Ağustos ayı ile birlikte yaz tüm sıcaklığını hissettirmeye başladı. Türkiye’nin içinden geçtiği tarihi gündem, kendisini takip etmeyi öncekinden daha da elzem kılıyor. Gündemden sıyrılmayı başarıp kendini bir şemsiye gölgesine atmayı başaranlar da telefonlarından gelen anlık bildirimlerin dayanılmaz cazibesi ile sürekli gündeme geri davet ediliyorlar. Madem gündemden kaçış yok, o zaman en azından mobil cihazlarınızın sudan, kirden, tozdan korunacak ve sizi yarı yolda bırakmayacak gerekli donanım ve yazılımlara sahip olduğundan emin olun.
Sizlere bu tarafta tanıtacağım aksesuarların birçoğu, inatla ürünlerini su geçirmez hale getirmeyen ve aksesuar üreticilerini fazlasıyla ihya eden Apple cihazları için üretilmiş aksesuarlar. Su geçirmezlik tarafında havuzda ve denizde rahatlıkla kullanılabileceği iddia edilen Android telefonlar olsa da, ben kendi çevremde bu şekilde sualtı veya sahil kenarı çekimleri yapan bir cihaza şahit olmadım.
Catalyst Apple Watch Kılıfı
Apple Watch, ilk çıktığı günden beri Apple ekosistemi içerisinde diğer kategorilerin yarattığı heyecanı yaratmadı. Ama içinde barındırdığı teknoloji ve detaylara verilen önem ile bu denli küçük bir kasanın içine bu kadar fazla kabiliyetin sığdırıldığını görüp hayran olmamak elde değil. Kış aylarının başında gelecek olan büyük yazılım güncellemesi ile kabiliyetlerinin çok daha fazla artmasını beklediğimiz Apple Watch’u su geçirmez hale getirmeye yarayan Catalyst tam bir koruma sağlıyor. Kendi kayışı ile birlikte satılan Catalyst, saati silikon bir kılıf içerisinde muhafaza ederek tüm bağlantı noktalarının sorunsuz çalışmasını sağlarken kaliteli malzemesi ve bağlantıları sayesinde ekran kısmını arada hiçbir koruma olmadan direkt olarak kullanmanıza olanak veriyor.
Lifeproof
Daha önce bu köşede tanıttığımız Lifeproof su geçirmez kılıfları üreticisi firma, sektörünün en büyüğü Otterbox tarafından 2013 senesinde satın alındı. Satın alma sonrasında kendi markasını sürdüren Lifeproof, ürün gamını genişleterek Apple dışındaki cihazları da koruma altına alan modelleri piyasaya sürdü. Özellikle iPad tabletleri için ekranı açıkta bırakan ve su geçirmezlik özelliğinden taviz vermeyen modelleri her koşulda korumaya olanak sağlayan bir aksesuar olarak tabletinizin uzun yıllar sorunsuz çalışmasını mümkün kılıyor.
Dropbox, Google Photos, iCloud ve benzerleri
İstatistik tutmadım, ama yaz ayları gelince sosyal medya arkadaşlarımın şuna benzer mesajlarını hep daha fazla görür oldum: “Telefonumu kaybettim, denize düşürdüm, numaralarım silindi, lütfen paylaşın…” Mobil telefonların günümüz modern hayatında insan vücudunun bir uzvu haline geldiğini söylemek sanırım bir abartı olmaz. Bu telefonların içinde sakladığımız bilgi, fotoğraf ve türlü dokümanlar ise kaybı durumunda bizleri hem duygusal, hem ekonomik olarak oldukça büyük bir zarara uğratacak nitelikte. Buna rağmen, etrafımda bilgilerini yedeklemek konusunda isteksiz ve tembel kişileri gördükçe anlamakta zorlanıyorum. Başlıkta bahsettiğim örneklerden özellikle Google Photos, fotoğraf ve videoları yedeklemek ve düzenlemek konusunda harika işler çıkarıyor ve eğer telefonunuzda saklama yeri sıkıntınız varsa buluta yüklediği görselleri telefonunuzdan silerek size yer açıyor. Buluttaki depolama alanı da sınırsız ve ücretsiz.
Freelance çalışanların kullandığı araçlar
Rİella VARON
İçinde bulunduğumuz yaz aylarında Freelance olarak çalışıyor olmak kulağa çok hoş geliyor. Elinde bir laptop, önünde soğuk içeceğin ve uzanmış olduğun bir şezlong. Tabii ki freelance çalışanlar için bahsettiğim senaryo bahsettiğim kadar kolay olmuyor. Öncelikle serbest çalışan olabilmek için zaman yönetimi ve iş disiplinine mutlak ihtiyaç var. Bunun için de son dönemlerde teknolojiyi kullanarak veriyi biriktirmekten, toplantı notlarını oluşturmaya, proje yönetimine kadar özellikle freelance çalışanların hayat kurtarıcısı olarak adlandırdıkları araçlardan bahsetmek istiyorum. Kim bilir belki sizde zaman, mekân, ofis mevhumu olmadan bir yerlerde çalışmak istersiniz.
Dropbox
Zaman zaman hepimizin kurtarıcısı olan Dropbox online yedekleme ve depolama hizmeti ile hayatımızı kolaylaştırıyor. Freelance çalışanlar için online olarak ulaşabildikleri verilerini saklayabilmeleri ve paylaşa bilmeleri önem taşıdığından sıklıkla kullanıyorlar. Dropbox, 2 GB’a kadar ücretsiz olarak veri saklama hizmeti sunmakta.
Evernote
İşinizle ilgili yazı, fotoğraf, ses kaydı, görsel gibi bütün notlarınızı online olarak tutmanızı ve bunları bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi araçlarınızla senkronize ederek her an her yerde tüm notlarınıza ulaşabilirsiniz. Evernote’un hatırlatıcısı sayesinde kendinize notlar ve de okunacaklar listesi yaratabilirsiniz. Evernote’u daha etkin kullanabilmek adına http://blog.evernote.com/ adresinden yazılmış yazıları okuyabilirsiniz.
Focus Booster
Son yüzyılda ihtiyacımız olan tek şey zaman. Serbest çalışanlar içinde zaman yönetimi yapabilmek hayli sıkıntı olduğundan Francesco Cirillo’un Pomodoro tekniği sayesinde Focus Booster aracı size saati 25 dakikalık periyotlara bölerek mola vermenizi sağlayarak daha verimli çalışmanızı sağlayan farklı bir araç.
Open Office
Microsoft Office programınıza alternatif bir ofis programı olarak kurgulanmış. Oluşturmuş olduğunuz dosyaları PDF’e, e-kitaba dönüştürebilir. Bilgisayarınız da bulunan her türlü yazım ve formatta dair her şeyi içerir.
Pixabay.com
Sunum veya yazılarınıza eklemek istediğiniz yüksek kalitedeki görselleri ücretsiz olarak bu site aracılığıyla edinebilirsiniz.
Easel.ly
Elinizdeki veriler daha farklı sunmak adına raporlarınıza infografikler oluşturarak (son dönemlerde hayli popülerler) ücretsiz bir şekilde kayıt olabilirsiniz.
Tüm bu araçlarla hayatınız kolaylaşsın.