Güvene dayalı ve eğlenceli egzersizler ile çocukların reflekslerini ve kendilerini daha iyi tanımasını sağlayan bir Uzakdoğu Savunma Sanatı olarak bilinen Wing Chun’u, çocukların yaşantısına katkılarını ve felsefesini konunun uzmanı Kaya Hitaloğlu’na sorduk.
Bir gün kendime yeni bir spor dalı ararken kendimi Kaya Hoca’nın İstinye’de ki Wing Chun Akademisinde buldum. İşini bu kadar içten yapan ve işine kendinden birşeyler katan insanlara bayılıyorum. İşte Kaya Hoca da aynen böyle biri, hatta daha fazlası. Her duruşumla, her vuruşumla, her saldırısına verdiğim veya vermediğim karşılığım ile karakterimi analiz edebilmesi, bana beni anlatabilmesi, farkındalığımı geliştirebilmesi ve en önemlisi de kendim ile yaptığım çalışmalarımda ileriye gitmemde büyük bir katkı sağlamış olması beni en çok etkileyen yönlerinden biri olmuştu.
Ve tabiki keyif alıp, aşırı fayda gördüğüm bir alanı keşfettiğim anda ilk işim çocuklarımı da bu işinden faydalandırmak oldu. İlk olarak büyük oğlum Erim’i ardından İlker’i yolladım. Büyük oğlum’a 1 sene sonra “Wing Chun’un sana kazandırdıklarını kısaca nasıl özetlersin?” dediğimdeki cevabı beni ne kadar doğru bir iş yaptığım konusunda ikna etmeye yetmişti. Bana şöyle dedi: “Beni hem mental hemde fiziksel olarak geliştirdi.” İşte bu yüzden işini kalpten yapan ve çocuklar ile iletişimi super olan, onları hem disiplin hemde arkadaşça eğitebilen Kaya Hocam ile bir röportaj yaptım. Wing Chun’un çocukların hayatındaki faydalarını ve işin felsefesini onun ağızından sizlere keyifle aktarmak isterim.
Kaya Hocam, Bir Uzakdoğu Savunma Sanatı olarak bilinen Wing Chun’u ve felsefesini kısaca anlatırmısın?
Wing Chun Self-defans programı; geleneksel ‘Ip Man’ Wing Chun pratik savunma tekniklerinden oluşan bir paket eğitim programıdır. Wing Chun teknikleri ile çalışmaya başlayınca kısa sürede istenmeyen durumlarda kendinizi ve sevdiklerinizi korumayı ve her türlü sorun karşısında daha soğukkanlı ve güvenli hareket etmeyi öğrenirsiniz.
Wing Chun self defans teknikleri, uygulamalı bir biçimde çeşitli ve çoklu tehditlere karşı her yaş grubunun kolaylıkla uygulayabileceği, basit ama etkili hareketleri içerir. Akıcı ve netice merkezli teknik kombinasyonlar, kişiye tehditi en kısa zamanda bertaraf etme ve kısa süre içinde güvenli ortamı sağlama becerisi ve özgüveni sağlar. Çok seri ve kombine (sistematik) tekniklerden oluşan program amaca yönelik çalışma müfredatıyla kişiyi fiziksel, duygusal, hem de zihinsel anlamda hazırlar.
Wing Chun’u diğer dövüş sporlarından ayıran başlıca özellikleri nelerdir?
Bu program her bireyin sahip oldukları tüm potansiyel becerlerini geliştiren realist yaklaşımlar içermekte. Güçlü kaslar ve dayanıklılık sağlamak yerine, istekli, kararlı ve sürekli çalışma motivasyonuyla kişinin korkularıyla ve kendisiyle mücadele etmesini öğreten çok ciddi bir çalışmadır. Bu sayede bireyler kendi gücünü ve zaaflarını farkederler. Potansiyellerinin bilincinde olan kişinin sınırlarını keşfetmesi ve gerektiğinde bu sınırları zorlamasını destekler. Bunun neticesinde de kişi duruşu ve yaydığı enerjisiyle artık ‘saldırı hedefi’ olmaktan çıkacaklardır.
Kaç yaşından itibaren çocuklar ile çalışabiliyorsun?
Wing Chun 5 yaşından itibaren çocuklara öğretilebilir. Wing Chun ile çocuğun aradığı yenilikleri keşfedip, onu yaratıcı ve uygulayıcı bir beden ve zihin yapısına ulaştırmayı hedefliyorum.
Wing Chun’un çocukların hayatlarına ve karakter gelişimlerine nasıl bir katkısı oluyor?
Wing Chun çocukların fiziksel gelişim ve öğrenme sürecinde kendilerini fark etmelerini ve hayata hazırlanmalarını sağlar. Bu farkındalık ve Wing Chun’la kazanılan yetenekler sayesinde çocuk hayat akışı içerisinde kendisini her alanda doğru konumlandırmayı başarır.
Çocuklar için Wing Chun’la hedeflenen kazanımlar:
Özgüvenin artması
Kendini fark etme yoluyla fiziksel gücün ve becerilerin artması
Tehlikeyi tanıması ve tehlike alanının tanımını yapması
Girişken gelişimci ve çözüme odaklı yapısının gelişmesi
Karar alabilme yeteneğinin gelişmesi
Grupla çalışabilme, uyum sağlama ve odaklanma becerisinin kazanılması
Dinlemeyi, beklemeyi ve gözlem yapmayı öğrenmesi
Ergenlik ve gençlik dönemi sıkıntılarında kendini daha güvende ve kontrollü hissetmesi
Çocuklar ile çalışma stiliniz nasıl? Bildiğim kadarı ile işin içine Uzakdoğu felsefesini de katıyorsunuz. Peki, bunu çocuklar ile nasıl işliyorsunuz?
Hayat deneyimlerimi ve Wing Chun’un bana kattığı farkındalıkları birleştiriyorum. Çocuklar ile çalışırken, bedensel eğitimlerde zorlandıkları alanları nasıl güçlendirmeleri gerektiğini anlatıyorum. Bu durumdan kurtulmaları için yanlarında bir ağabey, arkadaş ve bazen de kendi yaşıtları gibi davranarak onların güvende olduklarını hissetmelerini sağlıyorum. Tabiki bunlar için hem bedensel hem de zihinsel dersler yapıyoruz.
Salonuna gelen farklı yaş grubuna ait çocukların gözlemlediğin kadarı ile en çok zorlandıkları alanlar ne? Bu alanlarda Wing Chun bir fark yaratabiliyor mu ve nasıl?
Maalesef ebeveyn olarak çocuklarımızdan beklentimiz yüksek. Onlar da beklentiyi karşılamak için sonuç odaklı bir yol seçiyorlar. Başarı için süreci kaçırıp tamamen sonuca odaklanıldığında kendilerinden ve hayatlarından çok şeyler kaybediyorlar. Bu kayıpları azaltmak ve motivasyonu arttırmak için Wing Chun teknikleri ile çalışıyoruz.
Wing Chun eğitim süreci, güvene dayalı ve eğlenceli egzersizler ile çocukların reflekslerini ve kendilerini daha iyi tanımasını sağlıyor. Zaman içinde oluşan bu güven ve başarıyı, hayatlarında pozitif olarak kullanabilme becerisini kendiliğinden sağlıyor. Gelişim çağındaki çocuklarda en sık rastladığım onları engelleyen ve rahatsız eden konu endişeleri ve korkuları oluyor. Çoğu bunu ya bastırıyor ya da güç kullanarak korkusunu yenmeye çalışıyor. Oysa Wing Chun’da öğrendikleri teknikler ile bu korkuları hakkında önce farkındalık sağlayıp, daha sonra yerine korkuları ile karşılaştıklarında ne yapabilecekleri konusunda alternatif Wing Chun duruşları öğreniyorlar. Yapabilme duygusunu kazandıkça mutluluk ve başarı kaçınılmaz oluyor.
Kavga her zaman çözüm mü? Sokakta bir kavgaya karıştığında Wing Chun bilen bir kişi nasıl davranır?
Wing Chun öğrenen kişi farkındalık ve refleksler ile dolu olduğu için kendinde bulduğu özgüveni kavga ile harcamak yerine daha ılımlı ve uzlaşmacı tavırlarla karşısındaki kişiyi de korumaya çalışır. Kazandığı becerilerden dolayı korku oluşmadığı için çatışmaya eğilimli olmaz. Wing Chun etki tepki sistemine dayalı bir savunma sanatıdır. Fiziksel saldırı altında kaldığın da savunma amaçlı cevaplar tabiki oluşacaktır. Biz bu çalışmalarla çocukların zarar görmemesini sağlıyoruz. Her türlü saldırıda önce kişi kendini savunmada tutacak ölçüde ancak gerektiğinde karşıdan gelen güçü durduracak şekilde bir tepki veremek üzere eğitilir. Tabi ki bir kavga sırasında bu kadar ustaca olayları gözlemlemek, farkındalığı yüksek tutmak, kendi egolarından arınmak ve kendini savunup gerektiği ölçüde etkiye tepki vermek uzun ve azimli çalışmaların sonuçunda gerçekleşebilir.
Tüm anlattıklarından anladığım kadarı ile her alan da olduğu gibi istikrar, disiplin ve sabır bu eğitimin başlıca unsurları. Sanırım çocukları erken yaşta Wing Chun ile tanıştırmak tüm bu vasıflara sahip olmalarında hem de kendileri ile ilgili farkındalıklarının artmasında çok büyük fayda sağlıyor. Bu şekilde kendi gücünü bilen ve buna gerektiğinde sahip çıkan bir insan yetiştirmenin temelini atmış oluyoruz. Kendi çocuklarıma kattıkların konusunda ben çok büyük fark görmekteyim. Bu yolculukta devam etmelerini çok arzu ederim. Sadece bir dövüş sanatı değil bir yaşam felsefesi öğrendiklerini farkındayım. Tüm çocukların hayatlarında fark yaratacak bir çalışma olduğuna inanıyorum.