Eğitimde e- dönüşüm

Ülkemizde en son teknolojik gereçlere sahip olmayı dijitalleşmenin ve hatta kalkınmanın birinci unsuru olarak kabul ediyoruz.

Riella VARON Teknoloji
18 Haziran 2014 Çarşamba

Dizüstü bilgisayarımız ya da tabletimiz yanımızdaysa, son çıkan Galaxy telefon cebimizde ve süper akıllı saati de kolumuza takmışsak, teknolojiden hayli nasibimizi aldık demektir. Hazır öğrenciler, yaz tatiline girmişken ülkemizdeki eğitim sistemi içinde yer alan e-dönüşüm uygulamalarına bakmaya ne dersiniz?

 

Yazı tahtaları kayboluyor

Çocukluğumuzdaki tebeşirli kara tahtalar yerlerini beyaz yazı tahtalarına bırakalı çok zaman oldu. Şimdi ise beyaz yazı tahtaları ise interaktif akıllı tahtalara bırakıyor. Böylelikle öğrencilerdeki not tutma alışkanlıkları da farklılık göstererek not tutma yerine, ders notlarını kaydedip verisel şekilde saklayabiliyorlar. Akıllı tahtalardaki soruları interaktif bir katılımla da yanıtlayabiliyorlar. Bağlı bulunan printer’lar sayesinde akıllı tahtada yer alan ders notlarının çıktılarını alarak, bastırabiliyorlar bile…

Okul koridorlarını süsleyen panolar geçmişte kalıyor

Tarih, edebiyat derslerinde, önemli haftalarda öğrencilerin kendi oluşturdukları panoları hatırlıyor musunuz? Artık öğrencilerin belirlenen bir konuda yazdıkları kompozisyon veya yaptıkları resimler panolarda asılı kalmıyor. Yapmış oldukları çalışmalar artık okulların web sitelerinde yer alıyor ve daha çok görünür ve paylaşılır hale geliyor.

Klasörlere elveda

Artık defter, klasör, dosya taşımaya ihtiyaç kalmadı. Bir dizüstü bilgisayar ya da tablet ile öğrenciler kaydetmek istedikleri bilgileri rahatlıkla kendi sistemlerine yükleyebiliyorlar. Ayrıca kullanıcılara on-line ortamda dosya yaratıp aynı şekilde paylaşabilme olanağı da sunulabiliniyor.

İnteraktif ders kitapları

Eski tarih, coğrafya atlaslarımızın yerini üç boyutlu animasyonlar, ders konu anlatımlı videolar ve genel konuları öğrenmeye yardımcı diğer materyallere yer veren internet tabanlı siteler de bulunuyor.

 

E-kitaplar

Ders kitaplarından bahsetmişken; e-kitaplar, e-okuyucular ve tablet bilgisayarlardaki gelişmiş özelliklerin, okullarda gitgide daha yaygın hale geldiğini görebiliyoruz. Yakın gelecekte öğrencilerin artık ders kitaplarını taşımayarak tüm akıllı cihazlar sayesinde eğitim olacakları yadsınamaz bir gerçek.

Tabletle eğitim

Fizik, kimya, biyoloji gibi uygulamalı derslerde de eğitim materyali şeklinde, kullanım amaçlı tasarlanan özel tabletler eğitim müfredatının bir parçası olarak; dijital içeriğe sahip tüm verileriyle, öğrencinin tüm eğitime dayalı çalışmalarını da kayıt edebilme ortamı sunuyor. Çok sayıda uygulamanın eğitim sektörü için kullanılabilir hale getirilebilmesine olanak sağlıyor. Bunu yanı sıra, tabletlerin bir diğer önemli özelliği de, otizm gibi özel eğitim gereksinimine ihtiyaç duyan çocuklar için öğrenme deneyimini daha kolay hale getirebilmeye yönelik büyük önem taşıyan uygulamalar.

Veli-öğrenci platformları

Okullardaki internet tabanlı bilişim platformları sayesinde, öğrenci ve velilerin okul içi entegrasyonuna yardımcı olan bu sistemlerle, öğretmenler, öğrenciler ve veliler bu platformu kullanarak; ev ödevleri hakkında konuşabiliyor, sınav dönemlerini, öğrencinin durumunu dijital ortamdan takip edebiliyorlar. Ödev paylaşımları gerçekleştirebiliyorlar ve çalıştıkları özel projeler üzerinde kendi aralarında iletişime geçmeyi sağlayan bu program sayesinde öğretmen, veli ve öğrenci üçgeninde sağlıklı bir iletişimin devam etmesi sağlanabiliyor.

Eğitimdeki dönüşümü özetlememiz gerekirse; tüm bu teknolojik yaklaşımlarla harmanlanarak eğitim sistemimize öğretmen, öğrenci ve veli olarak ayak uyduruyor olmamız kaçınılmaz bir gerçek. Bu aşamada yapılan tüm teknolojik destekleyici işletim hizmetleri, doğrudan eğitim sistemimizi etkiler hale geldiğinden; söz konusu geçişe hızlıca ayak uyduran eğitim kurumlarının, güncel anlamda dijital eğitim modellerini kurarak bu yönde eğitim vermeye başladıklarını da gözlemlemekteyiz. İlerleyen teknolojik gelişmeler sayesinde, eğitim sistemimize dâhil olacak yeni konsept ve modellerin yaşamımıza ne gibi katkılar sağlayabileceğini ilgiyle bekliyorum.