Şok dalga tedavisi ile ağrılara son

ESWT (Extracorporeal shockWave therapy); Vücut dışında oluşturulan güçlü ses dalgalarının çelik başlıklı bir aplikatör vasıtasıyla vücudun istenilen bir bölgesine odaklanmasına dayanan girişimsel olmayan yeni bir tedavi şeklidir. Elektro-hidrolik enerji ilkesine dayanan yüksek basınç ve yüksek enerjiyi çok kısa süre içerisinde uygulama imkânı sağlayarak birkaç seansta yüksek başarı ile tedavi olanağı sağlar Hangi rahatsızlıklarda ESWT kullanılır?

Sağlık
4 Mart 2015 Çarşamba

Hayrettin Horo


Hangi rahatsızlıklarda ESWT kullanılır?

1-Epin Calcanel (topuk dikeni): uzun süre ayakta kalanlarda, osteoartroz hastalarında, bazı romatizma hastalarında, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ve uzun süreli yürüyüş yapanlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Topuğa basmakla ve özellikle sabah ilk hareket sırasında artan ağrı mevcuttur.

2-Lateral ve medial epikondilit (tenisçi ve golfçü dirseği): El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirsek dış ve iç yanında ağrı oluşmasıdır.

3-Kalsifik omuz tendiniti (kalsifik omuz ağrısı): Genellikle orta yaşlarda sık görülen nedeni tam olarak bilinmeyen, omuz çevresindeki tendonlardan herhangi birine kalsiyum birikmesi ile oluşan omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalıktır.

*Diğer kullanım alanları: Plantar fasciitis (ayak taban ağrıları), omuzun sıkışma sendromu, kaslardaki ağrı, tetik noktalar, kronik tendon yapışma yeri zorlanmaları ve kaynaması gecikmiş kırıklar.

ESWT süresi ve sıklığı ne olmalıdır?

 Uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre ortalama 3-5 günde bir, toplam üç seans uygulanır.

Hasta ne zaman etkisini fark eder?

İlk seanstan itibaren bir haftalık süre içinde ağrılarda hissedilir derecede azalma görülür. ESWT tedavisinde amaç,  ağrıların geçici giderilmesi değil, kalıcı olarak bir tedavi sağlanmasıdır. Yüzde 80-85 oranında başarı sağlandığı görülmüştür.

ESWT’nin yan etkisi var mıdır?

Eswt’nin ciltte hafif kızarıklık ve şişlik dışında önemli bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hastalar, tedavi seanslarından sonra günlük işlerine devam edebilirler.

ESWT’nin uygulanmadığı alanlar nelerdir?

Hamilelerde ve kanserli hastalarda uygulanmaz. Ayrıca baş, boyun ve sinirlere yakın bölgelerde henüz gelişimi tamamlanmamış kemiklerde uygulanmaz.

ESWT’nin avantajları nelerdir?

ESWT ağrısızdır, anestezi gerekmez, uygulaması kolaydır. Hasta ayakta tedavi olur, hızlı ve olumlu sonuç alınır. Hasta için ulaşılabilir olmakla birlikte ekonomik bir tedavi yöntemidir.

* Uzman Fizyoterapist

Or-Ahayim Hastanesi

www.orahayim.com