Robert Schild’e açık çağrı

Köşe Yazısı
4 Ağustos 2010 Çarşamba

David Ojalvo


‘Kültür’ son derece değerli bir kelime. Bu kavramı birçok açıdan ele alabiliriz. Kültür, yaşamı anlamlandırma çabalarının ve yaşamdan zevk almanın en ince formlarından biri. Kültür çok büyük bir başlık aynı zamanda. Sanatın tüm dallarıyla ilişki içinde, medeniyetin gelişmesinin can damarlarından.

Kültürlü bir insan olabilmek, yaşamın kendisine sıkı sıkıya bağlı ve yaşamın kendisine eş, uzun soluklu, heyecanlı bir yolculuktur. Tarihin, bugüne en güzel mirasıdır bu alandaki birikim. Ne kadar çok yazar, müzisyen, ressam, yönetmen ve daha birçok alandaki sanatçıyı ve onların yapıtlarını tanıyabilir, takip edebilirsek, o kadar kültürlü insanlar oluruz. Aynı şekilde gezilen coğrafyalar, tanıklıklar, farklı kökenlerden insanlar ve toplumlarla da paylaşımlar, kültür birikimimizi zenginleştirecektir. Bu süreçte kimi insanlar daha da ileri gider, bu mirasa bir şekilde katkıda bulunmaya çalışır. Katkının kimi zaman boyutu değildir önemli olan, çabanın ta kendisidir. Maslow’un piramidinde, en tepeyle ifade ettiği ‘insanın kendini gerçekleştirmesi’ bir yönüyle de bu olsa gerek.

***

Şalom’da yazmaya başladığım 2003 yılından beri, Robert Schild, etkilendiğim, örnek aldığım isimlerin başında gelir. Onun tiyatro ve nitelik yazılarını takip etmek bana heyecan vermiştir. Gerçek anlamda kültüre meraklı okurlar için, izlenmesi gereken etkinlikleri, tiyatro oyunlarını Robert Schild kaleme almıştır. Kültür, onun için bir tutkudur. Bu doğrultuda Robert Schild’in yazılarının çok seçkin bir okur kitlesine hitap ettiği ortadadır.

Günümüzün basitleşen, popülerleşen ve kolay tüketime alıştırılan dünyasına karşılık, yaşamın güzelliği ve mutluluk hâlen zor elde edilende, emek harcanması gerekende, insanın kendini geliştirme azminde saklı. Değerler ancak bu şekilde korunabilir. 1997 yılından bu yana yayınlamış olduğu yüzlerce makalesiyle, Robert Schild, değerlerimize hem sahip çıkmış, hem de onları sağlamlaştırmıştır. Basitleşmeye, popülerleşmeye, magazinleşmeye karşı durma kaygısını biraz olsun taşıyan her okur ve yazar için bir referans niteliğinde olmuştur Robert Schild’in yazıları.

***

Son 1,5 yıl içinde gazetemize birçok yeni yazar katıldı, yeni sayfalar açıldı, çeşitli değişiklikler oldu. Tüm bu değişimleri, herkes kendi açısından değerlendirebilir. Sonuç ne olursa olsun, okurları ve yazarlarıyla bir gazete bütündür. Okurların ilgisi kadar, yazarların kendilerini geliştirebilme arzuları da üzerinde düşünülmeye değer. Farklı alanlar örneğin, farklı yetkinlikleri ve özel birikimleri gerekir. Bazı yazarlar, bu doğrultuda gazeteleriyle bütünleşirler. Şalom’da da bunun örnekleri, tıpkı Robert Schild gibi mevcut. 

Gazetemizin 14 Temmuz sayısında, değerli büyüğüm Robert Schild’in gazetemize veda eden yazısını büyük bir üzüntüyle okudum. Cemaatimiz adına, kültür yazarlığı adına kendisi, yeri doldurulamayacak bir isim.

Genç kardeşi olarak, Robert Schild’i bu kararını gözden geçirmeye davet ediyorum. Onunla, onun yazılarıyla daha kültürlü, daha zengin bir toplumuz çünkü. Nicel olanın yanılsamalarına karşılık, ‘nitelik’ ile varız çünkü.