Sanat terapisi ve çocuklarda işlevi

Çocuk-Aile
11 Mart 2015 Çarşamba

Kilinik Psikolog Cenya Katalan

Sanat terapisi, kişinin kendi duygularını sanat yoluyla dışa vurma yöntemidir. Çocukların karşılaştıkları farklı duygusal travmalarda ve sorunlarını gidermede kullanılan yöntemlerden biridir.

Cenya Katalan*

Resim, dans ve hareket, drama veya müzik sanat terapisinde kullanılan çeşitli dallara örnektir. Sanat terapisinde boyalar, kurdeleler, renkli kâğıtlar, tüller, balonlar veya çeşitli kullanımı kolay el işi malzemeleri kullanılabilir.

Sanat terapisi sözle ifade edilemeyen veya zorlanılan duyguların, yaşantıların, sözlerin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. Sanat terapisinde doğrudan konuşmak zorunda kalınmaz. Sanat bir dönüşüm aracı olur, terapi sırasında duygusal boşalımı yumuşatır, insanları iyileştirir ve onarır.

Sanat terapisi farkındalığı arttırır ve duyguları anlamlandırmayı sağlar, terapi sürecindeki direnci azaltır ve terapiyi eğlenceli hale getirir, fiziksel rahatlama sağlar ve hayat kalitesini arttırır. Bunun yanı sıra psikoterapi sırasında çıkan malzemeler doğrultusunda zaman içerisinde değişimin ve gelişimin somut olarak görülmesini sağlar. Sanat terapisi duygular üzerinde kontrol hissi verir, ifade edilmesi zor duyguları ve yaşantıları, korkuları kolay ifade edilebilinir hale getirir böylece kişinin özgüvenini de geliştirir.

 

Çocuklarda sanat terapisi ne gibi durumlarda kullanılır?

Bir yakınının, aile bireyinin veya arkadaşının vefat etmesi/kaybı,

Çocukluk çağır cinsel, fiziksel veya duygusal istismarı ve ihmali,

Öğrenme güçlükleri,

Duygusal sorunlar (kaygı, korku, fobi gibi),

Sosyal becerileri geliştirmede,

Kendilik değerini ve özgüveni yükseltmede,

Duygusal çatışmaları uzaklaştırmada,

Bilişsel kabiliyetlerini geliştirmede,

Kanser gibi ciddi ve ağır hastalıklarla baş etmede,

Şizofreni, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde,

Fiziksel engelleri olan çocukların anlaşılmasında ve baş etmesinde,

Davranış problemlerinin anlaşılmasında ve tedavi edilmesinde.