‘35 Yaş Altı En Önemli 35 Bilim İnsanı’ listesinde 3 İsrailli

ABD’nin en saygın üniversitelerinden MIT, üç İsrailli bilim insanını, her yıl yayınladığı 35 yaşının altındaki en önemli 35 bilim insanı listesinde gösterdi.

Dünya
25 Kasım 2015 Çarşamba

Arman Gürkan


MIT (Massachusetts Institute of Technology) her sene yayınladığı 35 yaş altı en önemli 35 bilim insanı listesinde bu yıl üç İsrailliye yer verdi. Bu listedeki bilim insanları yaptıkları dünyayı değiştirecek araştırmaların yanı sıra, gelecekte de daha fazla çığır açacak işler yapması beklenen bir grubu temsil ediyor.

Bu üç İsrailli - Dr. Gilad Evrony, Cigall Kadoch ve Dr. Rikky Muller - Boston şehrinin bu prestijli üniversitesi tarafından ileride teknolojik atılımlar yapacak insanlar arasında gösterildi.

MIT tarafından her yıl düzenlenen Teknoloji Değerlendirmesi konulu EmTech Ödül Töreninde bu listeye dahil edilen genç bilim insanları ödülleri ile buluştu. Ödüller biyo-teknoloji, malzeme bilimi, bilgisayar, enerji, ulaşım, iletişim ve internet alanında sahipleri ile buluştu. 1999 yılından beri verilen bu ödüller, sadece gelecekte dünyayı teknolojik atılımlar ile değiştirme potansiyeli olduğu değerlendirilen insanlara veriliyor.

Dr. Gilad Evrony, bu ödüle beyin hücrelerini inceleme konusunda yaptığı yenilikler sayesinde hak kazandı. Yaptığı yenilik tek sinir hücrelerini inceleyerek ile beyin hücrelerinin nasıl geliştiği konusunda çok fazla bilgi edinilmesini sağladı. Bu çalışma sayesinde insan beynindeki sayısız mutasyon görüntülenebilmeye başlandı, bu sayede birçok nörolojik hastalığın çaresi bulunabileceği tahmin ediliyor. 

Dr. Rikky Muller de biyoteknoloji konusunda gösterdiği başarı ile bu ödüle layık görüldü. Kurduğu Cortera Neurotechnologies şirketi ile ABD Başkanı Obama'nın BRAIN Initiative (beyin araştırmaları konusunda desteklenen bir teşvik programı) teşvik programına katılan, Muller depresyon gibi birçok nöropsikolojik hastalık konusunda çözümler üretiyor.

Halen Stanford Üniversitesinde doktorasını tamamlamakta olan Cigall Kodoch, bir gen yapı taşı olan BAF Protein kompleksinin ile sinovya sarkoma adı verilen nadir bir kanser ile paralelliğini ortaya çıkardı. Cigall ve ekibi BAF protein kompleksinin kanser türlerinin yüzde 20'sinde etkili olduğunu gösterdi. Bu araştırmanın BAF mutasyonunu önlemeye yönelik ilaçlar konusunda birçok çalışmaya yön vereceği belirtildi.