Abbas neden aday olmuyor?

Alber NASİ Köşe Yazısı
9 Aralık 2009 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın tekrar seçilmek için adaylığını koymayacak olması hem İsrail’i hem de Filistin Kurtuluş Örgütü’nü zorluyor. FKÖ Abbas’ı tek aday olarak göstermesine karşın Abbas’ın seçimlerden önce istifayı bile düşündüğü söyleniyor.
Diğer yandan seçim tarihi olarak 24 Ocak gösteriliyor. Başka bir söylentiye göreyse Abbas seçimleri süresiz erteleyebilir. Filistin Özerk Yönetimi’nin kaotik bir durumdan geçtiği muhakkak.
Ancak Abbas’ı tekrar aday olmamaya iten sebep nedir? Barış görüşmemelerinin ilerleyememesi mi? Yoksa İsrail’i birşeylere zorlamak mı? İsrail, Mahmud Abbas’ın Filistinlileri yönetmesinden memnun ve Abbas’ın FÖY’ün başına kalmasını istiyor. Yönetimi sırasında israil’le fazla ters düşmese de barış görüşmelerinde pek de ileri gidebilmiş değil.
Mahmud Abbas kalsa da kalmasa da İsrail’de Netanyahu hüümetinin daha gerçekçi ve yapıcı politikalarla barışa doğru ilerlemesi şart görünüyor. Aksi takdirde Hamas’ın yanı sıra El-Fetih’le de çözülmesi sor sorunlar yaşanabilir.
 Obama’nın da tavrı son derece önemli ve İsrail’e barış konusunda baskıdan çekinmiyor. Obama, selefi olan George Bush’un aksine savaşların durmasını ve barışçıl bir dünyanın inşasına kararlı. Kader ne kadar acımasızdır ki bu temennilerde ve isteklerde bulunan birçok lider ne yazık ki bunun tam tersi politikalar üretmek zorunda kalmışlardır zaman zaman...
***
İsrail Türkiye ilişkilerindeki gerginlik Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bölgede üstlenmek istediği rolü etkileyebilir .
İsrail öncelikli olarak Suriye ile barış yapmak, en azından İran’a bir müttefik kaybettirmek peşinde.
Aslında İsrail Başbakan Netanyahu, Suriye ile önkoşulsuz ve doğrudan görüşmelerden yana. Arabuluculuk içinse aklından geçen isim Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy. Geçen sene sonuna kadar İsrail ile Suriye arasındaki arabuluculuk için Türkiye tercih edilirken, bu sene Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ön plana çıktı.  Başbakan Netanyahu ve koalisyonun güçlü ortaklarından Lieberman Türkiye’nin İsrail’e eskisi tarafsız yaklaşmadığını öne sürüyor.
İşçi Partili Ben-Eliezer ise Türkiye’nin arabulucu olarak kalmasını ve Suriye olan barış görüşmelerinde etkin rol oynamasını istiyor. 
İsrail’in Türkiye’ye karşı tutumu Türkiye’nin bölgedeki ağırlığını ortadan kaldıracaktır. Bu pek nemli görünmese de olası bir İsrail – Suriye barışında kurulan bağlantı sayesinde Fransa ticari olarak avantajlı duruma geçecektir. Özellikle Suriye’nin geri kalmışlığı göz önüne alınırsa bu avantaj pek de küçümsenecek gibi değildir.