YouTube’dan ırkçı içeriklere yasak

Bir süredir nefret söylemine platform sağlamakla suçlanan YouTube ciddi bir politika değişimine giderek, internet platformlarında ırkçılık ve nefret söylemi ile mücadelede önemli bir adım attı.

Dünya
12 Haziran 2019 Çarşamba

Reklam gelirlerinden mahrumiyet

  Hemen uygulanmaya başlayacak yeni kurallar kapsamında, YouTube’un nefret söylemi konusundaki kurallarını tam olarak ihlal etmeseler de sürekli ihlal etmeye yaklaşan içerik sağlayıcılar da reklam gelir paylaşımı programından çıkartılıyor. 

Komplo teorilerine de yasak geldi

  Yeni kurallar kapsamında YouTube komplo teorilerini dile getiren içerikleri de kaldıracağını açıkladı. Yahudilerin dünyayı yönettiklerini iddia eden, kadınların erkeklerden zekâca daha geride olduklarını iddia eden, kadın haklarına karşı çıkmaya çağrıda bulunan ve bazı beyaz milliyetçi içerikler yasaklı konu başlıkları arasında…

ADL’den destek

  Yeni kuralların belirlenmesi konusunda YouTube’a destek veren ADL’nin Başkanı Jonathan Greenblatt, “Bu atılmış önemli bir adım olsa da, tek başına yeterli değildir. YouTube ve diğer teknoloji firmalarının bu adımı takip eden daha pek çok değişikliği yürürlüğe sokarak internette nefretle mücadele etmeleri gerekir” dedi.

 

Youtube Sözcüsü Farshad Shadloo, YouTube’un nefret söylemleri konusundaki kurallarını tam olarak ihlal etmeseler de sürekli ihlal etmeye yaklaşan söylemlerde bulunan içerik sağlayıcılarının da reklam gelir paylaşımı programından çıkartılacaklarını belirtti.

YouTube yeni kuralları hemen yürürlüğe sokarken, Twitter üzerinden bir duyuru yaparak, eşcinsel bir gazeteciyle ilgili yaptığı yorumlar günlerdir eşcinsel hakları ve gazeteciler tarafından, bağnazlık gerekçesiyle YouTube’a şikâyet edilen, kendisini tutucu bir komedyen olarak tanımlayan Steven Crowder’a yapılacak ödemelerin askıya alındığını bildirdi.

Crowder ise bunun üzerine Twitter üzerinden yayınladığı mesajında, yeni prensiplerin pek çok içerik yaratana zarar vereceğini söyledi ve “Başta YouTube olmak üzere, internet üzerinde içerik üreterek geçim sağlama yetisi ciddi anlamda değişmek üzere,” diye yazdı. Twitter üzerinde yeni kurallardan memnuniyetsizliğini bildiren kitle artarken bir kısım da gelirlerinin askıya alındığını ve Youtube tarafından kendilerine içeriklerini değiştirmeleri için otuz gün süre tanındığını belirtti.

YouTube yıllardır etnik çeşitlilik, ırk ve diğer hassas konular üzerine yapılan yorumlara açık olma politikasını, pek çok kullanıcının itirazlarına rağmen korumuştu. Diğer yandan, içerik düzenleyiciler, reklamverenler ve kullanıcılardan pek çoğu da komplo teorilerinin ve nefretin son derece hızlı yayılabildiği ve izleyenleri aşırı noktalara itebildiği bu internet platformları üzerindeki konuşma özgürlüğünün de bir sınırı olması gerektiğini uzun zamandır savunuyorlardı. Yeni kuralların duyurulması, YouTube ve araştırmacıların dikkatlerini ancak gelen itiraz sesleri ve birkaç reklamcının boykot tehditleri karşısında bu konuya topladıkları şeklinde yorumlandı.

Antisemitizm konusunda çalışmalar ve araştırmalar yürüten İnkâr ve İftirayla Mücadele Birliği (ADL) Başkanı Jonathan Greenblatt, YouTube’a yeni prensiplerin belirlenmesi sürecinde destek olduklarını açıkladı. Greenblatt konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu ileri doğru atılmış önemli bir adım olsa da, tek başına yeterli değildir ve YouTube ile diğer teknoloji firmalarının bu adımı takip eden daha pek çok başka değişikliği yürürlüğe sokarak internette yaşanan aşırı uçlar ve nefret ile uygun şekilde mücadele etmeleri gerekmektedir” dedi.

Shadloo’nun açıkladığına göre, yeni gelen kurallar ışığında YouTube’dan kaldırılacak diğer videolara arasında Yahudilerin dünyayı yönettiklerini iddia eden komplo teorileri içerikli, kadınların erkeklerden zekâca daha geride olduklarını iddia ederek kadın haklarına karşı çıkmaya çağrıda bulunanlar ve diğer bazı beyaz milliyetçi içerikli olanlar da bulunuyor.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün