8 Mart Dünya Kadinlar Günü`nüz kutlu olsun

Ester YANNİER Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba
Zaman zaman  oğlum için üzülüyorum, gelecekte kim bilir ne kadar zorlanacak… sevgililer günüydü, yılbaşıydı, evlilik yıldönümüydü, yaş günüydü yetmedi- hediyesiz de geçirilebilecek- Dünya Kadınlar Günü’ydü şuydu buydu unutmasın ki huzurlu ve mutlu bir birliktelik yaşasın…
Bir çoğumuz "ben bu günleri önemsemem, her gün bizim için bir kutlama" der, işin içinden sıyrılırım zanneder… Oysa  hiç de düşündüğü gibi olmadığı, mümkün olduğu en kısa sürede sevgilisi, eşi vs tarafından hatırlatılır…
Tüm bunlar, 8 Mart Dünya Kadınlar günü yazımın giriş bölümünü oluşturmak- ilgililere mesaj olması - üzere yazıldı.
Sahi nereden çıktı bu "Dünya Kadınlar Günü?" internetten  yaptığım araştırma  sonucu bazı bilgilere ulaştım: 
Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme geldi.
8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması, uluslararası düzeyde kabul gören bir hal alması 1970'lere rastlasa da, bu tarihe kaynaklık eden olay ve dünya kadınlarının ortak bir gün kutlama isteğinin gündeme gelişi 1800'lerin ortasını bulur. ABD'nin New York kentindeki Cotton tekstil fabrikasında çalışan işçi kadınlar, 1800'lü yılların ortalarından beri daha iyi çalışma koşulları, emeklerinin karşılığında hak ettikleri ücret ve daha iyi yaşam için mücadele vermektedir. Ama bunca yıllık mücadeleye karşın elde edebildikleri pek bir hak yoktur. En sonunda, 8 Mart 1908 günü, haklarını alabilmek için son çare olarak greve giderler. Ancak patronlar bu greve zalim bir şekilde müdahale ederler. Greve giden kadınlar fabrika binasına kilitlenirler. Patronlar bu yolla grevin başka fabrikalara sıçramasını engellemek isterler. Ancak beklenmedik bir şey olur ve fabrika yanmaya başlar. Ne yazık ki yangından fabrikada bulunan kadın işçilerden çok azı kaçarak kurtulmayı başarır Yanan fabrikadan kaçmayı ve fabrikanın çevresine kurulmuş olan barikatları aşmayı başaramayan 129 kadın işçi yanarak ölür.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde ama her zaman ilkbaharda kutlanıyordu. Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi, 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı sırasında oldu.
II. Dünya Savaşı yıllarında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de kutlanılmaya başlamasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlar için konferans, gösteri ve eğlence gibi çeşitli etkinlikler düzenlenir. Kadınlar arası dayanışma ve kadınların toplumdan beklentileri vurgulanır.
Dikkatimi çeken diğer bazı ilginç bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum,
 Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırmaya göre;
 Dünyadaki işlerin %66’sı kadınlar tarafından görülüyor.  Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10’una sahipler. Dünyadaki mal varlığının ise % 1’ine sahipler.
 Başka bir değişle dünyadaki işlerin % 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90’ına ve toplam mal varlığının % 99’una sahipler.
Gel de feminist olma!
______________________________________________________________________________

Derler ki,
Kadınları hafife almayn, gelecek nesilleri onlar yetiştirecek...