Ateşkes nihayet

Yaklaşık 50 gün süren İsrail-Hamas savaşında ateşkese salı günü varıldı. Mısır’ın başkenti Kahire’de bu ülkenin arabuluculuğunda yapılan görüşmeler nihayet sonuç verdi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır resmi haber ajansı MENA, Gazze´de sağlanan kalıcı ateşkesin salı akşamı saat 19.00´da devreye girdiğini açıkladı. Taraflar, Mısır´ın sunduğu iki aşamalı planı kabul etti.

Dünya
27 Ağustos 2014 Çarşamba

Mahmud Abbas canlı yayında yaptığı açıklamada, “Bu ateşkes umarım halkımıza gereken yardım malzemelerinin ve Gazze’yi yeniden inşa etmek için gereken malzemelerin girmesini sağlayacak. Uluslararası camiadan bu malzemelerin tekrar temin edilmesini rica ediyoruz. Birlikte yeni bir ulus inşa edeceğiz ve işgali sona erdireceğiz,” dedi. Abbas ayrıca ateşkese katkılarından dolayı ABD ve Katar’a teşekkür etti.

 

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İsrail, Gazze'ye insani yardım ve inşaat malzemelerinin girişi için sınır kapılarının açılmasını kabul etti.  Ortadoğu basınında yer alan bilgilere göre ateşkesin koşulları sınır kapılarının açılması, Gazze'ye insani yardımların girmesine izin verilmesi, Gazze'yi yeniden inşa etmek için yardım ve para girişine izin verilmesi, İsrail'in Gazze karasularında uyguladığı ablukanın 6 milden başlayarak daha sonra yavaş yavaş genişletilmesi gibi maddeler yer aldı. Tarafların Mısır'ın güvencesiyle, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir ay sonra müzakeresi için yeniden bir araya gelmeyi kabul ettiği maddeler ise şöyle: Gazze havaalanının yeniden inşa edilmesi, Gazze'de bir liman kurulması, serbest bırakılmış ve sonra tekrar tutuklanmış Filistinli esirlerin serbest bırakılması. 

Ateşkes Hamas tarafında ‘zafer’ olarak değerlendirildi. Filistinliler, sokaklara dökülürken Hamas sözcüsü İsrail’e karşı 50 gün savaştıktan sonra zafere ulaştıklarını duyurdu. Sami Abu Zuhri yaptığı açıklamada, “Silahlı direnişimiz, Arap ordularının bugüne kadar başaramadığını başarmıştır,” dedi.

ATEŞKESTEN ÖNCE İSRAİL’DE SİVİL ÖLÜM

Ateşkesinin yürürlüğü girdiği saate kadar, Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırıları devam etti. Ateşkesten kısa bir süre önce Gazze sınırına yakın bir kibbutz’a isabet eden roketler, bir İsraillinin ölmesine, üçü ağır, yedisinin de yaralanmasına neden oldu.

Bu son olayla birlikte elli günlük operasyon boyunca hayatını kaybedenlerin sayısı 69 oldu. Hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı ise iki bin yüzü geçti.

Ateşkesin ilanının ardından İsrail tarafından konuyla ilgili resmi bir açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor’dan geldi. Palmor, “Mısır’ın önerdiği kalıcı ateşkesi kabul ettik” derken ateşkesin şartları ve detaylarını daha sonra paylaşacaklarını belirtti. Palmor’un açıklaması öncesinde ise üst düzey bir hükümet kabine üyelerinin ateşkes konusunda bilgilendirildiğini, yasalar gereği kabinenin oylamasının gerekmediğini dile getirdi. Bu açıklamayı takip eden saatte ise bakanlardan Naftali Bennett, Avigdor Lieberman ve Yitzhak Aharonovich, Hamas’la varılan ateşkese karşı olduklarını belirttiler. 

 

MEŞAL, ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan, ateşkesin ilan edilmesinden sonra Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'le görüştü. Meşal, Erdoğan'ı arayarak ateşkes süreciyle ilgili bilgi verdi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Halid Meşal Sn.Başbakanımızı telefonla arayarak ateşkes süreciyle ilgili bilgi verdi" denildi.

ABD de varılan ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı ve taraflara anlaşmanın şartlarına uyma çağrısı yaptı.

İsrail ordusu 50 günlük operasyonun bilançosunu açıkladı:

Gazze’den toplam 4562 roket atıldı. Bunların 3641’i İsrail topraklarına düşerken 735’i Demir Kubbe tarafından etkisiz hale getirildi. 224’ü ise yerleşim alanlarına düştü. İsrail Ordusu, Gazze’de 5262 hedefe saldırı düzenledi.