Yuval Harari: “Yabancılardan nefret etmeyi vatanseverlik sananlar var”

Günümüzün en büyük düşünürlerinden biri sayılan, Hayvanlardan Tanrılara – Sapiens, Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi, 21.Yüzyıl için 21 Ders gibi dünya çapında çok okunan kitapların yazarı olan Yuval Harari, günümüz sorunlarının milliyetçilikle çözülemeyeceğini, çok daha küresel düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Kültür
16 Mayıs 2019 Perşembe

Euronews'ün Küresel Tartışmalar programına katılan, 43 yaşındaki İsrailli tarihçi ve düşünür yapay zeka ve biyoteknolojinin insanlığın sonunu getirebileceği yönündeki endişesini dile getirdi.

Yaklaşan Avrupa Parlamentosu ve AB’nin geleceği ile ilgili soruya yanıt veren Harari, “AB'nin geleceği ile ilgili de kesin bir şey söyleyemezsiniz ancak seçmenlerin doğru karar vereceğini ve AB'yi koruyacağını umuyorum, çünkü bu sadece Avrupa'nın değil, aynı zamanda tüm dünyanın huzuru ve refahı için de gerçekten çok önemli” dedi.

Günümüzde insanlığın üç varoluşsal tehditle karşı karşıya olduğunu belirten Harari, bu tehditleri nükleer savaş, iklim değişikliği ve teknolojik bozulma, yani özellikle yapay zeka (AI) ve biyo-mühendisliğin yükselişi olarak sıraladı. Yapay zeka ve biyoteknolojinin, insanlığı edebileceği uyarısında bulunan Harari, “Bununla başa çıkmanın tek yolu da küresel işbirliği” dedi.

“Milliyetçiliğin iyi ve kötü yanları var”

Son dönemlerde gündemde olan milliyetçilik konusunda da görüşlerini paylaşan Yuval Harari şunları söyledi: “Milliyetçiliğin iyi ve kötü yanları var. İnsanlık tarihinin en olumlu gelişmelerinden biri olmasının yanı sıra tehlikeli bir tarafı da var. Milliyetçilik milyonlarca insanın hiç tanımadığı diğer yurttaşları önemsemesi ve işbirliği yapmasını sağlaması açısından olumlu. Kötü yanıysa yabancılara nefret duymak. Bence bu milliyetçiliğin özü değil. Bugün dünyanın bazı bölgelerinde gördüğünüz sorunların bir kısmı, aynı memleketten insanları, vatandaşlarını sevmek yerine yabancılardan nefret etmeye odaklanan insanlardan kaynaklanıyor. Yurttaşlarının, kardeşlerinin menfaatini düşünmeden yolsuzluk yapan, sağlık sisteminden para alan insanlara sıkça rastlayabilirsiniz. Ve onlar kendilerini çok iyi bir vatandaş, bir vatansever olarak tanıtıyor. Neden mi? Çünkü yabancılardan nefret ediyorlar.”

“Orwell tarzı diktatörlüklerden korkuyorum”

Yuval Harari, teknoloji ile ilgili endişelerini dile getirmeye devam etti:

“Şu an teknolojinin insanlık tarihinde şimdiye dek gördüğümüz en totaliter rejimleri oluşturmayı mümkün kıldığını düşünüyorum. George Orwell'in hayal ettiğinden çok daha fazlası. Çünkü Orwell, sizi daima takip eden totaliter bir rejim hayal etti, ancak sadece dış dünyada. Ne yapıyorsunuz, nereye gidiyorsunuz, kiminle buluşuyorsunuz. Şimdi ise günün 24 saati tüm insanları, hatta bedenlerinde ne olup bittiğini dahi izleyebilecek bir teknolojiye sahibiz. Aynı teknoloji politik amaçlar için de kullanılabilir. 20. yüzyılda Stalin, Hitler ya da Mao ile gördüğümüz şey, günümüzde kurulmaya başlanan bu tür makinelerle karşılaştırıldığında bunların yanında bir hiç kalacaktır.”

Bir İsrail vatandaşı olarak bombalama, siren sesleri ve askeri operasyonların da düşüncelerini nasıl etkilediği sorusuna yanıt veren Harari, “Eğer Kaliforniya'da, San Francisco'da yaşasaydım 'ah evet, teknoloji harika, bütün bu harika şeyleri insanlık için yapıyor' diyen, pembe gözlüklerle bakanlardan olabilirdim. İsrail'de yaşıyorsanız, insanlığın çok fazla karanlık tarafı olduğunun farkındasınızdır” dedi.

Kaynak: Euronews

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün