İsrail teknolojisi pastörizasyon için ucuz bir yol buldu

Klasik pastörizasyon tüm içeceklerin mikroplardan arındırılmasını aşırı enerji gerektiren ısı ile yaparken, İsrailli firma aynı prosesi morötesi ışınla yapmanın yolunu buldu.

Teknoloji
27 Ekim 2016 Perşembe

Morötesi ışını yöntemi, hem sıcaklık kullanmadığı için çok daha ucuz ve verimli hem de yiyeceklerin aşırı ısıtmadan kaynaklanan besin değerlerinin kaybolmasına yol açmıyor. 

İsrail’in Maalot-Tarshiha Endüstri Parkı’nda kurulu AseptoRay Ltd adlı şirketin satış müdürü Motti Koren, şirketlerinin aslında morötesi ışınla pastörizasyonu icat etmediğini,  geliştirdiğini belirtti.

Koren, morötesi ışınla  pastörizasyonun içme suyunda yıllardır yapıldığını ancak bugüne kadar ışınlı prosesin saydam olmayan içeceklere uygulanamadığını ifade etti.  AseptoRay’in geliştirdiği yeni yöntem saydam olmayan içeceklere de morötesi ışınla pastörizasyon olanağı sağlıyor. 

Şirketin yetkililerinin açıkladığına göre dünyada bir ilk olan teknoloji besin değerini korurken ısıtma için kullanılan elektrikten yüzde 75 tasarruf sağlıyor.