‘Kaşer Lepasah’ ibaresinin kontrol edilmesi yerinde olacaktır. Dindaşlarımızın bu konuda çok özenli olmaları gerektiğini hatırlatırız. Hag Pesah Sameah

 

 

 

 

 

Hasköy Maallem Sinagogu UÖML öğrencilerini ağırladı

Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencilerden bir grup geçtiğimiz hafta Centropa projeleri kapsamında öğretmenleri Zeynep Adıgüzel ve Yahudi Kültürü Eğitimi Koordinatörü Sami Levi eşliğinde Hasköy Maallem Sinagogunu gezip, araştırmada bulundu. Hasköy Sinagogunu değerli emekleri ile yıllardır ayakta tutan Moris Behar ile söyleşen öğrenciler, yaptıkları çekimin ardından Behar ile kısa bir Hasköy turu da yaptı.

Aynı hafta içinde Şalom gazetesi yazarı Mois Gabay da geniş toplumdan bir ekiple sinagogu ziyaret edip, sinagog yönetimi ile birlikte misafirlere Yahudi kültürü üzerine bilgilendirmede bulundu.

Gerek UÖML öğrencileri gerekse de misafirler gezi izlenimleri sonucunda Hasköy Yahudi mirasının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda hemfikirdiler.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün