ABD’nin yeni seçilen Başkanı Trump’ın danışmanları ABD Elçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasıyla ilgili yaşanan karışıklığı çözmeye çalışıyor.
Donald Trump’ın danışmanları, başkanın seçim kampanyaları döneminde ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma sözüyle ilgili yaşanan karışıklığı çözmek üzere harekete geçtiler.
Trump’ın üst düzey dışişleri danışmanlarından Walid Phares perşembe günü BBC’ye yaptığı açıklamada, “ABD’nin birçok başkanı bu konuda aynı sözü vermişlerdir, ancak bu konuda Trump oybirliğine başvurarak anlaşma sağlayacak” diye konuştu.
Öte yandan Trump’ın Ortadoğu ve İsrail danışmanlarından David Friedman, İsrail’in ana akım gazetelerinden Jerusalem Post’a geçtiğimiz çarşamba yaptığı açıklamada seçim sonuçlarının açıklanmasından ve Trump’ın Demokratların adayı Hillary Clinton karşısında zaferini ilan etmesinden hemen sonra konuyla ilgili verdiği sözü tutacağını belirttiğine dikkat çekti.
Friedman, “Bu bir kampanya sözüydü ve niyetimiz bu sözü yerine getirmek” dedi ve devam etti: “Bundan sonra ABD ile İsrail arasından pozitif yönde çok farklı ilişkilere tanık olacaksınız.”
Eylül ayında Trump’ın seçim kampanyası kapsamında elçiliğinin taşınmasıyla ilgili verilen sözün yerine getirileceği, konuyla ilgili her türlü sorumluluğun alınacağına dair yazılı bir açıklama yapılmıştı.
Açıklamada ayrıca “Sayın Trump, Kudüs’ün 3 bin yıldan fazla bir süredir Yahudilerin başkenti olduğunu ve ABD tarafından da tanındığını benimsiyor. ABD, Trump yönetiminde Kongre’nin uzun süre önce verdiği Kudüs’ü İsrail’in bölünmemiş başkenti olarak tanıma kararını kabul edecek” ifadeleri kullanılmıştı.
Trump ayrıca elçiliğin taşınmasıyla ilgili sözünün sonuna kadar arkasında olduğunu vurgulamıştı. ABD büyükelçiliklerinin yeriyle ilgili karar yetkisi, 1995’te çıkarılan bir yasayla ABD başkanlarına bırakılmıştı.
Öte yandan Filistinliler bu konuda çok sert konuştu: “ABD elçiliğini taşırsa pişman ederiz”
Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) ABD’nin Tel Aviv’de olan elçiliğini Kudüs’e taşıması durumunda uluslararası platformda intikam alacağını bildirdi. FÖY Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Riyad Mansur böyle bir hareketin BM’nin 181 numaralı kararına ve diğer BM güvenlik konseyi kararlarına aykırı olacağını ve FÖY’e karşı düşmanca bir tutum olarak alınacağını söyledi. Mansur bu durum karşısında Amerikan diplomatlarını perişan edeceğini iddia etti. Mansur her ne kadar ABD’nin güvenlik konseyindeki veto nedeni ile doğrudan ABD aleyhine bir BM kararı almak mümkün olmasa da diğer üye ülkeler üzerinde etkileri ve farklı imkânları olduğunu hatırlattı.