Haham Nesim Mordehay’ın oğlu Hayim İsak Misistrano, 27 Haziran 1922’de İstanbul’da doğdu. Lise eğitimini Musevi Lisesi’nde tamamlayarak İstanbul Üniversitesi'nde ekonomi okudu.
1947’de Şabat Gazetesinde yazmaya başlayan Misistrano’nun ilgiyle karşılanan makaleleri uzun yıllar Şalom, La Luz, La Vera Luz, La Luz de Turkiya ve El Tiempo’da yayınlandı. 1949 yılında Agence Européenne de Presse İstanbul temsilciliğini üstlendi.
1946 yılında, uzun yıllardan beri faal üyesi olduğu Mişne Tora - Fakir Öğrencilere Yardım Derneği Yönetim Kuruluna, 1960’da bBaşkan vekilliğine seçilen Misistrano’ya 1966’da, Yaşam Boyu Onursal Başkan Vekili unvanı layık görüldü.
Bu arada Musevi Lisesi'nden Yetişenler Derneği Başkanı oldu ve Türk Fransız Kültür Derneği Yönetimine seçildi. 1950 yılında da Hasköy Maalem Sinagogu yönetimi tarafından Vakfın Onursal Başkan Vekili sıfatıyla onurlandırıldı.
1966’da İsrail’e göç eden İsak Misistrano büyük bir sanayi şirketinin satış müdürü olarak görev yaptı. Aynı zamanda İsrail’deki Türkiyelilerin simgesi olan İtahdut Yotsei be Turkiya (Türkiyeliler Birliği)’nın Başkanı, daha sonra Onursal Başkanı seçildi. 1977’de Tel Aviv’de Jozef Niego Locasını kurdu ve ilk başkanı oldu. Kuruluşunun onuncu yılında da Onursal Başkan seçildi. 1979’da Bat-Yam Menfaati Hareketi temsilcisi olarak kent konseyine seçildi. 1984’de seçildiği Bat-Yam Belediyesi’nde de 10 yıl görevde bulundu.
World Sepharadic Federation yönetim üyesi Misistrano 1991’de, Sefaradların İspanyadan Osmanlıya gelişlerinin 500. Yıldönümünü anma amacıyla İsrail’de kurulan komisyonun üyesi seçildi.
Bu yıllar süresince Türkiye, Belçika ve İspanyada Yahudi İspanyolcası dergilerde makaleler yazmaya devam eden Misistrano’nun Tel Aviv’deki Türk Büyükelçiliğinde her 10 Kasım günü yaptığı, Atatürk ile ilgili anlamlı konuşmaları anılardadır.
1948’de evlendiği ve 50. evlilik yıldönümlerini İstanbul’da kutladığı eşi Estreya Çukran’dan bir kızı ve bir oğlu oldu. İsak Misistrano, bağırsak kanaması sonucu 17 Ağustos 2001 sabahı Bat-Yam’da vefat etti.
Kaynak: Naim A. Güleryüz, Toplumsal Yaşamda Türk Yahudileri, İstanbul, Gözlem. 2012