Dr. Seyfi İşman İYT’nin konuğu oldu

30 Kasım akşamı, İtahdut Yotsei Turkia (Türkiyeliler Birliği Derneği) Dr. Seyfi İşman’ı ağırladı.

Sara YANAROCAK Toplum
4 Aralık 2019 Çarşamba

İstanbul’da, sinema ve film dünyası üzerine yaptığı birçok konferans ve film okuma günlerinden aşina olduğumuz renkli sima Dr. Seyfi İşman, İsrail’de coşkuyla karşılandı. Dolu bir salona ve seçkin bir izleyici topluluğuna konuşan Dr. İşman, Hollywood dünyasından ve bu dünyayı kuran Yahudi hayal tacirlerinden söz etti. Konuşmasını büyük ekrandan izlettiği çeşitli film sekanslarıyla zenginleştirdi.

Konuk konuşmacı 1800’lerin sonlarında, Polonya ve Rusya’da yaşanan pogromların ardından, Yeni Dünya’ya göç eden yüzlerce Yahudi ailesinin içinden, azami 20 yıl içinde genç ve yaratıcı kafalara sahip bazı Yahudilerin, film dünyasının köşe taşlarını oluşturduklarını belirtti. Ardından, Metro Goldwyn Mayer, Warner Brothers, Paramount, 20th Century Fox gibi efsane film şirketlerinin onların eserleri olduğunu, 1. ve 2. Dünya Savaşları ile ve 1929 Ekonomik Buhran dönemlerinde insanların hayatına renk katan, yaşama gücü ve şevki verenler, hep bu Yahudi şirketlerin yarattığı hayal dünyasında yatmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Bunun yanı sıra, özellikle Hollywood piyasasında geçen bir takım olumsuz olayları da anlatırken,1950’li yıllarda ABD’de yaşanan McCarthy-anti-komünizm dönemlerinde yaşanan Cadı Avlarını da değinen İşman, o dönemde namlunun ucunda olan bazı entelektüel Yahudilerin ve film dünyasına mensup senaristler ile Tony Curtis,  Kirk Douglas, Lauren Bacall gibi Yahudi sanatçıların, farklı isimler almaya mecbur kalıp, sanat hayatına devam edebildiklerini söyledi.

İşman daha sonra bütün bu sinema devlerinin, Yahudi eşlerinden ayrılarak, geniş toplumdan Amerikalı eşler seçtiklerini belirtti. Bu isimlerin Yahudi toplumuna adeta günah çıkartırcasına, bunun yeni nesil Yahudi prototipi olduğunu, bu seçimlerinden ötürü böyle sevilip, kabul görmeyi talep ettiklerini anlattı.

İşman, film dünyasına mal olmuş kült filmlerden söz ederken, kısa sekanslar da izletti. Bu filmlerin bazı hikâyeleri Tevrat’tan, bazıları İsrail Devleti’nin kuruluş yıllarından bahsederken, bazıları da demografik yapılanmalardan söz etti. Örneğin, On Emir, Ben Hur biblik dönemleri yansıtırken, Exodus, İsrail Devletinin kuruluş dönemlerini, Shalom Aleichem’in ‘Fiddler On The Roof’ adlı romanının ‘Damdaki Kemancı’ adlı filmle, ardından ‘West Side Story’nin ise Leonard Bernstein’in eşsiz müzikleri ile taçlandığını anlatırken, Hollywood’daki bütün dev filmlerin kökünde gerek sanatçılar, müzisyenler ve yapımcılarının ve gerekse Yahudi Kültürü ve dini ile geleneklerinin üst seviyelerde işlendiğini anlattı.

Bence müthiş bir kültür aktarımı gerçekleştiren Dr. Seyfi İşman, tatlı dili ve zarif anlatımıyla geceye damgasını vurdu. Sunumun ardından İYT Başkanı Ovi Roditi Gülerşen, kendisine derneğin plaketinin yanı sıra Sanatçı Jackie Arditi’nin el yapımı bir sanat objesini de armağan etti. 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün