Barış Pınarı Harekatı

Türk Silahlı Kuvvetleri´nin, Suriye Milli Ordusu ile Suriye´nin kuzeyinde YPG´ye karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı devam ediyor.

Dünya
10 Ekim 2019 Perşembe

Anadolu Ajansı, muhalif savaşçılardan oluşan Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurlarının, Barış Pınarı Harekatı'na destek için Fırat Nehri'nin doğusunda, YPG'nin kontrolü altındaki topraklara girdiğini duyurdu. Harekat kapsamında Akçakale'nin karşısındaki Tel Abyad'daki YPG hedeflerine obüs atışları yapılıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye sınırındaki askeri birliklere tank ve zırhlı araç takviyesi de sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: "Barış Pınarı Harekatı gece boyunca havadan ve karadan başarıyla sürdürüldü. Belirlenen hedefler ele geçirildi. Harekat planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor."

Arap Birliğinden acil toplanma kararı

Arap Birliği, Barış Pınarı Harekatı'nı görüşmek üzere 12 Ekim Cumartesi günü olağanüstü toplanma kararı aldı. Kararın Mısır'ın acil toplantı talebi ve bazı ülkelerin de bunu desteklemesi üzerine alındığı belirtildi. Mısır, Arap Birliği üyesi Suriye’ye yönelik operasyonu kabul edilemez bulduklarını belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de Türkiye gündemiyle acil olarak toplanıyor. Fransa, Almanya ve İngiltere'nin talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün kapalı oturumda Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı"nı görüşecek. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilciliği, 28 üye devlet adına yaptığı ortak resmi açıklamada, Suriye’ye yapılan askeri operasyonun bölgedeki çatışmalara kalıcı bir çözüm olmayacağına yer verdi; Türkiye’ye "harekatı durdurun" çağrısı yaptı.

Rusya: “Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini kabul ediyoruz”

Rusya'dan operasyon konusunda ilk açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından yapıldı. "Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyoruz ve kabul ediyoruz" diyen Peskov, Suriye krizinin çözümünde ve diğer sorunlarda Suriye’nin toprak bütünlüğünün 'başlangıç' noktası olduğunun da altını çizdi.

Fransa ise terör örgütü IŞİD'e karşı mücadeleyi zedeleyebilecek tek taraflı her tür faaliyetten Türkiye'nin kaçınması çağrısında bulundu.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı operasyonun ardından Ankara’ya planlanan ziyaretini iptal etti. İran devlet televizyonu, Laricani’nin TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından Türkiye’de toplantıya davet edildiğini ancak İran Meclis Başkanı’nın ziyareti iptal ettiğini duyurdu.

Suudi Arabistan, Türkiye’nin Suriye’ye başlattığı askeri harekatı kınadı. Devlet televizyonu Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Riyad yönetiminin operasyonla ilgili endişesini Ankara’ya aktardığını bildirdi. Yetkiliye göre Suudi Arabistan operasyonun bölgesel güvenlik ve barışa tehdit oluşturduğunu düşünüyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün