Alman market özür diledi Golan şaraplarını tekrar rafa koydu

Alman KaDeWe adlı marketler zinciri, geçtiğimiz cumartesi günü raşardan kaldırdığı Golan Tepeleri markasıyla satışa sunulan şarapları, pazar günü özür dileyerek yeniden satışa sundu.

Dünya
25 Kasım 2015 Çarşamba

Alman KaDeWe marketleri, satıştan kaldırma kararı aldıkları Golan şarapları konusunda geri adım attı. Sosyal medyadaki yoğun eleştiri bombardımanı ve özellikle Alman meclisi Bundestag'ta bulunan Almanya-İsrail Meclis Dostluk Grubu Başkanı, Yeşil Parti Üyesi Volker Beck'in protestolarının ardından market, bir özür mektubu yayınladı. Mektupta, “Sekiz çeşit İsrail şarabı bir an evvel raşara geri getirilecektir. KaDeWe olarak, AB Komisyonunun yeni etiketlendirme kurallarını uygulamaya geçirmek için hassasiyet göstermeden acele etmemizin yaratmış olabileceği yanlış anlaşılmalardan dolayı özür dileriz” dendi.

Market yetkilileri, mağazalarında aralarında iki yüzden fazla İsrail ürününün de bulunduğu çok uluslu bir çeşitliliğe sahip olduklarını belirterek marketlerinin kozmopolit yapının bir sembolü olduğunu, ayrımcılığın ve hoşgörüsüzlüğün her çeşidine itiraz ettiklerini açıkladılar.

Şirketin yayınladığı mektup öncesinde, İsrail Başbakanı Netanyahu yaptığı açıklamada market zincirini eleştirmiş, Alman hükümetine bu konuyla ilgili harekete geçme çağrısı yapmıştı. Mağazanın eskiden Yahudilere ait olup daha sonra Naziler tarafından el konulduğunu söyleyen Netanyahu, bu şekilde birkaç ürünün raşardan kaldırılmasıyla başlayan bir hareketin, geniş kapsamlı bir ürün boykotuna dönüşebildiğinin geçmişte görüldüğünü hatırlattı. Bu adımı şiddetle protesto ettiklerini belirten Netanyahu, yaşananları tarihi, ahlaki ve ciddi şekilde kabul edilemez bulduğunu da belirterek, etiketlendirme konusunda alınan karara itiraz etmiş olan Alman hükümetinin bu vahim konuda harekete geçmesini beklediklerini söyledi.

Mağaza yetkililerinin The Jerusalem Post gazetesine yaptıkları açıklamaya göre, ürünler raşardan Avrupa Birliği'nin yeni etiketlendirme kurallarını kapsamında tekrardan etiketlenmek üzere kaldırılmışlar.

11 Kasım tarihinde, aylar süren görüşmelerin ardından, Avrupa Birliği'nin ilgili komisyonu, Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nde üretilen mahsullerin, İsrail üretimi etiketiyle değil, tam olarak nerede üretildiğine dair bilgilendirici etiketle tüketiciye sunulmasını şart koşan yeni etiketlendirme kuralları açıklamıştı.