Ok başları, eski paralar, yanık eşya kalıntıları ve farklı olayların kanıtları, Kudüs’te 500 yıl ara ile aynı tarihte, Tişa Be Av (Av ayının 9’u) ‘da yakılıp yıkılan Yahudi tapınağında olanları bilimsel olarak ispat ediyor.
Neredeyse 2000 yıldır dünyanın dört bir köşesinde yaşayan Yahudiler, her yıl İbrani tarihine göre Av ayının dokuzunda bu acı olayları anıyor, oruç ve yas tutuyorlar.
Ancak MÖ 586’da Persler ve MS 70’de Romalılar tarafından yıkılan Yahudi kutsal tapınağı, Bet Amikdaş’a ait bilgiler şimdiye kadar sadece Tevrat ve Yahudi dini kaynaklarda geçiyor, arkeolojik olarak kesin kanıtlar bulunamıyordu. Yahudi kutsal kitabı Tevrat kutsal tapınağın birinci yıkılışına ait bilgileri vermesine rağmen, ikinci tapınak devrine ait bilgilere Tevrat’ta rastlamıyoruz. 2. Tapınağın yıkılışına ait bilgiler detaylı olarak Romalı tarihçi Josephus Flavius’un kayıtlarında geçmekte.
Son zamanlarda Kudüs’te yapılan bir dizi kazı ve araştırma arkeolojik kanıtlarla hem birinci hem de ikinci Tapınağın Yahudi inancına göre olan hikayesini destekliyor. İsrail’in Bar İlan Üniversitesi’nden Birinci Tapınak Dönemi Uzmanı Aren Maeir, Yedioth Aharonot gazetesine yaptığı açıklamada, bulunan kanıtlar arasında savunma kulelerinin kalıntıları, Pers ve İsrail tarafının ok başları olduğunu belirtiyor.
Babil ve İsrail okları arasındaki farkı bile ortaya çıkardıklarını ifade eden bilim adamı Maeir, komşu bölgelerde bulunan ev kalıntılarının, ve o döneme ait kayıtların Kudüs’ün bir kuşatma altında olduğunu objektif olarak desteklediğini belirtti.