Sporun birleştiriciliği

Cem MENASE Köşe Yazısı
5 Aralık 2018 Çarşamba

2 Aralık 2018 Yahudiler için önemli bir gündü; Hanuka Bayramı’nın başlangıcı. Tıpkı bütün dünyadaki inanan Yahudiler gibi, ülkemizdeki birkaç binlik Yahudi toplumu de Hanuka Bayramı’nı kutluyor. Peki, bu ülkede aynı diğer bayramlarda olduğu gibi, Yahudilerin bayramını kutlayan spor kulübü var mı?

Var.

Altay Spor Kulübü. İzmir’in güzel kulübü Altay, 2 Aralık günü sosyal medyadan paylaştığı mesaj ile bayramımızı kutladı. Hem Türkçe, hem İngilizce, hem de İbranice.

Bu çok önemli jest, diğer tüm spor kulüplerine, kurumlara, şirketlere de örnek diye düşünüyorum. Nedenini açıklayacağım. Fakat bu mesaj sonrası, çok büyük taraftar grupları olan dört büyüklerin daha önce yayınlandıkları ve Musevi cemaatine seslenilen bayram gönderilerini araştırdım.

Bulabildiğim sonuç şu oldu: Sadece Fenerbahçe bu sene ve 2011’de Pesah Bayramı’nı kutlamış. Bunun haricinde bayramı kutlayan hiçbir kulüp göremedim. Bu davranışı antisemitizm veya küçük görmek gibi okumuyorum. Ben kulüplerin halkla ilişkiler departmanlarında çok ciddi bir sistem eksikliği ve verimsizlik olduğunu tahmin ediyorum.

Günümüzde, doğum günlerini bırakın, en ufak hatırlatmayı bile takvime koyarak verimimizi artırabiliyorken, bu kadar büyük kitlelere seslenen kurumların bu derece özensiz olması kabul edilebilir değil. Bana kalırsa, bu halkla ilişkiler ekipleri, diğer bayram mesajlarını da gündem, sosyal çevre ve kişisel eğilimlerle hatırlayıp kutluyor. O bayramların da takvimde olduğunu ve sistematik bir şekilde mesaj hazırlandığını sanmıyorum.

Eğer tahminim doğruysa, bu keyfilikle iş yapan ekip kültürü finans ve benzeri departmanlarda da varsa, bu kulüplerin batmasına, iyi yönetilmemesine şaşmamalı. Verimlilik konusunda Ali Koç kültürünün pozitif anlamda yerleşeceğini tahmin ediyorum.

Bayram mesajlarıyla ilgili başka bir düşüncem de sporun birleştiriciliğiyle ilgili. Spor, özellikle de futbol, bizim ülkemizde birçok alanda var olan ayrışmanın belki de tek yok olduğu yer. Orada her siyasi görüşten her inançtan insan var. Bu da bizi birbirimize yaklaştırıyor.

Futbolun bu özelliğinin bayram mesajlarıyla bile olsa kullanılması bence çok önemli. İnsan bilmediği şeyi sevmez veya korkar. Bu mesajlar, sosyal medya üzerinden, farklı dinlerdeki insanları aynı hedefe inanmanın da verdiği sinerjiyle (kulüplerinin başarısı) birbirine tanıtıyor ve doğal olarak sempati besletiyor. Bunun çok etkili olabileceğini ve yayılabileceğini düşünüyorum.

İsrailli Haim Revivo’nun Fenerbahçe’de oynadığı donemde, sosyal medya hayatımızda hiç yaygın değilken, tribünlerde Israil bayrağı açıldığını görmüş biriyim. Liderlerin veya halkla ilişkiler ekiplerinin kitleler üzerindeki etkisi, hele ki sosyal medyanın varlığında, tartışılmaz düzeyde. Bu anlamda yetki sahibi kişiler lütfen Altay ve Fenerbahçe’yi örnek alsın, bu güzellikler artsın.

Teşekkürler Altay. Teşekkürler Fenerbahçe.

Gözden kaçırdığım bir spor kulübü mesajı varsa, kusura bakmasın.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün