Işık Ve Renkler

Sevgili okurlar, bu ay paylaşmak istediğim o kadar çok aktivite var ki, hangisine öncelik vereceğimi bilemedim. STEAM deney ve etkinliklerine her ay bir yenisini eklediğimize bakarsak bugüne kadar 30 aktivitemiz olmuş bile.

Çocuk-Aile
4 Aralık 2019 Çarşamba

Vivet Petilon Sparkes

Sınıf içi çalışmalarda, evde çocuklarımla geçirdiğim zamanlarda görüyorum ki, yaşları kaç olursa olsun, çocuklarımızın STEAM modeliyle uyguladıkları etkinlikler, ince motor ve kaba motor becerilerini geliştirmek üzere hem keyifli hem de yapıcı oluyor. Bugünlerde teknolojiyle birleştirdiğimiz bilgiler çocukların sanata olan düşkünlüklerini arttırırken, ortaya çıkan ürünlerse hem onları hem de görenleri motive ediyor. Bu ay paylaşacağım aktiviteleri ‘Işık ve Renkler’ konusundan seçtim. Amacım, çocuklarımızın yaptığı faaliyetlerde teknolojiyle bağlantı kurmasının yanısıra, fen deneyleriyle ‘neden, nasıl’ sorularının sürekliliğini sağlamaları. O zaman hemen ‘ışıklar söndüğünde ne kullanırız?’ sorusunu sormakla bu ayki aktivitemize başlayalım. Sorumuza mum, cep telefonu ışığı gibi cevaplar alsak bile, cep telefonumuzda da fener olduğunu hatırlatalım. El fenerinin ne olduğunu konuşalım ve evde elektriğe dokunmadan el feneri yapabilir miyiz sorusuna cevap arayalım. İşte yeni STEAM aktivitelerimiz:

EĞLENCELİ EL FENERİ

Gerekli malzemeler

λ A4 kâğıt

λ A4 boyunda siyah karton

λ Renkli CD kalemleri

λ 1 adet poşet dosya

Yapılışı

A4 kâğıt poşet dosyanın içine konur.

Poşet dosyanın üzerine, CD kalemleriyle hayvanlar, deniz, ev veya istenilen resim çizilir. Resim tamamlandıktan sonra, beyaz kâğıdı poşet dosyadan çıkaralım.

Beyaz kâğıdın üzerine el feneri çizelim ve renklendirelim. El feneri kesilirken beyaz bir kısmı ışık veriyormuş gibi bırakmayı unutmayalım.

Son olarak; siyah kartonu poşet dosyanın içine koyalım. El feneri yavaşça poşet dosyanın içinde gezdirelim.

Neler oluyor?

Işık olmayan yerler karanlık görünüyorken, el fenerinden gelen beyaz ışık yardımıyla bazı kısımlar aydınlanır.

YILDIZLAR ODAMDA

Gerekli malzemeler

λ El feneri

λ A4 kâğıt

λ 1 bardak

λ Makas

λ Kurşunkalem

λ Yapıştırıcı

 

Yapılışı

Bardağı kullanarak daire çizelim ve keselim. Dairenin içine kalem yardımıyla delikler açalım ve el fenerine yapıştıralım. Odamızın ışıklarını kapatıp, duvarda oluşan yıldızlara bakalım.

STEAM Bilgi Transferi

Gerçek bir el feneriyle, kâğıttan yaptığımız el fenerinin ortak özellikleri nelerdir? Şekilleri ve cisimleri görmemizi sağlayan nedir?

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün