Burun estetiği nasıl olmalı?

Or-Ahayim Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Azimet Özdemir’e ‘Burun estetiği’ konusunda merak ettiklerimizi sorduk

Ester YANNİER Sağlık
4 Mart 2015 Çarşamba

Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti)

Estetik burun ameliyatında amaç, buruna istenilen şeklin verilmesidir. En önemli sonucu ise ameliyat sonrası dönemde (şişlikler kaybolduktan sonra) ‘ameliyat edilmiş’ gibi görünmemelidir. Bunun anlamı ise burnun yüz ile belli estetik uyumunun olmasıdır. Ülkemizde de en çok uygulanan estetik ameliyatlardan biridir.

Ameliyat teknikleri nelerdir?

İki çeşit ameliyat tekniği vardır: kapalı ve  açık ameliyat tekniği.

Kapalı ameliyatta burun cildinde kesi yapılmadan tüm kesiler burun delikleri içerisinde yapılıyor. Burun anatomik bölgeleri elle hissedilerek istenilen kemik ve kıkırdak doku değişiklikleri yapılmaya çalışılır. 

Açık ameliyatta, burun içi kesilerine ilave olarak, burun deliklerinin ortasındaki ciltte yatay 4-6 mm kadar bir kesi yapılır. Bu kesi genelde 1-6 ay arasında belirsiz hale gelir. Bu kesinin açık tekniğe sağladığı en önemli avantaj, burun derisi ve altındaki kıkırdak-kemik dokuların rahatlıkla görülerek istenilen değişikliklerin rahatlıkla yapılabilmesidir. Dezavantajı ise ameliyat sonrası şişliğin(ödem) daha uzun dönemde çözülmesidir.

Tüm dünyada genel olarak açık teknik tercih edilmektedir. Ancak hangi tekniğin daha iyi olmasından çok cerrahın hangi teknikte daha başarılı olması önem taşır.  

Ameliyat öncesi hasta burnun nasıl olacağını görebilir mi?

Bazı bilgisayar programları ile hastanın profil fotoğrafları üzerinde değişiklikler yapılarak ameliyat sonrası dönemde yaklaşık burun şekli gösterilebiliyor. Böylece hasta ameliyat sonrası dönemdeki burun şeklinin nasıl olacağını görebiliyor.

Ayrıca ameliyat sonrası 1.hafta, 1.-3.-6. ay ve 1. yılda fotoğraflar çekilerek hasta ile birlikte değerlendirilebiliniyor.

Burundan nefes almayı bozan yapılar nelerdir ve bu yapılar düzeltilirken estetik burun ameliyatı yapılabilir mi?

Konkalar (burun eti), Septum(burun kıkırdağı) ve burun dışındaki kıkırdak yapılar burundan nefes almayı bozar. Normal burundan nefes almak için bu yapıların normal anatomik yapıda olması gerekir. Konkalar büyükse, küçültülmeli; septum eğriyse düzeltilmeli ve burun kıkırdak yapıları zayıfsa güçlendirilmelidir. Estetik değişikler de aynı anda yapılabilir.

Hangi yaşlardan sonra ameliyatı yaptırmak uygundur?

Eğer estetik amaçlı burun ameliyatı yapılacaksa 16 yaşından itibaren yapılabilir. Ancak temel şikâyet burundan nefes almakta güçlük ve ciddi burun eğriliği varsa, 12 yaşından sonra bile bu ameliyatlar yapılabilir.

Ameliyat hazırlığı için neler yapılmalıdır?

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, kişinin ameliyata engel ciddi bir hastalığı olmamalıdır. Önemli bir hastalığı olan kişiler ameliyattan önceki günlerde takip edildikleri doktor tarafından ameliyat uygunluğu almalıdırlar. Cerrah gerekli görürse önceden bilgisayarlı tomografi ve kan tetkikleri istemektedir. Hasta, ilaç (özellikle kan sulandırıcı ilaçlar, E vitamini ve doğum kontrol tabletleri) kullanıyor ise, ameliyattan belli bir süre önce (genelde 10-15 gün önce) bu ilaçlar kesilmelidir.

Ameliyat sonrası genelde ertesi gün hasta taburcu edilmekte olup, cerrah tarafından bazı ilaçları kullanması önerilebilir. Ayrıca şişlik ve morlukları azaltmak için bazı krem ve ilaçlar önerilebilmektedir.

Ameliyat nerede yapılmalı ve kaç saat sürmektedir?

Ameliyat lokal anestezi (sedasyon desteğiyle uyku hali oluşturarak) veya genel anestezi altında hastane şartlarında yapılabilir. Ancak hastanın, ameliyat konfor ve güvenliği açısından Plastik Cerrahlar genelde genel anestezi altında ameliyat yapmakta. Ameliyat sonrasında, buz tatbiki yapmak şartı ile aynı gece, hasta evine gitmekte serbesttir.

Genelde açık estetik burun ameliyatı 1,5-3 saat arasında yapılmakta. Ameliyat sonrasında eğer gerekli görülürse burun içi tampon ve burun alçısı yapılır. Hastaların bazılarında gözaltı şişlik ve morluk olabilir. Bunu en aza indirmek için buz uygulaması en az 24 saat yapılmalı.

Ameliyat sonrası dönemde hasta şikâyetleri nelerdir?

Hafif bir basınç hissi, burunda nefes almada zorluk, burun akıntısı ve hafif alerjik durumların (hapşırma, kaşıntı) olması normalde olabilecek şikâyetlerdir. İlk saatlerde hissedilen ağrı hissi ağrı kesicilerle tamamen yok edilebilmektedir. Burundan 1-3 gün kadar devam eden hafif sızıntı şeklinde kanama konka veya burun kemiğine müdahale nedeniyle oluşabilir. Takip eden günlerde bu şikâyetler de geçecektir.

Enfeksiyon çok nadir görülen bir durumdur. Çünkü yüz bölgesi çok iyi kanlanan bir bölgedir.

Ameliyat sonrası gün efor sarf etmemek şartıyla evde basit işler yapılabilir. Eğer burun bandı ve alçısı yapılmışsa bunları ıslatmamak kaydıyla banyo yapılabilir. Yoğun spor, sauna, hamam gibi aşırı sıcaktan en az üç hafta kaçınmak gerekir.

Ameliyattan 6-7 gün sonra burun alçısını alıp, bir hafta süreyle kalacak yumuşak bantlar uygulanabilir. 

Eğer silikon tampon uygulaması yapılmışsa alçı ile aynı gün alınabilir.

Ameliyat sonrası dönemde şişlikler her hafta aşama aşama geçmeye başlar. Özellikle 1.-3.-6 aylarda belirgin olarak azalacak olup 1.yılda normale dönebilecektir.