İsrail´de ‘melek yatırımcı’ kanununu yeniliyor

İsrail Ekonomi Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı, ‘Melek Yatırımcılar’ kanununu, hi-tech endüstrisinde harekete geçiriyorlar.

Ekonomi
1 Ekim 2014 Çarşamba

Mevcut kanundaki değişiklik girişimcileri, yatırımın ilk aşamalarında teşvik edecek şekilde tasarlandı. Kanunun özü, start-up’lara yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, yatırım miktarları kadar vergiden muafiyet kazanmasını sağlıyor.

Hükümet onayından geçmek üzere olan düzenleme, yatırımcıların avantajlarından faydalanabileceği bir platform olarak görülüyor.

İsrail Ekonomi Bakanı Naftali Bennett, çeşitli gazetelere verdiği röportajda şu açıklamaları yaptı: “Melek Yatırımcılar kanununda devrim yapıyoruz.  Hem de büyük bir devrim. Kanun yatırımcıların srart – up’lara yatırım yapabilecekleri şeklide tasarlandı. Var olan kanun, ufak detaylardan dolayı, buna engel oluyordu. Şimdiye kadar şirketlere yatırım yapmak çok karmaşıktı, çünkü yatırımcı, yatırımıyla ilgili geriye dönük kredi alıp alamayacağını bilemiyordu. Yaptığımız yeni düzenlemede, yatırımcı, yatırımını yaptığı anda onay alıp alamayacağını bilecek. Kanun ufak detaylarıyla fark yaratmaktadır. Yatırım yapıldığı anda ve baş bilim adamı tarafınca onaylandığı takdirde, yatırım miktarı masraf olarak tanımlanacak ve işleme koyulacak. Bu şekilde şirket yatırımını kontrol altında tutup, kanunu sağladığı avantajlardan faydalanabileceklerdir.”

Bunun yanı sıra Bennett, “Bu kanunun dünyada eşi yoktur. Yatırım miktarının yüzde 100’ü aynı yıl devlet tarafınca tanınacaktır. Yatırımı aynı yıl içinde tanıyıp aynı vergi yılı içinde vergiden düşen hiçbir kanun bulamazsınız” şeklinde konuştu.

 

Melek yatırımcı nedir?

Melek Yatırımcı, henüz yolun başında olan (Start-up) bir iş fırsatına yatırım yapan, işletmelerin büyümeleri veya gelişmeleri için sermaye sağlayan kişidir. Diğer bir yaklaşım ise yüksek risk ve yüksek büyüme potansiyeli içeren firmalara, kuruluşlarının çok erken bir döneminde yatırım yapan özel bir yatırımcı tipi olarak ifade edilmektedir.

 

 

MELEK YATIRIMCININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

• Melek yatırımcılar bağımsız hareket edebildikleri gibi birleşerek grup olarak da hareket edebilmekte, bu şekilde daha büyük finansal ihtiyaçlara da cevap verebilmektedirler.

• Melek yatırımcılar başarılı olabilecek bir yatırımı desteklemenin yanında; kendilerinin değerlendirebileceği girişim fırsatlarını da takip ederler.

• Sermaye sahiplikleri yanı sıra genellikle yatırım yaptıkları alanla ilgili kişisel deneyime de sahiptirler.

• Melek yatırımcı olmayı seçenlerin beklentileri yalnızca yatırdıkları paranın geri dönüşünü sağlamak, katma değer yaratmak ve girişim sürecinde rol almak değildir; bunların yanı sıra manevi tatmin beklentisi içinde bulunan melek yatırımcılara da rastlanır.

• Melek yatırımcılar finansman sağladıkları şirketlerin yönetiminde aktif rol almayı isterler.

• Melek yatırımcıların büyük çoğunluğu 35–65 yaş arası şirket sahibi işadamlarından oluşur.

• Melek yatırımcılar genellikle, proje başına Avrupa Birliği’nde 25 – 250.000 Euro, ABD’de 10–500.000 dolar aralığında yatırımlara destek verirler.

• Melek yatırımcılar en çok sağlık, medikal hizmetler, yazılım ve biyoteknoloji sektörlerine ilgi duyarlar.

MELEK YATIRIMCININ DESTEK FAALİYETLERİ

Melek yatırımcının destek vermeyi tercih ettiği girişimcinin genç, enerjik, dinamik, dürüst, yaşama pozitif bakabilen, işle ilgili yeni fikirler üretebilen, paylaşıma açık ve motivasyonu yüksek özelliklere sahip olması gerekir. Melek yatırımcılar aynı zamanda firmalara değer katma arzusunda oldukları için, finansal destek talep eden iş sahiplerinin vizyonları ile kendi vizyonlarının örtüşmesine dikkat ederler.

Bu hususlara sahip finansal ihtiyaç talebinin, melek yatırımcılar tarafından karşılanabilmesi için yatırımın geri dönüş oranının yüksek olması da ayrıca önem arz eder.

Melek yatırımcı faaliyetleri; ya sadece girişimci işletmenin kuruluşunda özellikle çekirdek sermayeyi oluşturan finansal desteği sağlamak, ya sadece girişimci işletmenin kuruluş aşaması veya sonrasında bilgi desteği sağlamak, ya da girişimci işletmeye hem finansal hem de bilgi desteği sağlamak olarak sıralanmaktadır.