Netanyahu’dan geri adım

İsrail Başbakanı Netanyahu, seçim öncesi dile getirdiği Filistin Devleti’nin kurulması yönündeki görüşlerini netleştirdi. Netanyahu, “Barışçıl iki devletli çözüm istiyorum” dedi.

Dünya
25 Mart 2015 Çarşamba

Rakela Palombo


Geçtiğimiz perşembe günü Amerikan NBC kanalında bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Netanyahu, seçim kampanyasında kullandığı, İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözüme sıcak bakmayan söylemlerinden geri adım atarak, “Tek bir devlet içeren bir çözüm istemiyorum. Sürdürülebilir ve barışçıl, iki devletli çözüm istiyorum” dedi. Politikasını değiştirmediğinin ısrarla altını çizen Netanyahu, altı yıl önce Bar-İlan Üniversitesi’nde yaptığı ve Yahudi devletini tanıyan silahsızlanmış bir Filistin devleti çağrısı yaptığı konuşmasını asla geri almadığını belirtti. Netanyahu, “Değişen tek şey günümüzün gerçeğidir. Filistin lideri Abbas, Yahudi devletini tanımayı reddetmiş ve İsrail’in yok olmasını isteyen Hamas ile işbirliğine gitmiştir. Otorite boşluğu yaşanan her alan, İslamcı güçlerin elinde. Bunların değişmesini istiyoruz. Ben tek devletli bir çözüm istemiyorum; ben iki devletli fakat sürdürülebilir ve gerçekçi bir barış istiyorum. Bunun olabilmesi için de şartların değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

Salı günü yapılan seçimlerden hemen bir gün önce oy toplamaya çalışırken İsrail haber kanalı Maariv’e konuşan Netanyahu, görevde olduğu sürece bir Filistin devleti kurulmasına izin vermeyeceğini söylemiş, bu beyan kendisinin 2009 yılında Bar-İlan Üniversitesi’nde yaptığı ve iki devletli bir çözümü her zaman destekleyeceğine dair yaptığı konuşmaya ters düşmüştü.

Bu yorum uluslararası çevrelerden de büyük tepki toplarken, Beyaz Saray’a yakın kaynaklar arasında da bir süredir ABD Başkanı Obama ile arası açık olan Netanyahu yüzünden ABD’nin Birleşmiş Milletler’de İsrail’den desteğini çekebileceği konuşuluyor.

Obama hükümeti, Netanyahu yönetimini ve seçim propagandasını sertçe eleştiren bir açıklama yaptı. Açıklamada, Netanyahu’nun müzakerelere oturarak iki devletli bir çözüm yolunu reddetmesi durumunda ABD’nin Filistin’in BM’de tek taraflı dahi olsa bağımsızlığını ilan etmesine destek vereceği de belirtildi.

Amerikalı Fox News kanalına konuşan Netanyahu ise konuyla ilgili, “Bunun doğru olmadığını umuyorum. Başkan Obama’nın pek çok kereler, benim de dediğim gibi, barış anlaşmasına giden tek yolun müzakerelerle mutabık kalınmasından geçtiğini söylediğini düşünüyorum. Birlikte çalışmak mecburiyetindeyiz, başka bir seçeneğimiz yok, biz müttefikiz. Birbirimize emirler yağdırıp tek taraflı tehditler savurmaktansa, birbirimize danışmamız, destek vermemiz ve komşularımızla barış içinde yaşayabilmek için müzakerede bulunmamız gerekir. ABD’nin İsrail’den daha büyük bir müttefiği olmadığı gibi İsrail’in de ABD’den büyük müttefiği yoktur” dedi.

İran’ın nükleer programı konusunda uyarılarda bulunduğu konuşmasında Obama’ya saygısızlık etme amacında olmadığını söyleyen Başbakan, sözlerinde kendisinden beklenmeyen bir esneklik göstererek, İran’ın az sayıda santrifüj sahibi olmasına izin verilmesinin her ne kadar İsrail ve Arap komşuları için çok tercih edilir bir durum olmasa da, buna katlanabileceklerini belirtmişti.

Başbakan ayrıca seçimlerdeki yüksek Arap oy katılımına bağlı olarak, bu kesime seçimlerde oy alabilmek için göz kırptığı söylemlerini reddederek  ırkçı olmadığını ve kendisinin her zaman Arap cemaatine ulaşabilmek konusunda başarılı olduğunu söyledi. Netanyahu, “Hükümetim boyunca İsrailli Arap vatandaşların hayata, İsrail ekonomisine, teknoloji endüstrisine ve cemaatine gerçek anlamda entegrasyonu için çalışmaya devam edeceğim. Bu konudaki adanmışlığım gerçektir ve gerçek kalacaktır” dedi.