Dünyada su sıkıntısı en çok Ortadoğu’da yaşanıyor

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) hazırladığı ´su riski´ atlasında, dünya nüfusunun en az dörtte birinin aşırı derecede susuzluk çektiğini, birçok ülkede çeşme suyunun dahi verilemeyecek derecede kuraklık yaşandığını açıkladı.

Dünya
8 Ağustos 2019 Perşembe

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü, su kıtlığı ve kuraklık görülen bölgeleri gösteren kapsamlı bir harita yayımladı. Araştırmaya göre Türkiye en çok su sıkıntısı çeken 32. ülke. Verilere göre, 17 ülkede aşırı derecede su sıkıntısı yaşanıyor. Bu ülkelerin çoğunluğunu Ortadoğu ülkeleri oluşturuyor.

WRI Başkanı Andrew Steer kimsenin konuşmadığı temiz içme suyu sorununun, dünyada yaşanan bir numaralı kriz olduğunu belirterek, "Bu sorunun sonucu olarak ortaya gıda sıkıntısı, iç karışıklıklar, göç ve mali istikrarsızlık görülüyor" dedi.

Dünyada aşırı düzeyde su sıkıntısı yaşanan ülkeler sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana. Araştırmalar, bu ülkelerdeki temiz içme suyunun yüzde 80 oranda tarım, sanayi ve şehir belediyeleri tarafından kullanıldığını ortaya koyuyor.

Bunun yanında, yapılan haritada Türkiye topraklarının yarısında aşırı yüksek ya da yüksek derecede su sıkıntısı çekildiği belirtiliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün