İlkbahar ve depresyon

Mevsimlerin arasında en cömert mevsimdir ilkbahar. Doğa, renkten renge bürünürken kuşlar cıvıltılarıyla görsel şölene eşlik eder.

Sağlık
29 Nisan 2015 Çarşamba

Pskolog Çisem Doğanlaroğlu

 

Güneş, soğuk ve gri günleri geçmişte bıraktığımızı müjdeler pırıltısıyla. Ağaçların en aceleci olanları çiçeklerini açmıştır. Ara sıra yağmur eşlik eder bu cümbüşe; gökkuşağını armağan etmek için ilkbahara. Doğa, ilkbaharın gelmesiyle birlikte canlanırken; bazen bireyin iç dünyasında şaşırtıcı bir reaksiyon söz konusudur: Depresyon! 

 

WHO’nun (Dünya Sağlık Örgütü) 2020 tahmini raporuna göre depresyon en büyük ikinci sağlık sorunu. Gelişen dünya, ruhsal problemlerin artışına sebep oluyor. Peki, ama neden? Yapılan araştırmalar genetik aktarımımızda saklı yaşam şeklini kaldıramayan ruhsal yapılara sahip olduğumuzu kanıtlar nitelikte. Son altı asırda yaşam şeklimizde meydana gelen değişiklikleri ruhsal ve bedensel şekilde tolere ederek genetik mutasyonumuza paralel bir yaşam şekliyle ilkbahar depresyonundan kurtulmanız mümkün.

Uyku saatlerinize özen gösterin:

Tüketimin hızla artış gösterdiği son yüzyılda uykunun önemini azaltan mottoların (gece uykusu az olanlar daha zekidir..vb) tersine melatonin hormonunuzun salınım gösterdiği 23:00-00:00 saatler arasında uykuya dalarak ve sabahın ilk ışıklarında uyanarak gününüzü enerjik geçirebilirsiniz.

Depresyonu azaltan besinleri tercih edin:

Araştırmalar Omega 3 yağ asitlerinin depresyonu azalttığına yönelik bulguları vurguluyor: Soğuk su balıkları olan somon, uskumru ve ton balığı Omega 3 yönünden zengin besinler. Bunun dışında keten tohumu, ceviz, kabak çekirdeği ve meyve-sebzeler depresif belirtilerinizi azaltmada size yardımcı.

Her gün tempolu yürüyüş yapın:

Temponuz hafif dahi olsa her gün düzenli yürüyüş yaparak ilkbahar depresyonunun belirtilerinden olan uyuşukluk hissini yenebilirsiniz.

Susuz olmaz:

İlkbahar depresyonunun belirtilerinden birisi olan “sabah uyanırken zorluk çekme” ile başa çıkmak istiyorsanız günlük su miktarınızı yeterli ölçüde almanız gerekiyor.

Kafein, sigara ve alkol tüketiminizi sınırlandırın:

Zararlı alışkanlıklarınız, depresyonunuzu azaltmak yerine şiddetini arttırarak olumsuz ruhsal tablolara sebep olabilir.

Domates fideleri ile kendinizi şımartın:

Saksınıza ektiğiniz domates fidesini ilkbahar güneşiyle tanıştırın, büyümesini keyifle izleyip; yapraklarını koklayın.

Kendi ekmeğinizi, yoğurdunuzu yapın: Esmer unla yaptığınız ekmeği ya da mayaladığınız yoğurdu sevdiklerinizle paylaşın.

Güneşlenin:

Pazar sabahları kahvaltınızı açık havada sevdiklerinizle yaparak güneş ışıklarının depresyonu azaltmadaki gücünden yararlanın.

Bitter çikolata ile depresyondan korunun:

Kalorisini hesaplayarak tükettiğinizde masum bir ara öğün olabilecek bitter çikolata, serotonin ve endorfin salınımını sağlayarak depresif halinizi azaltmaya yardımcı olacak.

Sosyal yaşamınızı düzenleyin:

Aileniz ve arkadaşlarınızla nitelikli zaman geçirin.

Depresyona yakalanmamak için aldığınız önlemlere rağmen kendinizi hala kötü hissediyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.