Ağa Takılanlar

İzak BARON Diğer
28 Eylül 2016 Çarşamba

 

  • GİDEON KLEİN (1919-1945) ÖNCE ÖLÜM TARİHİ DİKKATİMİ ÇEKMİŞTİ. 1945: 2. DÜNYA SAVAŞININ BİTTİĞİ YIL. DOĞUM YILINA BAKIP HESAPLAYINCA, İRKİLDİM, 1919; SADECE 26 YIL YAŞAMIŞ BİRİ BU, GENCECİK YAŞTA ÖLMÜŞ...

GIDEON KLEIN - doğum yılı ve ölüm yılına bakınca zaten anlamıştım...- Dün Münih'de, Bayerischer Rundfunk oda orkestrası ile prova arasındaydık. Masanın üstünde orkestranın çalıştığı eserlerin notaları duruyordu. Onlara göz atıyordum. Bir anda şöyle bir oda senfonisinin kapağını gördüm; Gideon Klein (1919-1945) önce ölüm tarihi dikkatimi çekmişti. 1945: 2. Dünya savaşının bittiği yıl.

Doğum yılına bakıp hesaplayınca, irkildim, 1919; sadece 26 yıl yaşamış biri bu, gencecik yaşta ölmüş... Ölmüş?? İsme bir daha bakınca ( yahudi ismi) her şey anlaşılıyordu. Toplama kampında öldürülmüştü...

Notayı incelemeye başladım. Hayatımda ilk kez duyduğum bu besteci beni büyülüyordu. Bu eser kesinlikle bir deha çiziğiydi...

Provadan sonra google a girdim. Klein. Çek besteci piyanist. Bir harika çocuk. Gençliğinde çalışkan bir deha. Bir nevi Kafka'nın müzisyen hali. En çok şarkı bestelemiş. Hölderlin'in şiirlerini.

Tonlarca eser yazmış. Evet. Asla yanılmamışım; Toplama kampında öldürülmüş. (Polanski'nin Piyanist filmi vardır, o da bir Polonyalı Chopin piyanistinin hayatını anlatır toplama kampında) Benzer bir yaşam öyküsü...

Pazartesi tüm piyano eserlerini ısmarlayıp çalışmaya karar verdim.

Tarkovski'nin sözüdür; "dünya mükemmel olmadığı için sanat var"...

Dünyanın şu tuhaf haline bakın. İnsanoğlu ne kadar güzel bir dünya yaratması mümkünken, evrenin öte ucuna keşfe çıkması gerekirken, burada birbirini ezip duruyor. İnsan ırkı... Onurdan çok utancı temsil ediyor yaptıklarıyla. Ve bununla gurur da duyuyor. Bu yola dur diyeceğiz.

Hep beraber dur diyeceğiz.

Fazıl Say

http://odatv.com/bu-yola-hep-beraber-dur-diyecegiz-2409161200.html

 

  • MOSSAD ELİ COHEN İÇİN ÇOK AYRINTILI BİR PLAN YAPMIŞ VE ELİ, ÜST DÜZEY BÜROKRATLAR, SUBAYLAR, İSTİHBARAT ŞEFLERİ İLE İYİ İLİŞKİLER GELİŞTİRMİŞTİR

İsrail–Suriye mücadelesi tarihindeki en önemli isimlerden biri Kemal Emin Sabit yani Eliyahu (Eli) Ben-Shaul Cohen’dir.

Geçtiğimiz günlerde İsrail’in bugüne kadar yetiştirdiği en büyük casuslardan bir olan Eli Cohen’in Suriye’de yakalanıp idam edilmesinin video görüntüleri yayınlandı. Eli Cohen 1924’te Mısır İskenderiye’de Suriye asıllı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Bazı kaynaklar ailenin Deyrezzor’dan göçtüğünü iddia etse de kendi adına açılan internet sitesinde aslının Halepli olduğu yazıyor. Aile 1914’te göçmüş Halep’ten.

Aynı sitede yer alan bilgilere göre Eli 1947’de Mısır ordusuna girmek ister ancak ‘güvenilir’ bulunmadığı için bu isteği kabul edilmez.

1951’de Yahudi karşıtı kampanyada tutuklanır. 1955’te ise İsrail İstihbaratı Batı ile Mısır’ın arasını açmak için provokatif eylemlerde bulunur ve İngiliz ve Amerikan misyonlarına saldırılar düzenler. Beklenti Batı’nın bu saldırıları Mısırlıların yaptığını düşünmesidir. Ancak İsrail istihbarat birimi keşfedilir ve Eli bu birime yardım edenlerden biridir, ama doğrudan bağlantısı ispat edilemez.

Eli daha sonra yaklaşık 10 bin Yahudi’nin Mısır’dan İsrail’e kaçırılması ile sonuçlanan Goshen operasyonunda görev alır.

Eli 1957’de botla İsrail’e kaçar ve 1960’ta MOSSAD tarafından işe alınır. Birkaç aylık eğitimden sonra Arjantin’e gönderilir ve burada Kemal Emin Sabit adını kullanmaya başlar.

Bu arada Hitler’in bürokratlarından Rademacher 1945’te İngilizler tarafından tutuklanmış, kefaletle serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya gönderilmiş ve Nazilerin yardımı ile 1952’de Suriye’ye kaçmıştır.

Eli Cohen’in ilk görevi Redemacher’e suikast düzenlemektir. Eli Cohen Suriye’de saklanan Rademacher’e 1962’de bombalı bir mektup götürür ancak operasyon başarısızlıkla sonuçlanır.

Eli bu görevden önce 1961’de BAAS partisine üye olmuştur. Kendisini ‘Suriye asıllı Arjantinli işadamı’ olarak tanıtır.

Eli 1962-65 arasında Suriye’nin güney cephesine geziler yapar ve burada 1967’deki 6 Gün Savaşlarında çok işe yarayacak bilgileri toparlayarak İsrail’e verir.

1963’te BAAS’ın kongresine katılır ve Şam radyosunda gönüllü olarak çalışır. Burada kapalı toplantılardan bilgi edinmeye başlar.

Eli 1964’te Suriye’nin İsrail’e saldırı planlarını ele geçirir ve kardeşi vasıtası ile bunları İsrail makamlarına ulaştırır. Eli’nin verdiği bilgiler doğrultusunda İsrail uçakları Suriye ordu mevzilerini bombalar.

Eli bu arada Suriye’de çok büyük güven tesis etmiş ve savunma bakanlığı müsteşarlığına getirilmiştir. İleride başbakan olabileceği bile düşünülmektedir.

MOSSAD Eli Cohen için çok ayrıntılı bir plan yapmış ve Eli, üst düzey bürokratlar, subaylar, istihbarat şefleri ile iyi ilişkiler geliştirmiştir.

“Arjantin’den gelen zengin işadamı” Eli, Suriye’de de aynı hayatı sürdürür ve evinde verdiği partilerde misafirleri daima Suriye’nin üst düzey isimleridir.

Hatta iddialara göre 1963 – 66 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yapan Emin Hafız ile yakın ilişki kurar. Emin Hafız daha sonra bu iddiaları reddedecektir.

Musa Özuğurlu

http://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2016/09/26/israilin-super-casusu-eli-cohen/

 

  • MUSA ESKENAZİ 1855 YILINDA MANİSA’DA DOĞDU. ÇOCUKLUĞUNDA MANİSA’DA TÜTÜN SANAYİİNDE ÇALIŞTI. 14 YAŞINDAYKEN AĞIR BİR HASTALIK GEÇİRDİ, MANİSA’DA TEDAVİ GÖRDÜ

Manisa’da sırrı ilk bakışta çözülemeyen bir hastane vardır:

“Moris Şinasi Çocuk Hastanesi”

Hastanenin öyküsü bir film konusudur aslında...

Musa Eskenazi 1855 yılında Manisa’da doğdu. Çocukluğunda Manisa’da tütün sanayiinde çalıştı. 14 yaşındayken ağır bir hastalık geçirdi, Manisa’da tedavi gördü. Musa Eskenazi 1870 yılında 15 yaşında iken kardeşi Salomon ile birlikte Manisa’dan ayrıldı, sığır taşıyan bir gemi ile İskenderiye’ye gitti, İskenderiye’de limanda gemilere yük aktarma ve boşaltma işlerinde çalıştı. Garafollo adında, tütün ticareti yapan zengin bir Yunanlı, Musa’yı sevdi, onun hamiliğini üstlendi. Musa otuz yaşına kadar onun yanında kaldı, tütün ticaretini ve sigara imalatını öğrendi. Otuz yaşına gelince Garafollo’nun kendisine verdiği ödünç parayla, Amerika’ya göç etti.

Musa Amerika’ya göç ettiğinde Moris Schinasi (Moris Şinasi) adını aldı.1893 yılında patentini aldığı sigara sarma makinesi ve makinede sarılmış bir paket sigarayla Uluslararası Şikago Fuarı’na katıldı. O günlerde herkes tütünü elde sarıp kendi sigarasını yaptığından Moris’in sigara sarma makinesi, devrim yaratan bir yenilikti. Fuardan sonra Moris kardeşi Salomon’u yanına getirtti. Şinasi kardeşler 1893 yılında, Broadway’de küçük bir sigara fabrikası kurdular, işçilerini de Manisa’dan getirttiler. Şirketin adı “Schinasi Brothers Company” idi. İki kardeş Osmanlı Devleti’nden tütün ithal edip hazır sigara üretmeye başladı. Milyonlarca dolar kazandılar.

Moris Şinasi 1928 yılının eylül ayında öldü. Servetinin bir milyon dolarlık kısmını Manisa’da kendi adını taşıyan bir hastane kurulması için bağışladı. Hastane 15 Ağustos 1933 tarihinde düzenlenen bir törenle hizmete açıldı. Tören sırasında Moris Şinasi’nin külleri hastanenin duvarındaki “Moris Şinasi’nin doğduğu şehre hediyesidir” ibaresini taşıyan anı plakasının arkasına gömüldü.

Vakfedilen bir milyon dolarlık bağışın iki yüz bin doları hastanenin inşaatına ve tıbbi donanıma ayrılacak, geri kalan 800.000 dolar ABD’de menkul kıymetlere yatırılıp elde edilecek gelir, her yıl hastaneye gönderilecekti. 

Melih Aşık

http://www.milliyet.com.tr/moris-sinasi--gundem-ydetay-2316293/

 

Netten okumalar

 

  • BANA İSMİNİ SÖYLE… - ALEV KARADUMAN

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kitap/604636/Bana_ismini_soyle_.html

 

  • TARİHE DÜŞEN YAŞANMIŞLIKLAR – MUSTAFA KALAN

https://mustafakalan.blogspot.com.tr/

 

  • BİR İZMİR EFSANESİ; ŞAHANE BOYOZ! BOYOZ TAZE!

http://izmiralsancak.com/izmir-boyoz-nedir/

 

Takılan tweetler