UNESCO Başkanı tarihi gerçekleri çarpıtmaya çalışanlarla savaşma sözü verdi

UNESCO’nun başkanı Irina Bokova, İsrail’in var olma hakkını baltalamaya çalışan ve “kültür ve tarihin üzerini kısmen veya çarpıtılmış görüşleriyle karalama çabası içinde olan” güçlerle mücadele edeceğine dair söz verdi.

Dünya
26 Ekim 2016 Çarşamba

18 Ekim tarihli yazılı açıklamasında UNESCO Genel Sekreteri Irina Bokova, geçtiğimiz hafta Genel Kurul’da oylanan ve kuruldan geçirilerek Tapınak Tepesi’nin Yahudi ve Hıristiyan geçmişini göz ardı eden, tartışma yaratan çözüm önerisinin ardından, İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett’ın UNESCO ile bağlarını kesme kararı konusundaki görüşlerini bildirdi.

Kurumun Dünya Mirası Komitesi, bu hafta sonuna doğru tekrar toplanarak, bir öncekine benzer ve yine Kudüs ile Yahudi bağlarını inkâr eden bir konuyu görüşecek.

Bennett’a pazar günü bir kopyası iletilen mektubunda Bokova, “Sizlere, kültür ve tarihin üzerini kısmen veya çarpıtılmış görüşleriyle karalama çabası içinde olanlar ve İsrail’in varlığına meydan okumak isteyenler dâhil olmak üzere, Yahudi düşmanlığının her çeşidine karşı çıkma konusundaki adanmışlığımdan ve çabalarımdan asla vazgeçmeyeceğime dair güvence vermeme izin verin. Bu amacım doğrultusunda çalışmaya ve kurumumuzun temel prensipleri arasında bulunan karşılıklı anlayış ve saygıya dayalı bulduğum, karşılıklı güveni tekrar inşa etmek için çalışmalarımı iki katına çıkarmaya kararlıyım” dedi.

Bokova mektubunda, UNESCO kararlarını kendisinin değil, üye ülkelerden oluşan bir kurulun aldığını ve kendisinin geçmişte de kurul üyelerini Kudüs’teki gerginliği körüklememe yönünde uyardığı konusuna da dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen tartışmalı oylamanın ardından Bennett, ‘terörizme destek verecek şekilde’ tarihi inkâr eden bir karar aldıkları gerekçesiyle UNESCO ile her türlü işbirliğini askıya aldıklarını bildirmişti.

Pek çok Arap ülkesinin desteklediği ve UNESCO tarafından onaylanan kararda İsrail ‘işgalci kuvvet’ olarak kınanıyor ve Tapınak Tepesi ile Ağlama Duvarı olarak bilinen Batı Duvarı’nın da bundan sonra sadece Arapça isimleriyle anılacağı belirtiliyordu. Ağlama Duvarı dışında Tapınak Tepesi, Yahudilikteki en kutsal yerlerden kabul ediliyor.