Le Pen seçilirse, kamu alanında dini kıyafetlere yasak getirecek

Aşırı sağcı Fransız siyasi parti Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, cumhurbaşkanı seçildiği takdirde halka açık alanlarda kipa, başörtüsü, türban, peçe, çarşaf ve haşema da dahil ‘tüm dini sembolleri’ yasaklayacağını ve bunun radikal İslam’la mücadele için bir ‘fedakarlık’ olduğunu belirtti.

Dünya
19 Ekim 2016 Çarşamba

Fransa’nın en büyük üçüncü siyasi partisinin lideri olan Le Pen, ilgili yasağın kapsamını, halka açık alanları da içerecek şekilde genişleteceğini dile getirdi. Le Pen “Bunun bir fedakârlık gerektirdiğini biliyorum, ancak bugün içinde bulunduğumuz durum korkunç. Fransız Yahudileri de dâhil olmak üzere tüm Fransız vatandaşlarının bu kapsamda onlardan beklediğimiz fedakârlığın radikal İslam’ın ilerlemesine karşı mücadele için elzem olduğunu anlayacaklarını ve bu konuda çaba göstereceklerini biliyorum. Bunun ulusal çıkarlarımızla örtüştüğüne de inanıyorum” dedi.

Kilise ve devleti ayıran, diğer bir deyişle laikliği uygulayan öncü devletlerden biri olan Fransa, 2004 senesinde halk arasında “başörtüsü yasağı” olarak anılan bir yasa çıkarak, ilk ve ortaöğretim okullarında dini sembollerin görünür biçimde giyilmesi ve takılmasını yasaklamıştı.

Le Pen ve partisi korkunç terör saldırılarının  yaşandığı son iki senede önemli bir ilerleme kaydederek, seçmen sayısını artırdı.